Društvo

Kada je pravo vreme da dete nauči da pliva?

kada je pravo vreme da dete nauči da pliva
FOTO: timokodrzavanje.rs

Plivanje je aktivnost koju svako treba da nauči, a mnogi roditelji tokom odrastanja dece postavljaju pitanje – Kada je pravo vreme kada dete treba da nauči da pliva?

Pravo vreme da dete nauči da pliva zavisi od nekoliko faktora, uključujući detetovu fizičku spremnost, emocionalnu zrelost i interesovanje.

Generalno, mnogi stručnjaci preporučuju sledeće:

Uvod u vodu (6 meseci – 3 godine): U ovom uzrastu, deca mogu da se upoznaju sa vodom kroz igranje u plićaku ili u specijalizovanim programima za bebe. Ovi programi često uključuju roditelje i fokusiraju se na upoznavanje sa vodom i osnovnim veštinama plutanja.

Osnovne plivačke veštine (3 – 5 godina): Većina dece može početi sa osnovnim časovima plivanja u ovom uzrastu. Ovo uključuje učenje kako da se udahne i izdahne u vodi, plutanje, i osnovne pokrete ruku i nogu.

Samostalno plivanje (5 – 7 godina): U ovom uzrastu, deca obično imaju dovoljno fizičke snage i koordinacije da nauče kako da plivaju samostalno na kraćim razdaljinama. Stručni instruktori mogu pomoći u učenju pravilne tehnike plivanja.

Naravno, svako dete je različito i važno je prilagoditi učenje njegovim individualnim potrebama i sposobnostima. Takođe je bitno da se časovi plivanja održavaju u sigurnom okruženju, sa odgovarajućim nadzorom i podrškom. Zbog toga, škole plivanja sa licenciranim instruktorima i spaciocima može biti dobro rešenje.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar