fbpx
Izdvajamo Politika

Mihajlović: Rekonstruisaćemo put Zaječar-Paraćin i obnoviti železničku infrastrukturu u Timočkoj krajini

FOTO: Zaječar online

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović posetila je Zaječar i tom prilikom razgovarala sa čelnicima lokalnih samouprava Zaječarskog upravnog okruga o aktuelnim i planiranim infrastrukturnim projektima. Na sastanku je bilo reči i o obnovi železničkog saobraćaja u Timočkoj krajini, posebno deonica od Zaječara do Niša, kao i o rekonstrukciji puta Zaječar – Paraćin u koji će biti uloženo blizu 600 miliona evra.

Iz budžeta Vlade Republike Srbije za rekonstrukciju železnice na području Timočke krajine biće izdvojeno blizu 11 milijardi dinara, a dodatna ulaganja u putnu infrastrukturu iznosiće 2,7 milijardi dinara, najavila je prilikom današnje posete Zaječaru potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

FOTO: Zaječar online

Prema njenim rečima 2020. godina biće rekordna po pitanju ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu u našem delu zemlje, te da će samo za rekonstrukciji puta Zaječar – Paraćin biti uloženo blizu 600 miliona evra.

Put Paraćin-Zaječar

” Za put Paraćin – Zaječar radi se projektno tehnička dokumentacija, brza saobraćajnica i verujem da ćemo sledeće godine da razgovaramo i o načinu finansiranja. Vrlo sam ponosna što smo nastavili da ulažemo u železnički saobraćaj. Za rekonstrukciju dve deonice, Niš-Zaječar i  Požarevac-Majdanpek iz budžeta Vlade Republike Srbije biće izdvojeno blizu 11 milijardi dinara.

Nakon ovog sastanka, ne samo sa gradonačelnikom Zaječara, već i Sokobanje, Boljevca i Knjaževca dogovorili smo da će dodatna ulaganja u putnu infrastrukturu iznositi 2,7 milijardi dinara.

Budžet republički je stabilan, samim tim kada je budžet stabilan i kada znamo šta su prioriteti, onda mi se čini da nije problem da planove realizujemo”, kaže Mihajlovićka.

A prioriteti su, kako kaže, rekonstrukcija puta Zaječar – Paraćin, u koji će biti uloženo oko 600 miliona evra, dok se za sada od izgradnje međumorskog Koridora Istok odustaje.

FOTO: Zaječar online

” Imali smo poseban sastanak sa gradonačelnikom Ničićem i njegovim ljudima o uređenju putne infrastrukture unutar industrijske zone, kao i o nekim ulicama koje ćemo i ove godine ali i 2020. raditi.

Što se tiče projekta Paraćin – Zaječar on će koštati od 450 do 600 miliona evra.

Radiće se prvo pravno-plansko tehnička dokumentacija i kad sve bude gotovo onda ćemo moći sa sigurnošću da kažemo koliko će taj autoput da nas košta”, istakla je Mihajlović.

Na konferenciji za medije ni ona, ali ni gradonačelnik Ničić nisu precizirali šta će od infrastrukturnih radova u Zaječaru tačno biti urađeno.

FOTO: Zaječar online

Gradonačelnik je u kratkom obraćanju istakao samo da vrednost planiranih investicija znatno prevazilazi godišnji budžet Zaječara.

” Ja se iskreno nadam da će Zaječar posle njihove realizacije izgledati sasvim drugačije”, rekao je Ničić.

FOTO: Zaječar online

Načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović istakao je da Ministarstvo građevinarstva i infrastrukture ovakvim sastancima učvršćuje vezu između države i lokalnih samouprava.

“Na ovim sastancima su pokrenuta brojna pitanja i otvoreni brojni projekti koje lokalne samouprave same po sebi ne mogu da reše, ali uz pomoć države i resornog ministarstva sigurno će ugledati svetlost dana do kraja godine. Zaječarski okrug će u budućnosti biti kvalitetnije povezan sa ostatkom Srbije pa će i kvalitet života građana biti podignut na viši nivo”, rekao je Paunović.

Hoće li izgradnja “Turskog toka” poremetiti rekonstrukciju pruge Zaječar-Niš?

Na pitanje novinara hoće li izgradnja “Turtkog toka” poremetiti rekonstrukciju pruge Zaječar-Niš, potpredsednica vlade Zorana Mihajlović je odgovorila da će se rekonstrukcija pomenute železničke deonice odvijati bez problema i da će biti završena do sledećeg leta.

