fbpx
Kultura

“Mačak u čizmama” premijerno na otvaranju međunarodnog pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“

Premijerom predstave za decu “Mačak u čizmama” zaječarskog glumačkog ansambla u Zaječaru u četvrtak, 18. aprila počinje jubilarni 10. Međunarodni pozorišni festival za decu “ZajeČAR”.

Uloge tumače Irena Stanković, Branislav Mijatović, Predrag Grbić, Vujadin Milošević, Sanja Nedeljković, Gabrijel Bećarević, Miloš Tanasković i Viktorija Arsić.

Tekst i režiju potpisuje Spasoje Ž. Milovanović, dok je kostime osmislila Snežana Kovačević.

Scenografiju su uradili Mirko Stokić i Spasoje Ž. Milovanović, a muziku Bata Zdravković.

Na prigodnoj svečanosti  festival će danas u 19 sati otvoriti  Dr Miodrag Maticki, književnik i predsednik Vukove zadužbine.

U petak, 19. aprila od 12 časova nastupiće ansambl Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca sa predstavom „Crvenkapica“ , a od 19 sati Pozorište lutaka Niš sa predstavom „Legenda o mesečevoj princezi“.

U subotu, 20.aprila  „Teatar de la Masju“ iz Nice u Francuskoj izvešće predstavu „Skriptograf“, a glumci Knjaževsko-srpskog teatra „Joakim Vujić“ iz Kragujevca nastupiće sa predstavom „Ko nema u vugla, gugla“.

U nedelju, 21. aprila najmlađa publika može pogledati predstavu  „Princeza na zrnu graška“ Državnog lutkarskog teatra Vidin iz Bugarske.

U ponedeljak, 22.aprila biće izvedena predstava „Uspavana lepotica“ Narodnog pozorišta Priština.

Završne večeri festivala, u utorak, nastupiće umetnički ansambl iz provincije Henan u Kini.

Za bugarsku i kinesku predstavu biće obezbeđen titl.

Mališane će kao i predhodne godine  zabavljati klovn Panajot Canev iz Pan teatra u Sofiji, a posebna atrakcija biće  Žena-skulptura i bacači vatre „Barbaronite duo“, takođe iz Bugarske.

U okviru dečjeg festivala i brojni prateći programi

U foajeu Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ biće otvoren štand knjiga za decu izdavačke kuće „Srpska knjiga“ iz Rume, gde je urednik bio nedavno preminuli  Dobrica Erić, jedan od najznačajnijih srpskih pesnika koji je dečjem festivalu poklonio himnu.

Tokom trajanja dečjeg festivala Dr Miodrag Maticki posetiće osnovnu školu „Desanka Maksimović“ u Zaječaru i školu za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“.

Komplet karata za svih 6 festivalskih večeri je 1000 dinara, s tim što je za jednog roditelja ili pratioca komplet besplatan. Cena pojedinačne ulaznice je 200 dinara i nju svi plaćaju.

 

Dodaj komentar