pixabay

Svakog poslednjeg vikenda u martu pomeramo kazaljke na satu u suprotnom smeru i koristimo takozvano letnje ukazno vreme. To je pitanje koje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja. Međutim, od 2021. godine ova praksa mogla bi biti promenjena zahvaljujući Evropskom parlamentu koji je u utorak, 26. marta izglasao ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena.

Nakon glasanja  o predlogu Direktive o ukidanju pomeranja sata uslovljenog izmenom godišnjih doba, na plenarnoj sednici u Strazburu održanoj u utorak, 26. marta Evropski parlament je spreman za dalje pregovore sa Savetom ministara, prenosi Fonet.

Države članice EU bi trebalo najkasnije do 1. aprila 2020. da obaveste Komisiju u slučaju da nameravaju da promene svoje standardno vreme u poslednjoj nedelji oktobra 2021. godine. Ako Komisija utvrdi da predviđeni vremenski aranžmani mogu značajno i trajno ometati pravilno funkcionisanje jedinstvenog tržišta, može podneti predlog za odlaganje primene Direktive za najviše 12 meseci i podneti novi zakonodavni predlog.

Podsećamo, u noći između subote i nedelje, 30. i 31. marta prelazimo na letnje računanje vremena, pa ćemo svoje časovnike u 2 časa posle ponoći pomeriti za sat unapred, dakle na 3 sata.

Zemlje koje planiraju da zauvek ostanu na letnjem računanju vremena trebalo bi da pomere kazaljke poslednji put u martu 2021. godine, a one koje odaberu zimsko računanje vremena podešavaće svoje satove poslednji put u oktobru 2021. godine.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here