” Na pomenutoj pruzi od Zaječara do Niša nalazi se 90 putnih prelaza. Svih 90 prelaza će biti sređeno u predviđenom roku. Ova pruga je veoma važna zbog transporta. Razgovarali smo danas sa predsednicima opština i gradova da se potrudimo da promovišemo što više železnicu i vratimo ljudima naviku da se voze vozovima”, istakla je Mihajlović.

FOTO: Zaječar online

Ona je naglasila i da svi pružni prelazi moraju biti sređeni, ali i da će železnička stanica u Zaječaru biti rekonstruisana i sređena.

8 komentara

 • a zajecar – knjaževac…pa rekoste da ce radovi početi 15.jula??? ali,razumem vas..omaklo se..i nije prvi put..čim vidim njačića i paunovića zajedno tu nisu čista posla..a zaječar će izgledati drugačije kada vam se zatre i seme i pleme..

 • Obećali ništa ,kao ido sada,svako priča svoju priču bar se uskladite u lažima. Ko će ukrasti 600 miliona evra za gradnju puta Zaječar-Paraćin? I šta ćemo sa postojećim pute, da ga srušimo i rasturimo posle toliko godina čekanja kao kružni tok na centru Zaječara. Tragikomika!

 • ?…Jasno i glasno receno :
  Od gradnje Multimodalnog saobracajnog koridora -Istok (Crnomorskog koridora) se ZA SADA ODUSTAJE..Pa zasto se ne odustane ZAUVEK…?? Jer to ,,za sada,, slusamo vec 13 godina…?Naravno ,niko od nas koji se vec 13 godina borimo za ovaj TRANSEVROPSKI koridor koji vraca Srbiju na CENTRALNU geosaobracajnu poziciju u Jugoistocnoj Evropi i na Balkanu i koji je ,,KORIDOR ZIVOTA ,, citavog ovog regiona Istocne Srbije… NE ODUSTAJE .. kao ni do sada..? Tako da nemamo bas nikakav problem sa ovom izjavom postovane potpredsednice Vlade i ministarke gdje Z .Mihajlovic. Bitno nam je da ZNACAJ ovog multimodalnog saobracajnog koridora NIJE NI POKUSAN DA BUDE OSPOREN…JER JE TO NEMOGUCE…?Tacka. A ovo citat ,,ZA SADA ,, traje vec 13 godina…(od 2006.)i takodje nije NIKAKVA novost…? Posto SVI znamo da su PRIORITETI finansiranja saobracajnih koridora u Srbiji veoma PROMENLJIVA I VARJABILNA KATEGORIJA ova izjava i stav postovane potpredsednice Vlade i ministarke gdje Z.Mihajlovic….NISU nikakvo Sveto Pismo…jer NIKO ne moze i ne sme ugrozavati ono sto MS Koridor Istok (CmK) donosi Republici Srbiji…i citavom ovom regionu Istocne Srbije.Tacka. A u Srbiji ,a i sire od nje, veoma,veoma je poznato da TRINAESTOGODISNJI(13) RAZVOJ Projekta,,MS Koridor Istok(CmK) apsolutno priznaje samo ,,silu argumenata,, a nikako i nikada ,,argumente sile,,..?,, Naravno, u Srbiji ,u Evropi i u 21.veku MS Koridor Istok (CmK) sigurno ne moze biti ,ZABRANJENI KORIDOR,,… i to NE POSTOJI na iole duzi rok.,, A to : Da ,,ZA SADA,,, odustajemo da najsnaznije i najbrze moguce unapredimo i ojacamo GEOSAOBRACAJNI polozaj Republike Srbije u Jugoistocnoj Evropi ,Balkanu i Evropi..i da ,,ZA SADA,, odustajemo od ,,KORIDORA ZIVOTA,,citavog ovog demografski ,ekonomski, socijalno ruiniranog POGRANICNOG regiona Srbije…iz koga se svakodnevno iseljava na desetine i stotine ljudi i familija…Pa to NE POSTOJI…? Pozz.iz ?

 • ,P.S Vlasti,opozicije stranke,funkcije ..su veoma vazni…ALI PROLAZNI…Dok su TRANSEVROPSKI GEOSTRATESKI saobracajni koridori (koji kao sto je i OPSTE poznato ZAUVEK potpuno menjaju demografsku, ekonomsku ,socijalnu stvarnost regiona kroz koji prolaze) VECNI…,,Za sadaodustsjemo…,, Hrabro bi bilo reci ,,odustajemo,…Cemu strah.. ?? ?

 • Zašto je uopšte bila ova lažovka , nadam se ne još dugo počasna građanka GRADA ZAJEČARA !?!

