Društvo Izdvajamo

Još tri osobe preminule, a 62 zaražene koronavirusom u poslednja 24 sata

foto: ILUSTRACIJA / Pixaby

Još tri osobe su preminule, a kod još 62 od 5.012 testiranih u poslednja 24 sata utvrđeno je prisistvo koronavirusa, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba. On je naveo da je do danas preminulo ukupno 218, a zaraženo 10.176 osoba dok je njih 3.220 izlečeno. Trenutno je hospitalozovano 1.123  osobe, a na respiratorima je njih 29. Smrtnost od koronavirusa u Strbiji je 2,14 odsto. Ukupno je u Srbiji testirano 145.604 osobe. U ustanovama socijalne zaštite zaraženo je 261 korisnika i 58 zaposlenih.

U danu iza nas registrovana su 82 novoobolela, dok su još dve osobe preminule. Danas su počeli da rade vrtići, produženi boravci u školama, šalteri MUP-a, sudovi, APR…

Nakon ukidanja vanrednog stanja i odluke o popuštanju pojedinih mera u Srbiji su od danas počeli da rade pojedini vrtići. Deca se primaju isključivo sa potvrdom lekara da su zdrava, ali i potvrdom roditelja od poslodavca da moraju da se vrate na posao.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ranije je izjavio da je urađena anketa sa roditeljima i da se njih oko 30 odsto izjasnilo da bi decu poslali u vrtić.

„U naše vrtiće ide 78.000 dece što znači da očekujemo oko 25.000 dece prvi dan“, rekao je Vesić i dodao da je grad dezinfikovao sve vrtiće, a tretirane su i zelene površine na krpelje.

On je naveo da su beogradski vrtići spremni da nastave rad i da se od danas u državne vrtiće na posao vraća 5.890 zaposlenih.

„Na posao se neće vratiti 225 zaposlenih od kojih 61 medicinska sestra, 127 spremačica i 37 vozača koji su poslednja dva meseca radili u bolnicama i domovima zdravlja“, rekao je Vesić.

Dodao je da grad apeluje na roditelje da u prvoj fazi u vrtiće šalju decu sa kojom zaista nemaju gde.

Od danas rade i produženi boravci u školama

Osim vrtića danas su počeli da rade i produženi boravci u školama.

Ministarstvo prosvete je prethodno prosledilo školama preporuke koje će svaka od njih morati da preduzme od danas, kada počne da radi boravak za decu do 12 godina.

Roditelji će decu moći da ostave u boravku ujutro najranije u 7:30, a po njih mogu doći najkasnije u 16:30 sati. Izuzetno, ukoliko za to postoji mogućnost, deca mogu biti prihvaćena i pre 7:30 uz saglasnost direktora škole.

Grupe moraju da se formiraju tako da u njima ne bude više od devet učenika i jedan nastavnik, a u učionicama između svakog učenika razmak mora da bude dva metra.

Roditeljima se sugeriše da deca doručkuju pre dolaska u školu i da im spakuju užinu. Ukoliko postoji mogućnost, škola može obezbediti obroke i užinu za decu…

Na području Školske uprave Niš danas je otvoreno 16 osnovnih škola, i to jedna u Prokuplju, dve u Pirotu i 13 u Nišu, izjavio je načelnik niške Školske uprave Dragan Gejo.

On je rekao agenciji Beta da će u školske klupe sesti veoma mali broj učenika prvog i drugog razreda.

„Najviše učenika, njih desetoro, biće u produženom boravku niške škole „Dušan Radović“ i oni će biti podeljeni u dve grupe od pet djaka. U ostalim školama za nastavu je prijavljeno pet do šest djaka“, rekao je Gejo.

Prema njegovim rečima, ukupan broj dece koja će biti u produženom boravku predstavlja jedan i po odsto ukupnog broja učenika u tim školama.

Od danas dozvoljeni i treninzi u zatvorenom prostoru

Od danas u Srbiji sportisti mogu da treniraju i u zatvorenom prostoru, uz poštovanje preporuka koje je utvrdio Krizni štab za suzbijanje novog koronavirusa.

Ministarstvo omladine i sporta saopštilo je da nastavak trenažnog procesa vrhunskih sportista i ostalih sportista počinje od 11. maja u svim sportskim objektima.

Sportistima i trenerima se preporučuje da na trening dolaze pojedinačno i po mogućnosti u opremi za trening, uz izbegavanje korišćenja svlačionica.

Korišćenje zajedničkih, pomoćnih prostorija, kao što su svlačionice i tuš kabine, moguće je samo ako potoji mogućnost da se nakon svakog korišćenja izvrši dezinfekcija te prostorije.

Kako se navodi u preporukama, kada god je to moguće treninge treba organizovati na otvorenom.

Lekari savetuju oprez i poštovanje preporučenih mera

Iako brojke pokazuju da je epidemija usporila, lekari poručuju da ona još nije gotova i da treba i dalje biti oprezan, bez opuštanja i da se treba ponašati u skladu sa preporučenim merama.

Direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović izjavio je da se nazire kraj epidemije koronavirusa i da smo ušli u fazu koja se zove početak kraja. On je međutim naglasio da je još rano da se kaže kada će biti kraj.

Prema njegovim rečima, pojava novih žarišta je i razlog zbog čega se ne smanjuju kovid kapaciteti, jer zdravstveni sistem mora biti spreman za svakog obolelog.

„Ovo je priča koja se neće završiti u maju i mi ćemo imati novoobolele i tokom celog juna, a iza toga možda i duže“, naveo je Stevanović.

Ističe da se nazire kraj epidemije, da smo prošli najgore i da smo ušli u fazu koja se zove početak kraja, ali kada će on biti suviše je rano da se kaže.

Novim koronavirusom u svetu zaraženo skoro 4,2 miliona ljudi. Od posledica zaraze preminulo oko 284.000 obolelih.

Od COVID-19 se oporavilo se blizu 1,5 miliona obolelih. Najviše zaraženih imaju Sjedinjene Američke Države – 1,4 miliona, zatim Španija – oko 265.000 i Velika Britanija – oko 219.000 ljudi.

izvor: insajder.net

 

Dodaj komentar