Društvo

Kon: Kraj epidemije moguć od 10. do 12. nedelje, pre toga ukidanje vanrednog stanja

Foto Tanjug/D.Kujundžić

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je utisak da korona virus slabi, ali se mora voditi računa „da nas nešto ne iznenadi, neka greška“, tako da svi oni koji treba da počnu da rade moraju da poštuju predviđene mere.

On je za Radio televiziju Srbije, na pitanje da li nešto može da bude potencijalna pretnja u sedmoj nedelji, rekao da „ponovo može da bude ulaz u neki kolektiv, bilo zdravstveni ili socijalni, ostali su uglavnom zatvoreni, pa nema gde više da očekujemo te pretnje“.

Epidemiolog je rekao da se kraj epidemije može očekivati od 10. do 12. nedelje, kao i da nam pre toga predstoji ukidanje vanrednog stanja.

Imamo pred sobom još određene praznike i vremena kada se uobičajeno okupljamo, realno je očekivati da se tek posle toga potpuno ukine vanredno stanje, poručuje Kon.

Govoreći o kraju vanrednog stanja, on je rekao da ispred sebe imamo praznike kad se uobičajeno okupljaju građani, pa je realno očekivati da se tek posle toga ono potpuno „skine“.

Medutim, kako je dodao, „sama epidemija će i dalje trajati, u okviru epidemije postoje vanredne mere, kao što je zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola i druge, videće se kakva je situacija“.

„Postepeno će to da se uvodi, ne traba da bude straha, koji se sada javlja sve češće, od naglog uvođena redovnog života. Mi se moramo vratiti u život i biće to malo drugačije, imaćem prelazni period“, rekao je Kon.

Izvor: Danas.rs

Dodaj komentar