Društvo

Mihajlović: Škole, vrtići, bolnice i domovi za stare izuzeti iz preporuka za štednju energije

FOTO: Zaječar online

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, rekla je da se preporuke za smanjenje potrošnje energije koje je predložilo Ministarstvo rudarstva i energetike ne odnose na škole, vrtiće, bolnice, domove zdravlja, domove za stare i neke druge ustanove o kojima se posebno vodi računa u svakoj krizi.

„Ministarstvo rudarstva i energetike je izašlo sa predlogom preporuka jer smo želeli da čujemo šta o njemu misle druge institucije. Poslali smo predlog svim ministarstvima, od kojih nismo imali primedbe, ali smo želeli da vidimo i kakav je odgovor društva. Tražili smo da svi koji su obuhvaćeni preporukama naprave svoj plan smanjenja potrošnje, bilo da je reč o državnim institucijama, javnim preduzećima, lokalnim samoupravama, a iz ovih mera izuzete su predškolske ustanove, vrtići, škole, bolnice, domovi za stara lica i sve druge ustanove u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite”, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da niko nije rekao da škole, vrtići, pa i domovi zdravlja, treba da smanje temperaturu na 20 stepeni, ali to ne znači da ne treba da se ugase svetla u prostorijama u kojima niko ne boravi..

„Ljudi misle da je to bezazleno, a sve je bitno. Osim toga, štednja energije je i pitanje kulture i zato su preporuke toliko široko formulisane, jer svi mogu da doprinesu da se smanji bar neki deo potrošnje energije“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je Ministarstvu do sada plan štednje dostavilo 89 lokalnih samouprava, 31 javno preduzeće, 23 državne institucije i da očekuje do prvog oktobra da spisak bude kompletan.

Potpredsednica Vlade je ponovila da se ne prave nikakvi planovi restrikcija.

„Očekujemo od javnih preduzeća da daju konkretne, a na paušalne predloge, pošto smo i takve predloge dobili. Lokalne samouprave su do sada pokazale najveću ozbiljnost, a postoji i kod drugih, pre svega kod javnih preduzeća, veliki prostor za smanjenje potrošnje, jer ne zaboravimo da smo dali više od milijardu evra za uvoz struje od oktobra prošle do septembra ove godine“, dodala je ona.

1 komentar

  • pa kako skole izuzete kad bosko velikomučenik kaze da nisu..i sad se ti pravis pametna…kad bosko kaze to je tako..nikad NIJE SLAGAO…..dobroo..mozda malo..

Dodaj komentar