fbpx
Društvo

Knjaževac: Zarobljena stabla u asfaltu

Foto: facebook knjaz press.com

Asfaltiranje trotoara i parking prostora u Ulici Devete brigade u Knjaževcu prošlo bi neopaženo, da tom prilikom u asfaltu nisu bukvalno ostala zarobljena pojedina stabla. Reagujući preko društvenih mreža, nezadovoljni Knjaževčani imali su različita gledišta.

foto: facebook knjaz press

Način asfaltiranja dela pomenute ulice po mišljenju pojedinih građana je slučaj kojim bi trebalo da se pozabave nadležni organi. Tako, Mirjana Mihajlović na Facebook-u tvrdi da je policiju, komunalnu inspekciju ili inspekciju za zaštitu životne sredine trebalo odmah kontaktirati, dok Ljubiša Mihajlović, diplomirani inženjer iz Javnog preduzeća za razvoj, urbanizam i izgradnju u Knjaževcu kaže da se radi o standardnoj proceduri i da drvored ni na koji način nije ugrožen.

foto: facebook knjaz press

“Na ovom prostoru predviđeno je parkiranje automobilom do samog drveta. Radi se sistem raster elemenata, što znači da se postavljaju betonski fabrikovani elementi u ovaj prosečeni deo. To omogućava da se točkom dođe do drveta, stablo može da se zaliva i ni na koji način se ne ugrožava i ne oštećuje. Ja sam u ovom poslu 35 godina, uvek se ovako radilo i nikada nigde nije bilo problema. Ne razumem dušebrižnike koji kritikuju, a nisu pitali zašto se na ovaj način radi. Jednostavno, tehnologija izvođenja radova je takva”, kaže Ljubiša Mihajlović.

foto: facebook knjaz press

Prema njegovim rečima, niko nije na gubitku, nema oštećenja drveta, jednostavno, takva je tehnologija i način izvođenja radova. Nije bilo problema niti će ih biti.

foto: facebook knjaz press

Knjaževčani su, međutim, drugačijeg mišljenja, jer polemika oko stabala zarobljenih u asfaltu danima ne jenjava.

Mihajlovićev kolega, građevinski inženjer Danijel Dašić iz Niša, ne slaže se sa kolegom.

„Postali smo šampioni – sve što je nenormalno u mnogim drugim zemljama kod nas je postalo normalno”, kaže Dašić za BBC na srpskom.

Čak i to što je asfalt uklonjen dan nakon nasipanja može da bude pogubno po drveće, objašnjava Dašić.

„Asfalt se nanosi na temperaturi od 180 stepeni i može da ošteti drvo. To jeste normalna procedura, ali ne kod alfaltiranja drveća. Drveće se nikada i nigde ne asfaltira”, rekao je Dašić.

 

Dodaj komentar