 • P.P.S. Naravno,Skupstine i odbornici Bora, Negotina, Kladova,Majdapeka,Zagubice, Kuceva,Petrovca na Mlavi, Velikog Gradista …koji su JEDNOGLASNO doneli svoje SKUPSTINSKE ODLUKE O NAJSNAZNIJOJ PODRSCI podrsci MS Koridoru Istok (CmK)….kao i na hiljade privrednika i stotine hiljada gradjana citavog ovog regiona Istocne Srbije i u matici i u dijaspori,kao i u citavoj Srbiji…kao i citava saobracajna i prostorno-planerska struka Srbije, strateska drzavna javna preduzeca,najrelevantniji saobracajni instituti…kao i TROJICA od postovanih visokih funkcionera sa ove gornje fotografije ,koji stoje uz postovanu potpredsednicu Vlade i ministarku i koji licno NAJSNAZNIJE PODRZAVAJU MS Koridor Istok(CmK),o cemu postoje i brojni dokumenti u veoma obimnoj arhivi razvoja Projekta,,MS Koridor Istok (CmK)), ..dakle svi oni i SVI mi koji se borimo za ovaj koridor ,ocekujemo da cujemo :
  KO je to odlucio da se ,,ZA SADA ODUSTAJE,, od izgradnje ovog GEOSTRATESKOG TRANSKONTINENTALNOG I MULTIMODALNOG KORIDORA…?.. Neka
  nedovoljno transparentna i jedinica ili telo za strategiju i plan razvoja saobracaja Rep.Srbije..??? Cije CLANOVE skoro niko u Srbiji ne moze da ni nabroji koliko ih ima ,a kamo li da ih sve imenuje…? Da nrce mozda da dodju u Istocnu Srbiju da nam objasne tu stvoju ,,strategijsku strucnost i vizionarstvo,,…?? Mozda su i vec pozivani bar 3-4 puta na najreferentnije skupove o ovom GEOSTRATESKOM saobracajnom multimodalnom saobracsjnom koridoru,koji u odrzavani npr.u Boru ,ili npr. u Golupcu u ,ili nor.u Beogradu …? Samo su ,mozda, oni UVEK morali da u bas te dane ,i to bas SVI, ,odnesu lekove bolesnoj tetki…???.Bas potpuno Isto kao i kada su ,mozda , bili pozvani na RTS- Prvi program, u emisiju posvecenu o MS Koridoru Istok (CmK) (mozda, ima na YouTube,mozda, samo ukucati : Koridor Istok) ???..
  Pa su ,mozda ,dezurni urednici tamo na RTS pali na teme od cudjenja… da su bas SVI ,znaci bukvalno bas SVI oni ..bili zauzeti i nisu mogli da dodju u emisiju..???.. Pa su ,mozda, ZATO ti dezurni urednici RTS-a i ,mozda, rekli direktno i pred brojnim zaposlenim i novinarima RTS -a , tamo u onoj velikoj zajednickoj sali ispred samog studija, autoru Projekta MS Koridor Istok(Cmk), citat :
  ,,Sta je OVO.. !??…NIKO ne moze da dodje..??? SVI zauzeti..???
  A UVEK trce pred kamere..??Uvek…??? NEVEROVATNO !!?! Ovo nam se jos NIKADA do sada NIJE DESILO…,?!!?,,
  ???Na sta je autor ovog Projekta ,naravno ,mozda rekao samo:,,Ne znam, zaista, o cemu se radi…,, ??? …
  Postovana potpredsednice Vlade i ministarka gdjo Mihajlovic ,ISTO kao sto sam Vas neposredno, u direktnom razgovoru, pred vise desetina Vasih najblizih i najvise hijerarhijski pozicioniranih saradnika u Ministarstvu na cijem ste celu i u Gradu Beogradu, javno, precizno, argumentovano i transparentno upoznao sa ZNACAJEM I RAZVOJEM Projekta ,,MS Koridor Idtok (CmK),, uz direktnu dostavu obimne dokumentacije,i tada i u daljem procesu razvoja ovog Projekta, i SADA Vam ISTO TAKO javno i transparentno postavljam samo JEDNO i veoma jednostavno pitanje :
