fbpx

Koje suhomesnate prerađevine sadrže najviše aditiva?

Preporuka:

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole prodavaće čaj u humanitarne svrhe

Učenici ekonomsko-trgovinske škole iz Zaječara organizovaće u dvorištu škole humanitarnu akciju kako prikupili novčana sredstva i donirali ih deci...

Iza zgrade zaječarskog katastra posečena zdrava stabla breze (FOTO)

Na prostoru iza zaječarskog katastra stanari okolnih zgrada u ranim jutarnjim časovima primetili su da je neko posekao dva...

Zaječarske rukometašice remizirale na domaćem terenu

U okviru 9. kola Superlige Srbije u rukometu, ženski rukometni klub Zaječar 1949, zabeležio je nerešen rezultat. U utakmici odigranoj...
- Reklama -

Najveće količine štetnih kancerogenih aditiva E250 ljubitelji mesnih prerađevina u organizam će uneti ako konzumiraju salamu od pilećih prsa, parizer, zimsku ili čajnu, pokazalo je veliko istraživanje o količini nitrita i nitrata u hrvatskim mesnim proizvodima na kojem je radilo četvoro hrvatskih naučnika.

Najmanje aditiva je pronađeno u mortadeli.

Istraživanje je sprovedeno između 2011. i 2014. na čak 448 uzoraka gotovih mesnih proizvoda domaćih industrija iz kategorije kobasica, suhomesnatih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda, a potom su u njima merili količinu aditiva i konzervansa, takozvanih nitrata i znatno štetnijih nitrita, te domaće mesne delikatese dodatno upoređivali s proizvodima sa stranih tržišta.

Zaključak je da su testirani domaći mesni proizvodi u najvećoj meri sadržavali aditive u granicama propisanim zakonima, a od 448 prikupljenih uzoraka, samo su u četiri zabeležene nedozvoljene količine – dva puta veće količine.

„Nema razloga za zabrinutost“, rekla je za Jutarnji list Jelka Pleadin iz Hrvatskog veterinarskog instituta. Ipak, istraživanje je zanimljivo jer konzumenti kobasica i suhomesnatih proizvoda sada imaju jasan vodič o količini štetnih materija koje se nalaze u njihovim omiljenim proizvodima pa s liste mesnih delikatesa, ako to žele, sada mogu birati one koji imaju manje konzervansa.

Istraživači su, naime, zaključili da su najveće količine štetnih nitrita bile sadržane u uzorcima toplotno obrađenih kobasica, i to najviše u analiziranim komadima salame od pilećih prsa, parizera i posebne, a kad su pak u pitanju trajne kobasice s domaćih tržišta, ovde se najveća količina štetnih nitrita E250 nalazi u uzorcima zimske i sremske salame.

S druge strane, najmanje zabeleženih količina E250 istraživači su izmerili u primercima sudžuka i mortadele, ali i jedne vrste paštete za koju ne navode od čega je napravljena.

Zanimljivo je, kako se navodi, da salame od pilećih prsa, parizeri i posebne u sebi sadrže veće količine nitrita nego što su ih istraživači otkrili u nasumično odabranim proizvodima s nemačkog tržišta, ali su te količine i dalje u dopuštenim limitima koje propisuju hrvatski zakoni, što znači da nema prepreka za njihovu konzumaciju.

Izvor: tanjug

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

„Bliskost“ u Dubočanu

Anasambl zaječarskog teatra gostovaće u ponedeljak, 25. novembra u Dubočanu, gde će u Domu kulture izvesti predstavu „Bliskost“ Patrika Marbera u režiji Snežane Udicki.  Koreograf...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: