fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo Izdvajamo

Kon: Srbija na kraju epidemije, došlo je vreme za ukidanje mera

foto: N1 Srbija / printscreen

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da je Srbija na kraju epidemije koronavirusa i da je došlo vreme da se ukinu uvedene mere, osim distance od jednog metra.

“Došli smo do kraja, vreme je da se opuštamo i slažem se sa dr Nedstorovićem da je vreme da se skinu mere. Samo treba da ostavimo distancu od jednog metra. Priblizavanje na manje od jednog metra nosi mogućnost zaražavanja od bilo čega što druga osoba ima, ne samo virusa korona”, objasnio je Kon za Televiziju Pink.

Prema njegovim rečima Srbija, iz nesigurne epidemiološke situacije, ulazi u povoljnu. Dodaje i da je u Vojvodini epidemiološka situacija već takva, dok će u Beogradu biti uskoro.

Kada je u pitanju odjava epidemije, što je moguće nakon 28 dana bez novozaraženih, Kon kaže da je to teško ostvarivo zbog otvaranja granica i sporadičnih slučajeva.

“Uvek se može desiti da se pojavi neki džep, ali to ne znači da smo objektivno u epidemiji”, naglasio je epidemiolog.

Ponovio je da nošenje maski neophodno samo starijima i ugroženim grupama u zatvorenom prostoru kao što su prodavnice i podsetio da je, za one koji smatraju da su preležali ovaj virus korona, omogućeno  komercijalno testiranje.

Naglasio je da se još ne zna koliku dugo traje imunitet nakon preležanog virusa.

izvor: insajder.net

Dodaj komentar