Društvo Izdvajamo PR tekstovi

Kada je potrebno menjati gume na automobilu i zašto?

Postoji više razloga zašto je potrebno menjati gume i neće vam se svideti! Nekada nije dovoljno samo da to učinite kada su starije od šest godina ili kada se izližu, odnosno budu “ćelave”, mada se nadamo i tada da ih promenite, a ne da rizikujete svoj život i tuđu bezbednost u saobraćaju!

Nemojte čekati da vas izdaju gume na sred mosta i da se nađete u situaciji da ne znate kako da ih zamenite, a da je verna rezerva već dugo vremena neupotrebljiva.

Videćete u nastavku kada je gume nemoguće spasiti, šta kaže zakon i kada ih je potrebna zamena što pre to bolje.

Minimalna dubina šare gume

Svi smo čuli popularnu rečenicu iz domaće pesme “Ne smem sa tobom kume, ćelave ti gume”, zato nemojte to vama da se desi i poštuje zakonske odredbe.

One su tu zbog regulisanja saobraćaja, tako da ne može svako po želji da narušava sigurnost sebe i drugih.

Svi koji poseduju auto znaju da promena guma nije nimalo jeftina, ali je moguće naći online povoljne cene zimskih guma i letnjih, zato nemojte rizikovati.

Ukoliko se uzdate na sreću, ona vas možda i posluži, ali ne dugo.

Šare vam omogućavaju prijanjanje za put, a ukoliko se izližu na manju dubinu od propisane, potencijalni rizici su gubitak vazdušnog pritiska što otežava upravljanje, zatim može uzrokovati pucanje gume i gubitak kontrole nad vozilom.

Dodatno, izuzetno su opasne po mokrom terenu, jer povećavaju neophodno vreme za zaustavljanje i izazivaju proklizavanje!

Zakon u Srbiji propisuje da dubina šare mora iznositi minimalno 1,6 mm za letnje i 4 mm za zimske gume – kako se ne bi zaglavili u snegu na putu ili proklizavali.

Zimske gume su obavezne prema zakonu od  1. Novembra do 1. Aprila, tu postoji prostor za manevrisanje ako još nema snega – koji se zadržava na putu, ali je savet da nakon pada temperature ispod sedam stepeni se obavezno zamene za zimske.

Posekotine i pukotine na bočnom zidu

Ukoliko proverite gume trebalo bi lako da uočite posekotine i pukotine na bočnim zidovima guma, ako ih naravno uopšte i ima.

Mnogi putevi nisu najnovije urađeni i imaju razne nepravilnosti i rupe, koje je prosto nemoguće sve izbeći, a Zaječarci bi se složili – kada je reč o kvalitetu ulica.

Loši putevi su najčešći uzrok oštećenja guma, a ako su poprilično vidljive posekotine i pukotine bolje je zameniti gumu u pitanju, nego čekati pucanje na mestu najmanje pogodnim za to, ako takvo mesto uopšte i postoji.

Pukotine nastale u predelu šara je obično moguće popraviti, ali ne i one na bočnoj strani.

Nanošenje unutrašnjeg zaptivača pomaže da zatvorite pukotine i sve rupe prečnika do 6 mm.

Takođe, nemojte ih odmah menjati ili popravljati ukoliko su samo površinske ogrebotine! To se desi i novim gumama i to su normalne pojave koje nastaju pri korišćenju.

Međutim, gume kako krenu da stare počnu i da se raspadaju, zbog čega ih treba zameniti nakon šest do osam godina, a maksimalno ih možete koristiti 10 godina ukoliko su u super stanju i nemaju nikakve probleme.

Nakon 10 godina, kako god da vam deluju, ne bi trebali da ih koristite iz bezbednosnih razloga!

Izbočine ili kvrge na gumama

Podaci pokazuju da je najčešći razlog za prevremenu zamenu guma,  udar i mehaničko oštećenje gume ili felne.

Ovi čudni oblici što narušavaju strukturu gume signaliziraju slabe tačke na kojima može doći i to pucanja.

Nije nužno da izbočine nastanu momentalno nakon što pretrpe udarac ili rupu, moguće je da se pokažu i tek nakon par meseci na površini, zbog čega mnogi i zaborave na potencijalni uzrok.

Dodatan razlog može biti i kontaminiranost kompanenti gume prilikom proizvodnje, ukoliko je to slučaj primetićete kvrge nakon prvih par meseci od postavljanja i korišćenja.

Neophodno je gume sa izbočinama zameniti novima, a prethodne gume koje su završile radni vek se ostavljaju u većini slučajeva kod vulkanizera.

Čudni zvukovi i vibracije prilikom vožnje

Postoji više potencijalnih elemenata koji mogu uticati na to da osećate zvukove i vibracije prilikom vožnje.

Oštećenja strukture guma ili savijeni točkovi su često uzročnici, a zamena oštećenih komponenti ili popravka točkova su jedina bezbedna rešenja.

Međutim, u nekim slučajevima ćete čuti glasne zvukove uzrokovane neravnomernim habanjem jedne gume.

U tom slučaju, ukoliko nije značajno uznapredovalo habanje, možete sprečiti nastavak ovakvog ponašanja zaobilaženjem ivičnjaka, naglog kočenja,  proverom pritiska vazduha, rotacijom guma i regulacijom poravnjanja točkova.

Pritisak vazduha je najlakše popraviti, ukoliko imate kompresor samo dopunite vazduhom ili idite na benzinsku pumpu i tamo to odradite.

Dodatno, neophodno je za duže korišćenje guma bez problema, redovno pomeranje vozila u slučaju da se dugo ne koristi, nanošenje zaštitnog spreja, kao i kupovina kvalitetnih guma – sa kojima ćete i uštedeti novac za gorivo!

Naravno, pažljivo vozite i to će vam uštedeti mnogo stresa i novca na duže staze.

Dodaj komentar