Društvo

NA PRAZNIK RADA – PROTESTI: „Da plate USTANU, a mladi OSTANU!“

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, obeležava se danas širom sveta u znak sećanja na dan kada je 1886. godine oko 40.000 radnika u Čikagu, tražeći bolje uslove života, stupilo u štrajk i obustavilo rad.

U Srbiji, 1. maj je prvi put obeležen kao Praznik rada 1893. godine, protestnim skupovima u Beogradu.

Prvomajske proslava u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine docnije.

Praznik rada je posle Drugog svetskog rata, najmasovnije obeležavan u socijalstičkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije.

Poslednjih godina, prvomajski protesti ponovo dobijaju vidove protestnih okupljanja. Prema Zakonu o državnim praznicima, prvomajski praznik se u Srbiji neradno obeležava dva dana.


Sindikati: Ne želimo prazna obećanja već bolji položaj radnika u Srbiji

Predstavnici Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“ i Saveza samostalnih sindikata Srbije poručili su danas, sa protesta u centru Beograda povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada, da ne žele prazna obećanja već poboljšanje položaja radnika u Srbiji.

Skup pod nazivom „Da plate ustanu, a mladi ostanu“ počeo je u podne na Trgu Nikole Pašića, gde su čelnici sindikata održali govore, a potom se krenulo u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama do zgrade Vlade Srbije.

Skupu na Trgu Nikole Pašića, a potom i protestnoj šetnji do Vlade Srbije je  prisustvovao ministar za rad Zoran Đorđević, kojeg su pojedini radnici i predstavnici organizacije „Levi samit Srbije“ izviždali i dobacivali mu: „Kolika ti je plata Đorđeviću“, „Lopove, lopove“, „Pelene, pelene“…

Skup se završio oko 14 časova ispred zgrade Vlade Srbije do koje su učesnici skupa došli uz pratnju ministra, koji je bio na čelu kolone i zvuke pesme „Pada Vlada“.

Dodaj komentar