  KO je odlucio da se ,,ZA SADA ODUSTANE,,(isto kao i u svih prethodnih vec 13 godina) od ovog za Republiku Srbiju NAJZNACAJNIJEG MOGUCEG GEOSTRATESKOG MULTIMODALNOG KORIDORA i u najbukvalnijem ,demografskom, ekonomskom,socijalnom, ekoloskom,razvojnom, investicionom,turistickom… smisliu ,,KORIDORA ZIVOTA,, citavog ovog vec veoma,veoma ispraznjenog i urusenog POGRANICNOG REGIONA ISTOCNE SRBIJE ??
  KO je TO tako brutalno ,netransparentno i drsko odlucio da i posle 13 godina ISTOM i to vec vise puta upotrebljenom i potpuno izlizanom i PLASLJIVOM I PODLOM frazom ,,ZA SADA ,, ,PONOVO SPRECI I BLOKIRA DIREKTNO I NAJKRACE POVEZIVANJE citavog ovog regiona Istocne Srbije i Timocke krajine sa glavnim gradom Republike Srbije Beogradom ..???
  KO je to odlucio da PONOVO SPRECI i BLOKIRA MULTIMODALNO SOBRACAJNO POVEZIVANJE CITAVE EVROPE od Atlanskog okeana do Crnog Mora PREKO TERITORIJE REPUBLIKE SRBIJE.. ???
  Da li ste to mozda Vi postovana potpredsednice Vlade ii ministarka gdjo Mihajlovic .?
  Da li je to mozda neka veoma netransparentna i citavoj Srbiji tako reci totalno nepoznsta jedinica ili telo za strategiju i planiranje u Ministarstvu na cijem ste celu . ???
  Dakle, postovana potpredsednice Vlade i ministarka,uz svo pripadajuce i duzno postovanje ,KO JE TO ODLUCIO ..za ,,dobro Srbije,, ..? CIJA JE TO ODLUKA ?
  KO to PONOVO blokira i narusava NAJVITALNIJE INTERESE Republike Srbije . ? Vas odgovor, i to u zaista najkracem mogucem roku, SVI ocekujemo. Jer SVI ,i to vec odavno ,ZNAMO da finansiranje dalje i neophodne projektno-tehnicke dokumentacije za MS Koridor Istok (CmK) ,u Srbiji u kojoj se finansirsaju BUKVALNO SVI saobracajni koridori
  (dvocifren broj) osim ovog koridora…NIJE NIKAKAV FINANSIJSKI PROBLEM za drzavu Srbiju.
  Vec je to VEC DECENIJSKI PROBLEM NEKE DRUGE VRSTE I UZROKA koji Vam kao prvonadleznoj ministarki MORA BITI POZNAT. Dakle, KOJE JE VRSTE I STA JE NJEGOV UZROK? Od Vas ocekujemo jasan ,urgentan i konkretan odgovor na OVO i samo JEDNO pitanje.
  Zbog znacaja i VITALNIH NACIONALNIH SAOBRACAJNIH ,A TIME I OPSTIH EKONOMSKIH, INTERESA Republike Srbije ,kao i REGIONALNOG ,LOKALNIH i ne manje vaznih i poznatih EVROINTEGRATIVNIH INTERESA Republike Srbije ,
  koji su, SVI, ovog trenutka MAKSIMALNO I DIREKTNO UGROZENI OVOM BESKRUPULOZNOM BLOKADOM MS Koridora Istok (Cmk) ,Vama kao prvonadleznom ministru koji vec godinama i u potpunosti poznaje ZNACAJ, RAZVOJ I POZNATE PRINCIPE TRANSPARENTNOSTI I JAVNOSTI ovog Projekta ,duboko sam uveren, potpuno je jasno da cemo se mi koji se ,vec mnogo duze od deceniju, borimo za MS Koridor Istok(Cmk) i za sve prethodno precizno navedene interese Republike Srbije,po pitanju ove NETRANSPARENTNE I BRUTALNE BLOKADE MS Koridira Istok(CmK), u najkracem roku obratiti Predsedniku Republike Srbije. Vama je ,siguran sam, takodje i poznato i veoma jasno da sve GLASNIJE i vec veoma,veoma SIROKO DISPERZOVANE,i u Srbiji i van Srbije , spekulacije o tome da li predsednik Republike Srbije direktno i licno blokira MS Koridor Istok (CmK) nanose ,NEMERLJIVU I ENORMNO VELIKU STETU nasoj zemlji .
  Taj po Republiku Srbiju katastrofalno stetan scenario i proces mora biti zaustavljen i sasecen. Javno,argumentovano i transparentno.Urgentno. Bez uzmaka.?

 • sram vas bilo..od boška ničića do vrha..sramota me je sto zivim u zemlji srbiji..sto sam drzavljanin ove zemlje..idite deco..spašavajte se..

Dodaj komentar