fbpx
Društvo Izdvajamo

Ko nas (dez)informiše: U Zaječaru javna tribina o medijskoj situaciji

Kakva je medijskoj situaciji i ima li slobode medija u Srbiji biće samo neke od tema javne rasprave pod nazivom “Ko nas (dez)informiše” koja će biti održana u zaječarskom Omladinskom centru. Gosti tribine: Slobodan Georgiev, urednik BIRN-a i Tanja Maksić, koordinator projekata u BIRNU-u govoriće i o informisanju građana i uticaju ovih tema na celokup)nu društvenu situaciju u zemlji i život građana. Deo tribine biće posvećen i situaciji u Zaječaru, kada će biti predstavljeni i rezultati analize sadržaja programa medija podržanih u okviru konkursa lokalne samouprave, koju su sprovedeni tokom 2019. godine.

Mediji imaju ključnu ulogu u informisanju, ali i edukaciji građana jer se građani upravo oslanjaju na njih dok oblikuju svoja mišljenja i stavove prema političkim akterima i temama. Upravo zato odsustvo istinitih informacija, i sve veće prisustvo dezinformacija za posledicu imaju suštinsku neinformisanost građana, koja ne samo da utiče na njihove političke izbore, već i polarizuje društvo i jača nepoverenje u njemu.

Javna tribina pod nazivom “Ko nas (dez)informiše” imaće za cilj da upozna građane Zaječara sa medijskom situacijom na lokalu, ali i u Srbiji i da odgovor na pitanje ima li slobode medija i kako medijsko izveštavanje utiče na građansku svest.

Javna rasprava će biti organizovana u ponedeljak, 23. decembra od 18 časova u Omladinskom centru

Organizator je Zaječarska inicijativa, a tribina se organizuje u okviru u okviru serijala “Vitalne diskusije”.

Kakvo je stanje u Srbiji?

Prema Indeksu medijske pismenosti iz 2018. godine, Zapadni Balkan i Turska zauzimaju najnižu poziciju u odnosu na 35 evropskih zemalja, pri čemu Srbija i Crna Gora beleže pogoršanje rezultata u odnosu na prethodne godine. Svaki treći napad na novinare na Balkanu dogodi se u Srbiji. Od 2015. godine zabeležena su 625 napada na medijske profesionalce u regionu, od čega je 221 zabeležen u Srbiji. Organizacija Freedom House je u izveštaju za 2018. godinu objavila da je status Srbije iz slobodne promenjen u zemlju sa ograničenom slobodom, delom zbog pogoršanja medijske situacije.

Otvorena pristrasnost (najblaže rečeno) dominantnih medijskih kuća, uloga javnog servisa, fizički napadi i pretnje novinarima i članovima njihovih porodica, neadekvatne sankcije, zastrašivanje, pritisci – politički, finansijski, administrativni koji rezultiraju u cenzuri i samocenzuri, dobri zakoni koji se ne primenjuju i loši zakoni koji se primenjuju, ograničen pristup informacijama, fenomen tabloidizacije društva, netransparentnost medijskog vlasništva, netransparentno finansiranje medija kroz javne konkurse na lokalnom nivou, način rada Regulatornog tela za elektronske medije koji se već godinama unazad dovodi u pitanje, atmosfera u kojoj vladajuće strukture nastoje da kontrolišu ključne izvore informacija i u kojoj objektivno i etičko novinarstvo postaje nepoželjno a nezavisni novinari bivaju etiketirani kao izdajnici, su teme koje ćemo nastojati da dotaknemo tokom ovog događaja.

Javna rasprava će biti uživo prenošena na Facebook stranici Omladinskog centra Zaječar.

2 komentara

 • …Da ne ponavljamo ono vec precizno i napisano i elaborinano u komentarima clanka,, ISTINE I LAZI: …,,od pre.par dana… koji JOS UVEK STOJI NA OVOM ZA-PORTALU… ? Svi znamo da su slobodni mediji su 4.(cetvrti) stub demokratije.. ? A Zajecar on line je medij…zar ne..??
  I ZATO OBJAVITE UPOREDO I JEDNU PORED DRUGE DVE MAPE :
  1) MAPU TRI (3) NOVOKOMPONOVANA I SADA PRIORITETNA DRUMSKA SAOBRACAJNA KORIDORA ISTOCNE SRBIJE (A*)Dunavska brza magistrala sa 4 saobracajne trake kroz NAJVECU recnu klisuru u Evropi i preko potpuno NENASTANJENE Miroc planine…? ;
  (B* )Brza magistrala (koja ce u stvari biti autoput punog profila.)Paracin -Zajecar sa krakom ka Boru..?;
  (C*) Novi nebulozni i nestvarni autoput kroz NAJVECI potpuno nenastanjeni prostor Republike Srbije,Balkana i Jugoistocne Evrope ,najvece vodoizvoriste pitke vode (plavog zlata) u Republici Srbiji ,novi Nacionalni park ,,Juzni Kucaj Beljanica,prostor poslednjih prasuma u Jugoistocnoj Evropi (Vitanivaca i dr.) autoput Beograd -Nis-Markovac-Svilajnac-Despotovac-Bor?. 2.) MAPU TRANSEVROPSKOG (Atlanski okean -Crno more) Multimodalnog saobracajnog koridora -Istok(Crnomorskog koridora)…koji svojim autoputem,zeleznickim koridorom,recnim(dunavskim) koridorom i intermodalnim transportom(npr.kontejnerskim) PREKO ISTOCNE SRBIJE,TIIMOCKE KRAJINE ZAJECARSKIG OKRUGA I ZAJECARA…SPAJA CITAVU EVROOU….?? I koji …TRAJNO I ZAUVEK.. SA PROSTORA ISTOCNE SRBIJE I TERITORIJE REPUBLIKE SRBIJE….TREBA DA ELIMINISU TRI (3) PRETHODNO NAVEDENA NOVOKONPONOVANA I NOVOOBJAVLJENA ,,PRIORITETA,,…..??? Neka ZAJECARCI I TIMOCANI SAMI GLEDAJU….sta im se u tisini i senci…dogsdja ISPRED NOSA????? Znaci SAMO objavite ZAJEDNO I JEDNU PORED DRUGE OVE DVE MAPE…..jer ste slobodan medij…i 4.stub demokratije…??? Reci nisu potrebne…..???? A kome se ne svidja ovo sto pise…pravac pod krevet ..jer je bezbednije…pa neka odatle gleda ove DVE MAPE…A moze da procita,ako ga zanima, i ovaj potpis,…iz ?
  Nenad Colovic,adresa poznata svim,,redakcijama,, ? P.S…Jer svih tih vreme ,,analiza paraliza,, … je proslo…?

 • P.P.S…(citat: ) ,,Tacno je da je strah zarazan. Ali je takodje tacno i da civilizacija nije plasljiva. ,, ( kraj citata) , Finalna studija ,,MS Koridor-Istok (CmK), ANEKS 3-SWOT/3 analiza ,,avgust 2029.,Beograd,autor N.C

Dodaj komentar