Društvo Timočka krajina

Komanda za razvoj Timočke brigade proslavila svoj dan (FOTO)

Povodom obeležavanja 19. oktobra – Dana Komande za razvoj Timočke brigade u kasarni „Nikola Pašić“ u Zaječaru danas je relizovana prigodna svečanost u znak sećanja na 19. oktobar 1918. godine kada je grad Zaječar oslobođen u Prvom svetskom ratu.

Život za oslobođenje Zaječara tog dana je dalo 85 vojnika, a za vreme oba Balkanska rata i tokom Prvog svetskog rata sa područja grada poginula su 4083 borca.

Komandant Komande za razvoj Timočke brigade, potpukovnik Vladica Vučković istakao je da pripadnici Komande za razvoj Timočke brigade danas slede tradiciju svojih predaka, i da su u proteklom periodu naporno radili na podizanju operativnih sposobnosti za izvršenje dodeljenih misija i zadataka.

” Oficiri,podoficiri civilna lica i vojnici pozivam vas da svim zadacima i obavezama pristupite još odgovornije kako bi smo naredni Dan jedinice dočekali sa još boljim rezultatima.

Svim pripadnicima Komande za razvoj Timočke brigade još jednom čestitam današnji praznik i želim dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću, a gostima se još jednom zahvaljujem što su odvojili vreme da svojim prisustvom uveličaju našu svečanost.

Živela Vojska Srbije!

Živela Republika Srbija!”.

Prisutnima se obratio i brigadni general Jelesije Radivojević, zamenik komandanta Komande za obuku, uz reči da u današnje vreme vojska mora naći snage i energije da bude sa narodom i uz narod.

” Srbiji i srpskom narodu se mnogo zla nanelo kroz istoriju, pa i u ovo vreme.

Svedoci smo da ni poslednjih danana tlu Republike Srbije dušmani ne miruju.

Ne znam samo protiv koga formiraju vojsku,  ne znam kome namenjaju tu silu.

Sigurno ne da pomažu našem narodu dole na Kosovu i Metohiji koji je ostao i da čuvaju naše uništene i polomljene crkve.

Zato moramo biti jedinstven i moramo biti spremni da našem narodu pružimo pomoć ukoliko mu bude neophodna.

Radujem se da će se nakon odluke nadležnih organa vratiti služenje vojnog roka, jer smo svedoci šta se dešava i koje probleme imamo i koju percepciju omladina danas.

Moramo uložiti napor da mladi ostanu na pravom putu, a da narod, vojska i crkva sarađuju zajedno”, istakao je brigadni general Jelesije Radivojević.

Nakon svečanog prijema, podeljene su zahvalnice uspešnim pojedincima i priređen koktel za sve prisutne goste.

Tačno u podne delegacije komande Garnizona Zaječar pridružile su se obeležavanju Oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu na Francuskom vojnom groblju, a od 13 sati položili su vence i odali poštu stradalima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu na spomen obeležje u centru Zaječara.

Dodaj komentar