Društvo Srbija Timočka krajina

JASENOVIK: Iz šina iskliznula dizalica koja je trebalo da ukloni cisterne sa amonijakom

Ispale tri osovine dizalice, radnici je vraćaju na prugu; foto: JV/D. Milojković

Dizalica koja je stigla u selo Jasenovik kraj Niša kako bi posle 5 dana sklonila cisterne sa amonijakom, ispala je iz šina, prenose „Južne vesti“. Meštani su i dalje u selu i čekaju evakuaciju. Ni pet dana od incidenta nadležni ne odgovaraju na pitanja novinara o tome šta je uzrok prevrtanja cisterni – stara pruga na koju se meštani žale, ili su odgovorni privatni prevoznici.

Dve cisterne pune opasne materije, koje na sreću nisu iscurile, još od subote 19. januara stoje kraj pruge u selu Jasenovik.

Radnici od tada popravljaju prugu, kako bi vozovi mogli ponovo da prolaze. U selo je danas stigla i dizalica, koja je trebalo da skloni cisterne iz sela, a za jutros je bila najavljena i evakuacija stanovništa, pa je do daljeg odložena.

Ipak, kako saznajemo sa lica mesta,tri osovine dizalice su ispale iz šina, a radnici sada moraju da ih vrate kako bi nastavili posao.

Za to vreme, meštani su i dalje u selu, i  nema zvanične potvrde da li će i kada biti evakuisani.

Iz Ministarstva saobraćaja i Infrastrukture železnice ne odgovaraju na pitanja novinara zašto su radovi na popravci pruge oduženi. Nema odgovora ni na pitanja šta je uzrok iskliznuća cisterne sa amonijakom i da li je reč o pruzi koja nije remontovana decenijama, kako kažu meštani ili privatni prevoznik koji cisterne nije obezbedio po propisima.

Podsetimo, dve cisterne pune opasne materije ispale su iz šina pre 5 dana, oštećeno je oko 300 m pruge, a saobraćaj je blokiran i vozovi na pruzi Niš – Zaječar neće prolaziti do kraja nedelje.

izvor: Južne vesti

1 komentar

  • Vanredni događaj kod Svrljiga-Jasenovik.
    Ono što ima nije dovoljno.
    Ono što nema traba da ima.
    Eto tako je to danas.
    Železnica je srce jedne zemlje, treba da je uvek u fukciji. Razbijena je na tri dela. Društvo traži da funcioniše. To društvo treba da kaže, da nema dovoljno, a treba da ima i onda nešto nije uredu, pa nije uredu.Generalna opravka pruge treba da se vrši ciklusno svakih deset godina da se očuva brzina i nosivost pruge. Treba sastaviti svaki voz po propisima o kvačenju, brzinu prilagoditi maksimalnoj brzini pruge, voznja da bude ravnomerna kada su niže brzine u pitanju. Čekam da čujem izveštaj komisije železnice Srbije.

Dodaj komentar