fbpx
Društvo

NAPRAVIMO BINU ZA TREĆI INKLUZIVNI FESTIVAL DEČIJEG I OMLADINSKOG STVARALAŠTVA – ART ZONA ZA SVE

Ostalo je još 12 dana i 30.400 dinara do cilja. Do sada je prikupljeno 79.600 dinara zahvaljujući ljudima koji prepoznaju šta znači snaga zajedništva.

“Hvala vam dragi ljudi. Granice su tamo gde ih sami postavimo, nebo je čisto i plavo”, poručuju iz “Dečijeg centra”.

Festival ART ZONA ZA SVE je mesto otvorenih osmeha, ljubavi i radosti, za decu i omladinu, koji se održava u Zaječaru.

Zašto ART ZONA ZA SVE?

Zato što u našoj zemlji ne postoji dovoljna vidljivost stvaralaštva dece sa smetnjama u razvoju, a senzibilnost u odnosu na prava deteta sa smetnjama i teškoćama u razvoju vrlo je niska. Zbog toga, Dečiji centar Zaječar već treću godinu za redom organizuje međunarodni inkluzivni festival dečijeg i omladinskog stvaralaštva.

Promocijom različitih talenata dece i mladih sa smetnjama u razvoju i dece i mladih iz opšte populacije, utičemo na senzibilizaciju šire zajednice u potrazi za novim strategijama inkluzije i integracije različitih marginalizovanih grupa dece.

Stvaralaštvo za sve
Bina našeg festivala je pružila priliku sjajnim mladim ljudima da pokažu svoje talente širokoj publici. Ovo su samo neke od naših festivalskih zvezda:

Nikola Živanović – MC Džoni, koji ima cerebralnu paralizu i koji uprkos fizičkim preprekama, uspeva da kucajući nosem po tastaturi piše sjajne tekstove za rep muziku, da bude trostruki međunarodni prvak u šahu, i svoje najteže bitke bije sa osmehom.

Istu dijagnozu ima i Rade Spasić čiji osmeh i raspevanost ne mogu ničim da se kupe. Kolica mu nikada nisu bila prepreka da u svojoj šestoj godini zavoli Zokija Radmilovića i nauči napamet serijal ”Priče iz Nepričave”, sa devet godina govori Kiplinga na takmičenju recitatora, glumi u predstavama i dečijim emisijama na televiziji.

Irena Milkić je devojka sa L-DOWN sindromom, čija autentičnost u glumačkom izrazu i pisanju poezije uporište nalazi u nesebičnoj ljubavi i pozitivnoj energiji koju širi oko sebe.

Prerasli smo svoju pozornicu/binu/scenu

” Naš festival je u ove dve godine proširio scenu i prostor vidljivosti inkluzivnog stvaralaštva ali je i fizički prerastao svoju pozornicu. Zbog toga nam je potrebna vaša podrška da napravimo novu binu!”

Rast festivala pokazao je da veličina postojeće bine ne ispunjava standarde neophodne za realizaciju aktivnosti.

Naša ideja je da napravimo praktikable koji se po potrebi pomeraju.

Potrebne su nam stolice na sklapanje i niže klupe za decu.

Pored korišćenja tokom festivala, ova opremna nam je potrebna u toku cele godine za programe koje organizujemo u unutrašnjem i spoljašnjem prostoru.

U prethodne dve godine na sceni ”Dečijeg centra” je nastupilo oko hiljadu dece i mladih sa smetnjama u razvoju i iz opšte populacije. Oko tri hiljade posetioca rušilo je svoje predrasude gledajući njihove talente, i uživalo u sjajnim pozorišnim ostvarenjima, filmovima, koncertima, umetničkim radionicama.

Ugostili smo prijatelje iz Bora, Negotina, Kladova, Paraćina, Kruševca, Beograda, Niša, Ćuprije, Leskovca, Prokuplja, Prijedora, Vidina, Bregova, Strumice, Gračanice i Lipljana.

U toku pet dana upoznavali su se i družili, i na najbolji način nam pokazali da mogu biti evropske šamionke u hip hopu iako ne vide; da mogu pobediti u emisiji ”Ja imam talenat” iako ne čuju; da mogu biti dobitnici Svetosavske nagrade iako imaju L-DOWN sindrom; da mogu biti među najboljim slikarkama na Balkanu iako četkicu mogu držati samo ustima.

Pokazali su nam da su prepreke samo u našim glavama, pokazali su nam šta je volja za životom. Sada je na nama red da im pokažemo da na sceni ima mesta i za njih.

BUDŽET

KONSTRUKCIJA BINE
9 cevi 5*4m 9.000 RSD
Fosne za pokrivanje montažno demontažnog dela bine 1m3 25.000 RSD

SITNI MATERIJALI (elektrode, navrtnji, šrafovi, podloške…)
3.000 RSD

GLEDALIŠTE
50 sklapajućih stolica (drvene ili plastične)
20 drvenih klupa (dužina 1,5m)
5 stolova 80×80 (plastični i sklapajući)
74.000 RSD

UKUPNO 110.000 RSD

izvor: donacije.rs

fotografije: artzonazasve.org.rs

Dodaj komentar