fbpx

Dogodilo se na današnji dan 5. novembra

Preporuka:

„Vesko i Kuriri“ u Omladinskom centru

Prvi put su u našem gradu gostovali 2008. godine, a poslednji put smo ih slušali u bašti Omladinskog centra...

Nastavlja se festival evropskog filma u Pomaku

U sklopu trećeg dana festivala evropskog filma u Prostoru za Pomak, danas je na programu dokumentarni film "Daleki lavež...

Dnevni horoskop za UTORAK – 12. novembar 2019.godine

Pun Mesec u Biku ovoga utorka nam donosi mirenje suprotnosti, s obzirom da je Sunce u Škorpiji, a Mesec...
- Reklama -

Na dan 5. novembra odigrali su se sledeći događaji:

1630 – Mirovnim sporazumom u Madridu završen je englesko-španski rat u kojem su Španija i njena saveznica Austrija poražene na moru i kopnu. Na strani Engleza borili su se Francuzi i Holanđani.

1879 – Umro je Džejms Klark Maksvel (James Clark Maxwell), najveći teorijski fizičar 19. veka, profesor u Londonu i Kembridžu. Među njegove najznačajnije radove ubrajaju se istraživanja u oblasti elektromagnetizma u kojima je matematički formulisao Faradejeva otkrića. Rođen je u Kembridžu 1831, istog dana kada je i umro.

1909 – U Požarevcu je rođena slikarka i pesnikinja Milena Pavlović-Barili, najznačajnija predstavnica nadrealizma u srpskom slikarstvu. Od 1939. živela je u SAD gde je bila ilustratorka modnog časopisa „Vog“, scenografkinja i kostimografkinja u njujorškim pozorištima. Umrla je u Njujorku u 36. godini, posle pada s konja.

1911 – Italija je anektirala pokrajine Otomanskog carstva u Libiji – Tripoli i Kirenaiku, i držala ih do 1943, kada su nemačko-italijanske snage u Drugom svetskom ratu potisnute iz Afrike.

1914 – Francuska i Velika Britanija su u Prvom svetskom ratu objavile rat Otomanskom carstvu.

1914 – Pod komandom generala Oskara Poćoreka (Potiorek) u Prvom svetskom ratu počela je nova austrougarska ofanziva na Srbiju čije su snage prisiljene da se povuku. Kontraofanziva pod komandom Živojina Mišića usledila je 3. decembra u Kolubarskoj bici, završenoj polovinom decembra pobedom vojske Srbije.

1926 – Posle četvrtog atentata na Musolinija, u Italiji je donet Zakon o zaštiti države kojim je uveden totalitarni fašistički režim.

1943 – U Jajcu je u Drugom svetskom ratu osnovana Telegrafska agencija Nove Jugoslavije – Tanjug. Prvi direktor bio je Vladislav Ribnikar.

1991 – Predsednici Srbije i Crne Gore Slobodan Milošević i Momir Bulatović su u Hagu, na Međunarodnoj konferenciji o Jugoslaviji, odbacili četvrtu verziju Sporazuma za opšte rešenje jugoslovenske krize koju su ponudili međunarodni posrednici.

1996 – Kandidat Demokratske stranke Bil Klinton (Bill Clinton) ponovo je izabran za predsednika SAD, pobedivši republikanca Boba Dola (Dole).

2000 – Poslednji car Etiopije Hajle Selasije svečano je sahranjen u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Adis Abebi, 25 godina pošto je umro pod sumnjivim okolnostima, a potom bio sahranjen na način koji ne dolikuje vladaru. Harizmatični afrički vođa koji je po legendi direktni potomak kralja Solomona i kraljice od Sabe, svrgnut je vojnim udarom 1974, posle 44 godine vladavine.

2001 – U Beogradu je potpisan sporazum o saradnji jugoslovenskih vlasti i UNMIK kojim su potvrđeni osnovni principi i obaveze iz rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, čime je otvoren put za učešće Srba na izborima na Kosovu.

2006 – Bivši irački predsednik Sadam Husein osuđen je na smrt vešanjem, zbog zločina protiv čovečnosti. Bio je na čelu države od 1979. do 2003. Pogubljen je 30. decembra 2006. godine.

2013 – Indija je lansirala svoju prvu međuplanetarnu sondu Mars Orbiter Mission (Mangalyaan).

2017 – U eksploziji automobila-bombe na istoku Sirije poginulo je 75 osoba, pretežno raseljenih lica; poginulo je 27 osoba u pucnjavi koja se dogodila u jednoj crkvi u Teksasu (SAD). Napadač je ušao u baptističku crkvu u mestu Saderlend Springs i otvorio vatru na vernike okupljene tokom nedeljne mise

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Poslovni izazov za srednjoškolce Istočne Srbije

Oko 70 srednjoškolaca iz Zaječara, Boljevca, Bora, Knjaževca, Majdanpeka i Sokobanje učestvovaće na Regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama pod nazivom “Poslovni izazov“ koje...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: