Društvo

Karavan “Izađi mi na teglu” 21. septembra na zaječarskom trgu: Treba vam samo šerpa, varjača i …

Poštovani ljubitelji ajvara, gastronomije i dobre zabave na zaječarskom gradskom trgu u četvrtak, 21. septembra, treću godinu za redom biće održano takmičenje u pripremanju ajvara u sklopu karavana „Izađi mi na teglu“.

U pripremanju “srpskog kavijara”, odnosno ajvara nadmetaće se na desetine ekipa iz različitih udruženja, iz Zaječara, Zvezdana, Grljana i Gamzigrada, od najmlađih do najstarijih.

Organizator iz Beograda obezbediće sve neophodne rekvizite za spremanje ajvara, a učesnici su u obavezi da ponesu samo šerpu, varjaču i vodenicu za mlevenje.

Predviđeno je da se formira 15 takmičarskih ekipa.

Svaka ekipa mora da ima najmanje dva takmičara, a pripremljen ajvar ekipa zadržava za sebe.

Pored takmičarskog manifestacija ima i zabavni karakter jer je prati bogat kulturno-umetnički i zabavni program.

Da podsetimo, na prošlogodišnjem takmičenju prvo mesto osvojila je ekipa „Zlatne ruke Crnorečja“, drugo mesto osvojili su učenici Ekonomsko trgovinske škole, okupljeni u ekipi pod imenom „Bum poklopčići“, dok je treće mesto zauzela ekipa Kulturno umetničnog društva „Nikola Pašić“.

Zahvaljujući brojnim partnerima uz čiju se pomoć karavan iz godine u godinu razvija, nagradni fond nagradni fond za ovu sezonu biće rekordan i iznosiće oko 1.500.000 dinara!

Veliko finale koje će okupiti pobednike iz svih gradova, održaće se 14. oktobra u Sokobanji gde će vlasnik recepta za pobedu biti krunisan za kralja ajvara i poneće titulu najboljeg ajvar majstora u 2017. godini!


Reč, dve o karavanu…

Karavan je u prethodne tri sezone obišao preko 60 gradova, imao oko 6.000 učesnika i12.000 proizvedenih tegli ajvara. Samo u protekloj sezoni, manifestacije karavana “Izađi mi nateglu” posetilo je preko 100.000 ljudi.

U četvrtoj sezoni karavan će okupiti oko 450 takmičarskih ekipa i 3.000 učesnika koji će od 25. avgusta do 14. oktobra ispeći 12.000 kg paprika, što je, ako posmatramo u komadima, čak 100.000 paprika!

Dodaj komentar