Društvo Izdvajamo

Na mamografski pregled u Zaječaru odaziva se svaka treća žena

foto: zamedia.rs

U Zaječaru se tokom 2017. godine na skrining raka dojke odazvala tek svaka sedma žena, pa je od ukupnog broja pozvanih mamografski pregled u Zdravstvenom centru odradilo samo 14% njih. U prvoj polovini 2019. situacija se promenila na bolje, pa se na pregled javlja svaka treća žena starosti od 50 do 69 godina.

U zaječarskom Zdravstvenom centru skrining raka dojke sprovodi se od 2015. godine i 2017. godine zabeležen je najmanji broj žena koje su se odazvale na mamografski pregled – svega oko 14 %. Od početka ove godine taj broj je znatno povećan, pa se do 10. avgusta na skrining javilo 1260 žena sa područja grada, kažu u zaječarskom Dispanzeru za žene.

Programom skrininga u Zaječaru je ove godine obuhvaćeno 4731 žena. I dok se tokom 2017. godine pozivu za snimanje na mamografu odazvalo se samo 669 žena, ove godine je taj broj znatno veći.

” Do sada se od svih pozivanih žena na mamografski pregled javilo 1260 žena. Tri žene upućene su i na dodatne preglede.

Kako na teritoriji našeg grada živi pretežno stanovništvo starije dobi, veliki je broj žena starosti od 50 do 69 godina kod kojih je mamografski pregled obavezan”, napominju u Dispanzeru za žene.

U Zaječaru je u toku treći ciklus pregleda dojki na mamografu, koji se radi na svake dve godine.

Prema rečima primarijusa dr Vera Najdanović Mandić osim mamografa i ultrazvuka, važan je i samopregled dojki koji je prvi način da se rak otkrije u početnoj fazi kada je izlečiv.

“Žena svoje dojke može da pregleda i sama pred ogledalom. Prvi put samo da ih opipa dok se kupa, a potom i kad već završi kupanje, legne u krevet i zauzme položaj u kome može lepo da pregleda jednu pa drugu dojku.

Žena koja to radi uredno svakog meseca, pre će da primeti neke promene nego lekar”, kaže dr Najdanović.

U Srbiji svake godine oko 4.000 žena oboli od raka dojke, a 1.500 umre.

Podsećamo, prema broju umrlih od raka dojke, Srbija se nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah iza Makedonije.

U avgustu skrining karcinoma dojke za žene rođene 1956. godine

Služba za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja i Radiološka služba Opšte bolnice Zaječar obaviće u avgustu mamografske preglede – dojki ženama koje su rođene 1956. godine.

Pregledi će biti obavljani u vremenu od 10 do 12 časova.

Dodaj komentar