fbpx
Kultura

Izložba slika Danijele Lilić u zaječarskom muzeju

Foto: Narodni muzej "Zaječar"

U galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru otvorena je samostalna izložba slika Danijele Lilić, umetnice iz Zaječara pod nazivom “WHY AND HOW”. Izloženo je 27 dela rađenih tehnikom ulje na platnu i ulje na papiru.

Posetioce je pozdravila direktorka muzeja Maja Živić i istakla da joj je drago što su Danijeline slike nakon 18 godina ponovo u galeriji ove ustanove kulture.

Foto: Narodni muzej “Zaječar”

“Jake boje i emocije koje nose Danijeline slike ostavljaju jak utisak na publiku, a radost je  osnovna emocija kod posetilaca dok gledaju ove slike”.

O Danijelinom radu i slikarstvu ljubiteljima umetnosti svoje imresije preneo je istoričar umetnosti Dejan Sotirović.

Foto: Narodni muzej “Zaječar”

“Slike na ovoj izložbi su jakog kolorita na momente iznenađujućeg, koji sa neopterećenim linijama i površinama stvara nemir koji se pretapa u mir. Njen rad i dela podstiču na razmišljanje”.

Danijela Lilić je diplomirala i magistrirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Čedomira Vasića. Član je ULUS-a od 1999.godine. Učestvovala je na brojnim likovnim kolonijama i imala više samostalnih i grupnih izložbi širom Srbije. Danijela se bavi i pedagoškim radom. Radi kao nastavica likovne kulture u OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“ i OŠ “Đura Jakšić” u Zaječaru.

Foto: Narodni muzej “Zaječar”

Ova umetnica kaže, da je zadovoljna što je njena izložba izazvala veliko interesovanje publike.

“Ne mogu još sve utiske da sredim, jer sam umorna od organizacije. Drago mi je što su ovde prisutni meni dragi ljudi, prijatelji, rođaci, kolege…”

Foto: Narodni muzej “Zaječar”

Ova slikarka ističe da na slikama ima strasti, ali vedrine samo u tragovima.

“Kolorit boja ima za mene drugo značenje, ne radost. Volela bih da posmatrači pažljivije sagledaju odnos boja. To možda jeste radost, ali i nešto više od toga. Slike su nastale zadnjih desetak godna. Dejan Sotirović i ja smo napravili selekciju slika, nisu sve izložene, mnoge su ostale u mom ateljeu.

Foto: Narodni muzej “Zaječar”

Izložba se u zaječarskom muzeju može razgledati do sredine januara 2020. godine.

Dodaj komentar