fbpx
Izdvajamo Kultura Sport

Izložba fotografija i dokumenata FK „Timok“ (FOTO GALERIJA)

U Istorijskom arhivu „Timočka Krajina“ u Zaječaru otvorena je izložba dokumenata i fotografija Nikole Milutinovića arhiviste – istoričara, pod nazivom „FK Timok – vek ponosa“.

Galerija zaječarskog Arhiva je bila mala da primi sve ljubitelje i poštovaoce jednog od najstarijih Fudbalskih klubova u zemlji koji je osnovan 1919. godine. Prema rečima prisutnih, ovo je jedan od najlepših načina da se završi ova kalendarska godina.

Izložbu čine dokumenta,fotografije, novinski članci i drugi materijali koji se pre svega čuvaju u Istorijskom arhivu u Zaječaru. Prema rečima autora Nikole Milutinovića izloženo je 110 eksponata.

„Fudbalski klub „Timok“ sigurno predstavlja najznačajniji sportski kolektiv u našem gradu, a sam jubilej je veoma značajan zbog svih radosti koje je priredio građanima Zaječara u svojoj bogatoj istoriji“, istakao je Milutinović.

Izložbu je otvorio direktor zaječarskog Arhiva Velibor Todorov koji je rekao da ona predstavlja podsećanje na sve ono što su slavne generacije kluba u 100 godina dugoj istoriji ostvarile.

„Ova ustanova raspolaže bogatom arhivskom građom koja govori o tom bogatom periodu od nastanka pa do danas. Izožba je samo jedan delić toga, a nadam se da ova velika zainteresovanost publike koju danas vidimo u Arhivu potvrđuje da su grad, navijači, bivši igrači, treneri i Uprava očekivali ovako nešto. „Timok“ je zaslužio da se obeleži 100 godina jedne ovakve institucije koja je odgajila mnoge generacije i uporedo sa školom učila ih životu, poštenju, druženju kao i da pobeđuju i gube, a stvorila je mnoge dobre ljude pre svega. Zanemarimo one takmičarske doprinose popstojanja fudbalskog kluba „Timok“. Želimo da FK „Timok“ postoji još dugo godinama i da se bavi našom decom“, rekao je Todorov.

Kako kaže i sam je dugo godina igrao fudbal u „Timoku“.

„Moje emocije su pomešane. Ovde sam profesionalno, a dugo sam bio član i to od najmlađih kategorija. Inače i moji sinovi su članovi FK „Timok“ tako da smo svi mi u gradu na neki način vezani i nosimo „Timok“ sa najlepšim uspomenama u svom srcu“, istakao je Todorov.

Na izložbi je govorio i pomoćnik gradonačelnika za omladinu i sport Milan Stanković, predsednik Fudbalskog kluba „Timok 1919“ Branimir Đorđević i poznati sportski novinar Vladimir Stanković.

„To što sam ja zavoleo sport i fudbal i što sam zahvaljujući sportu i poslu kojim se bavim proputovao svet je posledica ljubavi prema „Timoku“. Od onog starog igrališta 50-tih godina kraj Bolnice, jer su to bila naša prva saznanja, ne samo o fudbalu, nego o sportu uopšte, jer tada nije bilo televizije. Naš prozor u svet bio je radio, eventualno „Filmske novosti“ i „Žurnal“ pred bioskop.Tako da ta ljubav prema fudbalu potiče od „Timoka“, od lokalnih asova koji su za nas bili idoli i kada smo ih pozdravljali na ulici bili smo ushićeni“,kazao je Stanković.

Kako je rekao Vladimir Stanković, ono što se ponese iz detinjstva su te neke nezaboravne ljubavi koje traju i uvek postoji ta emotivna veza kada si odrastao uz nešto i nekoga.

„Nema nedelje ili subote da ne pogledam šta je uradio „Timok“ ma u kom rangu takmičenju bio. Bio je i ostao naš, mlad starac od 100 godina. Želim mu još mnogo godina i viši rang takmičenja, jer ovaj grad zaslužuje da ima bar srpskologaša, ako ne i drugoligaša“.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici kulturnog i javnog života grada, Sporstkog saveza, veliki broj nekadašnjih igrača, navijača, bivših i sadašnjih članova uprave kluba i prestavnici drugih sportskih klubova.

Izložba se može razgledati do kraja januara 2020. godine.

Dodaj komentar