Zabava

Zaglavili ste u snegu? Bez brige, OVO JE REŠENJE! (10 korisnih saveta)

Jedna od noćnih mora svakog vozača je zaglaviti se u snegu.

Najbitnije je ne paničiti bez obzira u kakvom se nevremenu nalazite. Ostanite pribrani i setite se da uvek možete nazvati obližnju šlep službu!

Sledite ova uputstva ako se ne možete izvući iz snega:

Nemojte vrteti gume u snegu. Tako se možete još više zakopati u sneg. Umesto toga, ubacite u najnižu brzinu i polako se pokušajte micati napred-nazad dok ne pređete snežne brežuljke.

Ako to ne uspe, pospite malo soli po gumama i oko njih. SO biste trebali držati u svojoj kutiji za hitne situacije.

Sredstva za odmrzavanje ili pranje stakla takođe mogu pomoći kako bi otopila sneg oko guma, ali ona se savetuju tek kada ništa drugo ne uspe.

Nazovite 192 ako je reč o hitnoj situaciji ili ako se ne osećate sigurno. Oni će vas spojiti sa službom koja vam može pomoći ili vas savetovati šta možete činiti dalje.

Ako nije reč o hitnom slučaju i ne uspevate se nikako izvući, pozovite obližnji šlep servis koji će vas izvući iz snega.

Stavite trokut da vas drugi vozači primete na vreme.

Očistite sav sneg i led s auspuha kako izduvni gasovi ne bi ulazili u auto. Ovo je vrlo važan korak.

Ostanite u autu dok pomoć ne stigne. Ugasite motor i palite ga svakih 10 minuta kako biste zadržali toplinu i malo ugrejali i sebe i auto.

smrznut-auto

U situacijama kada je veliko nevreme, u automobilu je preporučljivo imati običnu sveću, stručnjaci kažu da obična sveća upaljena u autu može podići temperaturu u automobilo i do 10ºC.

Hodanje po dubokom snegu ili snežnoj oluji nije pametno jer time rizikujete da se izgubite, smrznete ili da vas udari drugi vozač koji vas zbog vremenskih uslova neće uočiti na vreme.

Evo jednog korisnog videa:

Dodaj komentar