fbpx

Mladi volonteri zaječarskog Crvenog krsta izveli pokazne vežbe (FOTO)

Preporuka:

Bez struje deo ulice Miloša Obilića

Bez struje su trenutno stanari dela ulice Miloša Obilića u Zaječaru zbog radova na mreži. Bez napajanja električnom energijom su...

Red oblaka, red sunca

U Srbiji će danas preovlađivati sunčano i toplije, saopštio je Republički hidrometeoroški zavod Srbije (RHZS). Jutarnja temperatura od pet do...

Oblačno i kišovito u Zaječaru

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je da se danas u košavskom području i na planinama očekuje vetrovito s jakim...
- Reklama -

Povodom Svetskog dana prve pomoći, volonteri „petlići“ Crvenog krsta Zaječar organizovali su pokaznu vežbu osnovnih pravila ponašanja u saobraćaju. Takođe, đacima prvacima pokazali su vežbe iz pružanja prve pomoći ukoliko dođe do nezgode.

Najmlađi volonteri zaječarskog Crvenog krsta – „petlići“, na trgu Nikole Pašića u Zaječaru izveli su pokazne vežbe iz pružanja prve pomoći. Na taj način su svojim drugarima koji su tek krenuli u prvi razred, pokazali kako izgleda kada se nekom ukazuje pomoć.

FOTO: zajecaronline.com

„Petlići“ su učenici četvrtog razreda OŠ „Ljuba Nešić“ u Zaječaru, a vežbe su pokazivali prvacima OŠ „Ljuba Nešić“ i OŠ „Desanka Maksimović“.

„Napravili smo ekipu i krenuli smo da učimo prvu pomoć. U ovome učestvujem već četiri godine. Veoma mi se sviđa da pomažem drugima“, kaže Nikola Radisavljević, volonter i učenik OŠ „Ljuba Nešić“ Zaječar.

„Učim kako da spasem nekom drugom život i kako da previjem rane. Nije mi teško da pružim pomoć. U Crvenom krstu sam četiri godine“, rekla je Teodora Cvetković, volonter i učenica OŠ „Ljuba Nešić“ Zaječar.

Nikola Radisavljević i Teodora Cvetković; FOTO: zajecaronline.com

Mladi volonteri učestovali su na mnogim takmičenjima i osvajali medalje. Sledeće godine prelaze u kategoriju „podmlatka“, tako da će nastaviti sa takmičenjima.

„Ekipa „petlića“ demonstrirala je kako izgleda ukazivanje prve pomoći u saobraćajnoj nesreći, u kojoj mogu da stradaju đaci prvaci. To je ekipa od 12 članova, koja je uvežbavala pokazivanje prve pomoći od prvog razreda osnovne škole. Mi smo počeli da radimo ukazivanje prve pomoći iz predmeta zdravstvenog vaspitanja i oni su bili malo više zainteresovani, tako da su nastavili da se bave time.

Ove godine smo izostali sa takmičenja, jer nije bilo dovoljno finansijskih sredstava da odemo. Inače, oni svake godine osvajaju medalje. Nema mnogo „petlića“ u Srbiji, samo pet gradova imaju ekipe „petlića“. Sledeće godine ulaze u kategoriju „podmlatka“ i nastaviće sa takmičenjima“, istakao je Predrag Kocić, instruktor prve pomoći, Crveni krst Zaječar.

Predrag Kocić, instruktor prve pomoći, Crveni krst Zaječar; FOTO: zajecaronline.com

Svetski dan prve pomoći u 2019. godini skreće pažnju na to da prva pomoć treba da bude dostupna svima, bez obzira na rasu, pol i uzrast, na pripadnost bilo kom društvenom sloju ili grupi.

U prvoj polovini 2019. godine, za ukazivanje prve pomoći, u Crvenom krstu u Srbiji obučeno je ukuno 20.383 građana.

Kako je obeležen Svetski dan prve pomoći u Zaječaru, pogledajte u galeriji fotografija:

K.M.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Novogodišnji paketići za članove Društva Roma Zaječar

Društvo Roma Zaječar poziva svoje članove da dostave podatke dece kako bi mališanima obezbedili novogodišnje paketiće. Prema rečima Miljana Rašića, predsednika zaječarskog Društva Roma, pred...

Novi kviz za srednjoškolce u Tehničkoj školi

U cilju druženja i takmičenja u opštem znanju, biće organizovan još jedan kviz u prostorijama Tehničke škole u Zaječaru. Kao pandan Pub Quizu, već nekoliko...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: