Društvo Izdvajamo

Mladi volonteri zaječarskog Crvenog krsta izveli pokazne vežbe (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com

Povodom Svetskog dana prve pomoći, volonteri „petlići“ Crvenog krsta Zaječar organizovali su pokaznu vežbu osnovnih pravila ponašanja u saobraćaju. Takođe, đacima prvacima pokazali su vežbe iz pružanja prve pomoći ukoliko dođe do nezgode.

Najmlađi volonteri zaječarskog Crvenog krsta – „petlići“, na trgu Nikole Pašića u Zaječaru izveli su pokazne vežbe iz pružanja prve pomoći. Na taj način su svojim drugarima koji su tek krenuli u prvi razred, pokazali kako izgleda kada se nekom ukazuje pomoć.

FOTO: zajecaronline.com

„Petlići“ su učenici četvrtog razreda OŠ „Ljuba Nešić“ u Zaječaru, a vežbe su pokazivali prvacima OŠ „Ljuba Nešić“ i OŠ „Desanka Maksimović“.

„Napravili smo ekipu i krenuli smo da učimo prvu pomoć. U ovome učestvujem već četiri godine. Veoma mi se sviđa da pomažem drugima“, kaže Nikola Radisavljević, volonter i učenik OŠ „Ljuba Nešić“ Zaječar.

„Učim kako da spasem nekom drugom život i kako da previjem rane. Nije mi teško da pružim pomoć. U Crvenom krstu sam četiri godine“, rekla je Teodora Cvetković, volonter i učenica OŠ „Ljuba Nešić“ Zaječar.

Nikola Radisavljević i Teodora Cvetković; FOTO: zajecaronline.com

Mladi volonteri učestovali su na mnogim takmičenjima i osvajali medalje. Sledeće godine prelaze u kategoriju „podmlatka“, tako da će nastaviti sa takmičenjima.

„Ekipa „petlića“ demonstrirala je kako izgleda ukazivanje prve pomoći u saobraćajnoj nesreći, u kojoj mogu da stradaju đaci prvaci. To je ekipa od 12 članova, koja je uvežbavala pokazivanje prve pomoći od prvog razreda osnovne škole. Mi smo počeli da radimo ukazivanje prve pomoći iz predmeta zdravstvenog vaspitanja i oni su bili malo više zainteresovani, tako da su nastavili da se bave time.

Ove godine smo izostali sa takmičenja, jer nije bilo dovoljno finansijskih sredstava da odemo. Inače, oni svake godine osvajaju medalje. Nema mnogo „petlića“ u Srbiji, samo pet gradova imaju ekipe „petlića“. Sledeće godine ulaze u kategoriju „podmlatka“ i nastaviće sa takmičenjima“, istakao je Predrag Kocić, instruktor prve pomoći, Crveni krst Zaječar.

Predrag Kocić, instruktor prve pomoći, Crveni krst Zaječar; FOTO: zajecaronline.com

Svetski dan prve pomoći u 2019. godini skreće pažnju na to da prva pomoć treba da bude dostupna svima, bez obzira na rasu, pol i uzrast, na pripadnost bilo kom društvenom sloju ili grupi.

U prvoj polovini 2019. godine, za ukazivanje prve pomoći, u Crvenom krstu u Srbiji obučeno je ukuno 20.383 građana.

Kako je obeležen Svetski dan prve pomoći u Zaječaru, pogledajte u galeriji fotografija:

K.M.

Dodaj komentar