Društvo

I mladi iz Zaječara imaju mogućnost da žive, uče i volontiraju u zemljama Evropske unije

foto: radiomagnum.rs

EVROPSKI VOLONTERSKI SERVIS (EVS) JE PRILIKA ZA MALDE UZRASTA OD 17 DO 30 GODINA IZ SRBIJE DA KAO VOLONTERI ŽIVE, UČE I VOLONTIRAJU U NEKOJ OD ZEMALJA EVRPOSKE UNIJE ZA KOJU SE SAMI OPREDELE, U PERIODU OD 2 DO 12 MESECI

Grupa „Hajde da?“ Kontak tačka za Program Erazmus* Mladi u akciji u saradnji sa Zaječarskom inicijativom organizovala je radionice o Evropskom volonterskom servisu u Omladinskom centru Zaječara, Radionice su realizovane u sklopu proslave 20 godina postojanja Evropskog Volonterskog Servisa. Mladima od 17 do 30 godina ovom prilikom je predstavljeno šta je Evropski volonterski servis, koji su koraci odlaska na EVS , kako naći pravu organizaciju iz EU, kako napisati biografiju i motivaciono pismo, koji su sve troškovi pokriveni i kako izgleda volontirati u EU.
Evropski volonterski servis radionice vode bivši EVS volonteri koji su iz Srbije boravili u EU. Cilj je da nakon radionica, mladi imaju dovoljno informacija da mogu dalje da istražuju mogućnost Evropskog volonterskog servisa.

Jedan od predavača Lela Milošević iz grupe „Hajde da?“ održala je radionicu u Zaječaru gde je mladima predstavila na koji način mogu da volontiraju u zemljama Evropske unije i na taj način doprinesu lokalnoj zajednici te zemlje. Govorila im je i o prednostima volontiranja kao i svom iskustvu

-Mislim da maldi iz Srbije nedovoljno koriste ovu mogućnost. Ja sam iskoristila i moja iskustva koja su zaista sjajna i prezadovoljna sam. Bila sam 11 meseci u Bratislavi gde sam radila u nevladinoj organizaciji, sa svim starosnim grupama, decom, tinejdžerima, odraslima. Pomagala sam organizaciji, vodila sam kampove i još mongo , mnogo toga, kaže Milošević.

Evropski volonterski servis je prilika za mlade uzrasta od 17 do 30 godina iz Srbije da kao volonteri žive, uče i volontiraju u zemljama EU za koju se sami opredele, za period od 2 do 12 meseci. Učestvovanje u ESV projektima je za volontere iz Srbije besplatno, a bivaju im pokriveni troškovi puta, stanovanja, učenja, ishrane i osiguranja za sve vreme trajanja aktivnosti, a mladi dobijaju džeparac.

Najviše mladih koji koriste mogućnost volontiranja su sa severa Srbije, potom iz Beograda i Novog Sada.

-U okviru ovih radionica i mladi iz Zaječara čuli su više o Evropskom volonterskom servisu. Mladi iz Srbije mogu da volontiraju na Islandu, u Makedoniji, Norveškoj, Turskoj, a program je otvoren i za druge zemlje Evropske unije. Nadam se da će i iz ovog kraja biti dosta volontera, istakla je Milošević.

DVE DECENIJE EVROPSKOG VOLONTERSKOG SERVISA

Tokom poslednjih 20 godina, blizu 100 hiljada mladih je učestvovalo u medjunarodnom volontiranju putem Evropskog volonterskog servisa. ESV je počeo 1996. godine kao pilot akcija, ali s obzirom na njen uspešan početak, Evropska Komisija je pokrenula Evropski volonterski servis i od tada on postaje deo svih EU programa namenjenih mladima –od programa Mladi (2000-2006), preko programa Mladi u akciji (2007-2013) i sada u okviru novog Erazmus* programa (2014-2020). U okviru raspoloživog budžeta, planirano je da Erazmus* program podrži volontiranje i medjunarodnu mobilnost još sto hiljada EVS volontera između 2014. i 2020. Godine i jedan deo tih volontera će biti iz Srbije.

 

Dodaj komentar