Društvo Izdvajamo

Komanda za razvoj Timočke brigade proslavila svoj dan (FOTO)

FOTO: Zaječar online
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Povodom obeležavanja 19. oktobra – Dana Komande za razvoj Timočke brigade u kasarni „Nikola Pašić“ u Zaječaru danas je relizovana prigodna svečanost u znak sećanja na 19. oktobar 1918. godine kada je grad Zaječar oslobođen u Prvom svetskom ratu.

Život za oslobođenje Zaječara tog dana je dalo 85 vojnika, a za vreme oba Balkanska rata i tokom Prvog svetskog rata sa područja grada poginula su 4083 borca.

potpukovnik Branko Radojević, Komandant Komande za razvoj Timočke brigade / FOTO: Zaječar online

Komandant Komande za razvoj Timočke brigade, potpukovnik Branko Radojević istakao je da pripadnici Komande za razvoj Timočke brigade danas slede tradiciju svojih predaka i da su u proteklom periodu naporno radili na podizanju operativnih sposobnosti za izvršenje dodeljenih misija i zadataka.

“ Danas pripadnici Komande za razvoj Timočke brigade nastavljaju i slede put boraca koji su ostavili dubok trag u istoriju našeg kraja.

Profesionalnim odnosom i izvršavanjem dodeljenih zadataka doprineli samo većoj bezbednosti svih građana na teritoriji Zaječara. Sa organima lokalne samouprave, privrednim i drugim subjektima u zaječarskom i borskom okrugu nastavljena je uspešna saradnja što je potvrda da su oni prvi prijatelji jedinici vojske Srbije.

Pozivam sve da zadatke izvršavaju još odgovornije i da naredni Dan jedinice dočekamo sa još boljim rezultatima“, naveo je komandant Radojević.

FOTO: Zaječar online

Uz reči da u današnje vreme vojska mora naći snage i energije da bude sa narodom i uz narod, prisutnima se obratio i pukovnik Slaven Bošković, pomoćnik komandanta Komande za obuku za podršku.

pukovnik Slaven Bošković, pomoćnik komandanta Komande za obuku za podršku / FOTO: Zaječar online

“ Mi smo, a ne neko drugi upravo naslednici srpskih junaka i heroja koji su ginuli da bi smo mi danas živeli, da bi smo se obučavali,a  tako obučeni bili spremni da branimo našu Srbiju od svakog zla.

To što nam neki zameraju zašto stalno to pominjemo i zašto se vraćamo istoriji, mi to radimo jer nemamo čega da se stidimo i moramo jer nam upravo to podsećanje predstavlja nadahnuće.

I zato neka vam dela srpske vojske budu podstrek u izvršavanju vaših budućih zadataka“, rekao je pukovnik Bošković.

Nakon svečanog prijema, podeljene su zahvalnice uspešnim pojedincima i priređen koktel za sve prisutne goste.

Tačno u podne u kasarni „Nikola Pašić“ u Zaječaru otpočeo je i taktičko-tehnički zbor u okviru koga je prisutnim građanima prikazan deo naoružanja i vojne opreme.

Pogledajte galeriju fotografija:

Oslobođenje Zaječara u Prvom svetskom ratu

U Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu Timočani su bili mobilisani u dve divizije: Timočku diviziju prvog i drugog poziva.

Ove divizije su prošle slavan ratni put i učestvovale u svim velikim bitkama Balkanskog rata i Prvog svetskog rata. U septembru 1918. srpska vojska i Savezničke snage na Solunskom frontu prešli su u ofanzivu. Srpska druga armija i konjička brigada francuske vojske pod komandom generala Gambete 13.oktobra 1918. godine oslobodili su Pirot, a dva dana kasnije počeli sa oslobođanjem gradova u okolini Timoka.

15. oktobra pomenute godine narod u Zaječaru se digao protiv okupatora i nakon niza borbi, Zaječar je oslobođen 19. oktobra 1918.

Za oslobođenje grada život je dalo 85 savezničkih vojnika, a iz Zaječara u oba Balkanska rata i u Prvom svetskom ratu poginula su ukupno 4083 borca.

Nakon oslobođenja i od Bugara Zaječar postaje sedište Timočkog okruga

Dodaj komentar