fbpx
Društvo Izdvajamo

Kisić Tepavčević: Očekujemo da uz poštovanje mera epidemiološka kriva krene silaznom putanjom

Darija Kisić Tepavčević - foto: N1 Srbija / printscreen

Zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević rekla je na današnjoj konferenciji za javnost da su u Srbiji prethodnih dana stabilni brojevi potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, da postoje „parametri koji su optimistični“, poput toga da je sve manji broj zahteva za hospitalizacijom. Kako je rekla, nalazimo se u prelomnom trenutku kada se očekuje da epidemiološka kriva krene silaznim tokom.

„U ovom trenutku treba da smognemo snage da se pridržavamo mera više nego ikad. Izuzetno je dobar pokazatelj da je u toku poslednja 24 časa na području Niša 117 osoba testirano, a samo jedna je bila pozitivna. Znamo kakva je bila situacija u ovom delu zemlje, i to ne tako davno. Tako možemo da vidimo povoljnije ishode kada se poštuju mere. Očekujemo da narednih dana imamo manji broj potvrđenih slučajeva, ali ne smemo da se opuštamo“, poručila je Kisić Tepavčević.

Podsetila je da u ovom trenutku, da bi neko bio u samoizoalciji, mora da ima dokument s pregleda, uzet bris i rezultat.

„Ja se nadam da ne postoji nijedna osoba među nama koja zna da je kovid pozitivna i da ima sreću da se oseća dobro, a da se kreće i prenosi virus. Zato nošenje maski i te kako ima smisla, i te kako smanjuje verovatnoću zaražavanja. Manja je infektivna doza kada se nosi maska i po pravilu su blaže forme bolesti“, ističe zamenica direktorke Batuta.

„Drugi virusi nisu nestali dolaskom kovida“

Kada je u pitanju odluka lekara o tome da li će neko biti testiran, Kisić Tepavčević podseća da nijedan od postojećih simptoma nije isključivo vezan za kovid.

„Odluka lekara da li neko treba da se testira se donosi na osnovu kliničkog pregleda, snimka pluća, laboratorijskih nalaza, epidemiološke anamneze, odnosno da li je neko bio u rizičnim kontaktima. U ovom momentu i dalje postoje sporadični slučajevi gripa, ali i infekcija koje su izazvane drugim virusima. Oni nisu nestali dolaskom kovida“, kaže.

Navodi da se u ovom trenutku najmanje zna o asimptomtskim pacijentima.

„Mi vidimo samo vrh ledenog brega. Oni su jako bitni jer mogu nesvesno da šire infekciju, ali istovremeno oni grade kolektivni imunitet“, ističe.

Kisić Tepavčević je navela da i u Srbiji, kao i širom sveta, postoje slučajevi ponovnog zaražavanja.

„U pitanju je oko desetak pacijenata do sada, po pravilu se radilo o blažim formama bolesti koje nisu zahtevale hospitalizaciju. Imamo dosta nepoznanica oko toga“, istakla je Kisić Tepavčević.

Ona je napomenula da je stepen kolektivnog imuniteta još daleko ispod onog koji bi sprečilo širenje bolesti.

„Svesno izlaganje virusu u cilju sticanja imuniteta ne može nikada da bude strategija ni lična ni kolektivna“, zaključila je Kisić Tepavčević.

Kako je rekla, formirana je radna grupa ispred Ministarstva prosvete koja prati naučna istraživanja širom sveta, analizira ih i redovno dostavlja Kriznom štabu.

Članica te grupe dr Sanja Glišić je rekla da to telo formirano 22. marta, te da se svakodnevno šalju izveštaji.

„Jedan izveštaj koji smo nedavno napisali tiče se nošenja maski. Znamo da se virus prenosi i kapljično i aerosolima, rađena su naučna instraživanja koja pokazuju da ima značajno manje RNK virusa kod onih koji su nosili masku i zarazili se. Najviše se virus može zaustaviti ako masku nose zaraženi. Niko od nas ne zna da li je inficiran ili nije i samim tim smo solidarni prema ljudima u zajedici time što nosimo masku, pored toga što štitimo sebe“, poručila je dr Glišić.

Rekla je i da ćemo „verovatno prvo dobiti lek protiv koronavirusa“, a vakcinu „ko zna kad“.

Svorcan: Nešto bolja situacija nego prethodnih dana

Direktor KBC Zvezdara Petar Svorcan je naveo da je u toj ustanovi 299 hospitalizovanih pacijenata, što znači da je „nešto bolja situacija nego prethodnih dana“.

„U intenzivnim negama je njih 28, od kojih je 17 izuzetno ugroženo. Ostali su na neinvanzivnoj ventilaciji. Što se tiče kliničke slike, nema promena, i dalje ima teških oblika. Dobra je što je trenutno više ljudi koje otpuštamo nego primamo, ali ne smemo da se opuštamo“, poručio je doktor.

Rekao je da je devetoro zaposlenih zaraženo. Dvoje je hospitalizovano sa srednje teškom kliničkom slikom, dodaje.

Istakao je i da je prošlo malo vremena da bi moglo da se zaključi da li pacijenti koji su preležali koronu imaju trajnije poslednice i da li će imati, te da će tek neki ozbiljniji rezultati, koji se očekuju za više od godinu dana, to pokazati.

Svorcan je naveo da u KBC Zvezdara u algoritmu lečenja postoji davanje plazme od pacijenata koji su preležali virus i da se ona daje isključivo konzilijarnom odlukom.

„Vi morate imati određeni broj poena da biste dobili plazmu, postoji posebna procedura. Iskustva su nam dosta uspešna, pacijenti koji su dobijali plazmu uz terapiju su pokazivali bolje rezultate od onih koji nisu. Ne može svaki pacijent da dobije plazmu po indikacijama. Najbolji rezultati su ako je prima u prvih 10-12 dana, zadnji termin kad možete dati plazmu je posle tri nedelje”, rekao je Svorcan.

On je ponovio da se „ne leči test, već osoba sa kliničkom slikom“, a da je u slučaju gde postoji sumnja da je pacijent ipak negativan, odvojen određeni broj soba kako se ne bi mešali sa kovid pozitivnim pacijentima.

izvor: insajder.net

Dodaj komentar