fbpx
Društvo Izdvajamo

Najtragičnija 24 sata od početka epidemije – 13 preminulih osoba, 299 novozaraženih, na respiratorima 110 pacijenata

foto: ILUSTRACIJA / Pixabay

Prema najnovijim zvaničnim podacima u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo 13 osoba, a od 8.287 testiranih prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 299 ljudi. Trenutno je 2.942 aktivna slučaja oboljevanja, dok se na respiratorima nalazi 110 pacijenata.

Od početka epidemije zaraženo je 16.719 ljudi od kojih je preminulo 330. Procenat smrtnosti je 1.97 odsto. Testirano je ukupno 455.604 uzorka.

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja trenutno je u 20 ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih prisustvo virusa kovid19 potvrđeno kod devet korisnika i 30 zaposlenih. Do sada je ozdravilo 638 korisnika i 228 zaposlenih u ovim ustanovama.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije od danas je na snazi vanredna situacija u Brusu, dok je Štab za vanredne situacije u Čajetini doneo Naredbe o hitnim preventivnim merama u cilju smanjenja rizika od širenja zarazne bolesti kovid19 koje su stupile na snagu u ponoć.

Uključujući i glavni grad, u srbiji je do danas vanredna situacija proglašena u 17 gradova i opština.

Institut za ortopedsko – hirurške bolesti Banjica, danas se vraća u kovid sistem, a direktor ove ustanove Zoran Baščarević rekao je da su u bolnicu od jutros počeli da pristižu kovid pozitivni pacijenti.

Još pet preminulih u Novom Pazaru, četiri u KC Niš, jedan u Opštoj bolnici u Čačku

Koordinator Opšte bolice u Novom Pazaru dr Mirsad Đerlek rekao je danas da je u poslednja 24 sata u ovom gradu preminulo pet osoba koje su bile zaražene koronavirusom.

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru,koja je u potpunosti kovid bolnica, trenutno se leči 363 pacijenta, od čega je u poslednja 24 sata primljeno 29 pacijenata, a tri su transportovana u tercijarne zdravstvene ustanove.

Koordinator Ministarstva zdravlja za kovid19 Slobodan Milisavljević rekao je da je u Novom Pazaru osmoro pacijenata na respiratorima.

Najavio je da će se danas ili najkasnije sutra i Dom zdravlja sa stacionarom u Sjenici uključiti u aktivno lečenje kovid pacijenata.

“Danas jedna ekipa iz Ministarstva zdravlja u saradnji sa Vojskom Srbije odlazi u Tutin kako bi sagledala situaciju i poboljšala uslove za lečenje pacijenata, po istom obrascu kao što je urađeno u Novom Pazaru i Sjenici”, rekao je Milisavljević.

U KC Niš u četiri kovid bolnice ukupno je zbrinuto 226 pacijenata od kojih je 103 je kovid pozitivno, rekao je pomoćnik direktora KC Niš Goran Stanojević. Jako teška klinička slika je, prema njegovim rečima, kod šest pacijenata koji su na respiratorima, dok je bitku sa koronom izgubilo četvoro pacijenata u prethodna 24 sata.

“Među obolelima ima 14 dece, a sedmoro je kovid pozitivno i stablnog su zdravstvenog stanja”, rekao je Stanojević, dodajući da je najmlađe dete starosti od godinu i po dana.

Prosečna starost četvoro preminulih u poslednjem danu je 70 godina.

U Opštoj bolnici u Čačku 81-godišnji žitelj ovog grada preminuo je od posledica zaraze koronavirusom, saopštio je danas gradski Radni tim za praćenje kovida19.

To je šesta žrtva koronavirusa u Čačku u proteklih osam dana.

U Kliničkom centru Vojvodine 159 pacijenata

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 159 pacijenta kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa kovid19, što je šest pacijenata više nego juče, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

Kako se navodi u jutrošnjem saopštenju, od tog broja pacijenata kod devetoro njih, s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.

Na mehaničkoj ventilaciji juče je bilo sedam pacijenata.

KCV je saopštio i da se u Urgentnom centru beleži porast broja pacijenata koji nemaju kovid19 pozitivnu virusnu infekciju.

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je da je u poslednja 24 sata u Vojvodini registrovano 110 novih slučajeva koronavirusa, među kojima je 55 iz Novog Sada.

Registruje se sve veći broj hospitalizovanih slučajeva zbog teže kliničke slike, a raste i broj obolelih kojima je potrebna mehanička ventilacija, navodi se u saopštenju Instituta iz kojeg upozoravaju da je epidemiološka situacija u pokrajini nesigurna sa tendencijom pogoršanja, posebno u Novom Sadu.

Još 20 pozitivnih na koronavirus u Šumadijskom okrugu

U Šumadijskom okrugu do ponoći je potvrđeno još 20 pozitivnih na koronavirus od 254 testirana uzorka, a od tog broja čak 17 pozitivnih registrovano je u Kragujevcu, saopštio je Institit za javno zdravlje Kragujevac.

U kućnoj izolaciji je 839 osoba u Šumadijskom okrugu, od kojih je u Kragujevcu njih 669.

Od početka epidemije putem briseva je uzet uzorak ukupno 10.672 osobe, a kovid infekcija je potvrđena kod 718 osoba iz Šumadijskog okruga.

Najviše zaraženih koronavirusom je u Kragujevcu – 581, pri čemu je najveći priliv obolelih registrovan od 16. maja kada je potvrđeno ukupno 513 pozitivnih osoba u tom gradu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje od juče u 8,30, u kragujevačkom Kliničkom centru se nalazi 79 pacijenata, od kojih je sedmoro na respiratorima.

Zbog loše epidemiološke situacije u Kragujevcu je 27. juna proglašena vanredna situacija.

izvor: insajder.net

Dodaj komentar