fbpx
Kultura

Na prvoj polufinalnoj večeri 53. Gitarijade nastupilo 5 bendova

Prvog takmičarskog dana na 53. Gitarijadi pravi rock zvuk okupio je neafirmativne, demo bendove koji su nastupili pred zaječarskom publikom. Nakon nastupa Vlatka Stefanovskog, pravog virtouza na gitari, prisutni su uživali u dobrim vibracijama mladih demo bendova.

Gladni života i pravog rokenrol zvuka 5 neafirmativnih bendova iz Srbija nastupilo je na prvoj polufinalnoj večeri 53.Gitarijade. Svoje numere na velikoj sceni, uz podjednako dobar zvuk poput revijalnih učesnika publici su se predstavili:

  • “Mehanizam” iz Užica;
  • “BendOver” iz Beograda;
  • “Reci cimet” iz Beograda;
  • “Sanitarijum” iz Beograda;
  • i “Junkie Zulu” iz Trstenika.

Najmlađi užički benda „Mehanizam“, osnovan maja 2019. godine je nastupom na predtakmičenju u Zrenjaninu 22. juna bio bolji i od niza scenski iskusnijih bendova iz Srbije i regiona i svrstao se u red onih koji su imati priliku da  pokažu i dokažu kvalitet na 53. Gitarijadi.

Put do predtakmičenja u Zrenjaninu ovaj užički bend, osnovan tokom godine, trasirao je sa samo dva prethodna nastupa i to na Moto skupu u Užicu i na „Maglenijadi“ u Požegi. Očito, vrsnim muzičarima koji čine „Mehanizam“ nije trebalo mnogo da ekspresno polože ispit za društvo najboljih, a dve autorske pesme koliko je trebalo da bi ispunili kriterijume za nastup na predtakmičenju, „kuvale“ su se duže od perioda koji formalno označava postojanje benda.

“Bendover” je autorski i klupski bend iz Beograda i nastipio je drugi po redu u prvoj polufinalnoj večeri. Bend koji, kako ističu članovi, neguje čist i čvrst zvuk rock’n’rolla ponudio je zaječarskoj publici tvrd zvuk, dobar rif i pevanje – sasvim dovoljan razlog da pomere svakoga sa mesta. Sadašnji i bivši članovi benda su muzičari do lakata uprljani u stvaranje i rad grupa kao što su: Made in China, Groovebox, Sevdah metal bend, (ne)normalni bend, Đokara i gnjurci, Enjoy sarma, Vox Populi, Witch1, Azra-el itd.

“Reci cimet”, akustični rock/funk/blues bend iz Beograda,osnovan je decembra 2016. godine. Kako su sati muziciranja prolazili kroz spektar hitova i onih manje poznatih pesama u radosti i veselju protagonista, svi su osetili da su se energije poklopile i negde malo iza ponoći, sa dolaskom decembra, iznedren je i RECI CIMET iz višegodišnjeg druženja ova četiri ”cimetaša”. Iako im u nazivu to ne stoji, ali na pravi način su “zabiberili” već dovoljno dobru atmosferu na 53. Gitarijadi u Zaječaru.

Za titulu najboljeg benda na 53. Gitarijadi boriće se još jedan bend iz prestonice “Sanitarijum”. Bend koji je definitivno napravio najbolju buku neafirmativni deo Gitarijade doveo je do usijanja.

Učesnici prošlogodišnjeg “Bunt rock festovala” bend “Junkie Zulu” iz Trstenika sasvim očekivano su se odlično snašli na sceni.

Drugog dana 53. Gitarijade publika će uživati uz: Gobline, Riblju čorbu, Alena Islamovića, Up N Downs i naravno demo bendove: Gnijev anđela (Bratunac), Two Fingers (Novi Sad), Bez rikverca (Banjaluka), Dusi (Beograd) i Headfull (Niš).

Na zaječarskoj Kraljevici večeras će nastupiti: Atomsko sklonište, finalisti demo bendova, Van Gogh, hevi metal bend “Metalsteel”iz Slovenije, Električni orgazam, beogradski pank benda NBG, a nakon toga sati po posle ponoći biće proglašen pobednik ovogodišnje 53. Zaječarske Gitarijade.

Dodaj komentar