fbpx

Izlio se Beli Timok: U Velikom Izvoru poplavljene oranice (VIDEO)

Preporuka:

Zbirka pesama „Zen na žaru“ Mladena Šljivovića u izboru za nagradu Poetikuma

Centar za afirmaciju stvaralaštva – Poetikum raspisao je Prvi konkurs za najbolju neobjavljenu zbirku pesama, na kome je u...

Negovanje srpsko-ruskih odnosa u Istorijskom arhivu

Istorijski arhiv "Timočka krajina" Zaječar i Centar ruskog geografskog društva u Srbiji priređuju kulturni program posvećen rusko-srpskim odnosima. U okviru...

Potencijali Zaječara na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Na 42. Međunarodnom sajmu turizma i aktivnog odmora koji se u Beogradu održava od 20. do 23. februara jedinstvene...
- Reklama -

Kiša koja je proteklih dana sa povremenim prekidima pala u velikoj količini na području Zaječara stvorila je nove probleme meštanima Velikog Izvora. Prema mišljenju žitelja ovog zaječarskog sela, do izlivanja Belog Timoka nije moralo da dođe da je na vreme ispuštena brana kod Grliškog jezera, dok predsednik mesne zajednice Neli Nikolić tvrdi da je ove godine do plavljenja došlo zbog visokog vodostaja Belog Timoka i izlivanja seoske reke na dva mesta.

Na stotine hektara najplodnije zemlje našlo se pod vodom u mestu Veliki Izvor nakon što se nakon obilnih padavina proteklih dana na tom prostoru izlio Beli Timok. Nakon prestanka padavina vodostaj Belog Timoka trenutno je u opadanju, dok voda u slivu Crnog Timoka ne povlači tako brzo.

Izlivanje reke i ove godine, prema mišljenju meštana Velikog Izvora moglo je biti predupređeno blagovremenim ispuštanjem brane u Grlištu.

“ To što i ove godine nisu ispustili branu na vreme uslovilo je izlovanje reke preko oranica. Pa tako sada umesto njiva imamo „jezero u malom“, požalili su se meštani ovog zaječarskog sela.

S druge strane, predsednik Mesne zajednice u Velikom Izvoru Neli Nikolić tvrdi da neispuštanje brane u Grlištu ove godine nije izazvalo izlivanje Belog Timoka, već kako kaže visok vodostaj Crnog Timoka i „pucanje“ seoske reke na dva mesta.

“ Ove godine nije izlivanje bilo u tolikom obimu kao 2010. godine, ali je voda ipak poplavila njive.

Problem je ove godine nastao toga što je vodostaji i Crnog i Belog Timoka porasli naglo, a ujedno je seoska rečica da tako kažem „pukla“ na dva mesta.

Na sreću vodostaj Belog Timoka proteklih dana naglo opada, međutim Crni Timok i dalje drži visoku kotu. Ukoliko ne bude većih padavina, mislim da će se situacija sa plavljenjem već za koji dan stabilizovati i da će se voda povući iz njiva“, istakao je Nikolić.

Republički hidrometeoroloski zavod (RHMZ) saopštio je da su  vodostaji Belog, Crnog, ali i Velikog Timoka u konstatnom opadanju. Najviši vodostaj Crni Timok je imao 15. maja oko 15 sati sa visinom od 305 cm, dok je on juče, 17. maja iznosio prema podacima RHMZ-a 194 centimetara. Pomenutog dana u isto vreme kota Belog Timoka bila je na 170 cm, dok je vodostaj danas na visini od 36 centimetara.

2 KOMENTARA

  1. Vec smo VISE puta videli sta znaci i kako izgleda kad citavi delovi Timocke krajine ostanu zbog poplava potpuno otseceni …Mozda neki lokalni i regionalni ,,talenti,, u Istocnoj Srbiji i Timockoj krajini..jos uvek ne shvataju da ,uz 579 drugih najvecih mogucih i vitalnih, demografskih,ekonomskih,socijalnih,ekoloskih…INTERESA GRADJANA I PRIVREDE… drumski aspekt Multimodalnog saobracajnog koridora -Istok (Crnomorskog koridora) AUTOPUT.. ZAUVEK ODNOSI U ISTORIJU OVU, ZA 21.vek KATASTROFALNU I , UVEK MOGUCU REALNOST..( Znaci AUTOPUT: nekadasnji Koridor 10 (a sada Orjent /Istocni Mediteran EU panevropski koridor)-Pozarevac- Kucevo-Majdanpek.. i od teritorije Majdanpeka gde se racvaju njegovi Krak A i Krak B..dalje Krakom B : Bor-Nikolicevo-Zajecar -Granicki prelaz Vrska Cuka( pa preko teritorije Bugarske do strateskih luka Varne i Burgasa na Crnom moru)…Za one Zajecarce koji TO jos ne znaju..Krak A ovog TRANSKONTINENTALNOG (TRANSEVROPSKOG)Atlanski okean-Crno more) AUTOPUTA ide: od Majdanpeka -Negotin-Granicni prelaz Mokranje-pa preko teritorije prvo Bugarske pa onda Rumunije do mosta Vidin /Kalafatpa dalje Krajova-Bukurest-strateska lika Konstanca na Crnom moru….Skoro isti saobracajni pravac ima ZELEZNICKI ASOEKT ovog Multimodalnog saobracajnog Koridora Istok (Crnomorskog koridora),a treci njegov aspekt je RECNI (vodni,dunavski)… A posto se ,kao sto je to i opste poznato, NIJEDAN REGION U Evropi, svetu,Srbiji…NIKADA I NIGDE NIJE ni oporavio ni razvio (demografski,ekonomski,socijalno..) BEZ PRIPADAJUCEG AUTOPUTA,ZELEZNICKOG KORIDORA…pa TO NIKADA NECE ni Zajecar,Zajecarski okrug,Timocka krajina ni ceo ovaj region Istocne Srbije BEZ SVOG MS Koridora -Istok(CmK)…Zajecarci bi mozda trebalo da se malo raspitaju po svom gradu…KO to blokira,vec bar skoro GODINU DANA..DONOSENJE SKUPSTINSKE ODLUKE GRADA ZAJECARA O OVOM MULTIMODALNOM SAOBRACAJNOM KORIDORU…
    A posebno zato sto su svoje Skupstinske odluke o NAJSNAZNIJOJ podrsci MS Koridoru Istok (Cmk)…vec ODAVNO donele Skupstine :Bora,Negotina,Majdanpeka, Kladova ,Kuceva,Petrovca na Mlavi,Zagubice,Velikog Gradista….Znaci KO su ti ,cuveni, zajecarski ,,talenti,,
    ..ili mozda lokalne age,begovi, serifi.. koji u potpunom NEZNANJU o svemu ovom ,i tako i u BLOKADI ,drze legitimno izabrane predstavnike gradjana Zajecara- odbornike Skupstine grada Zajecara…i SPRECAVAJU ih da donesu svoju transparentnu i slobodnom voljom iskazanu SKUPSTINSKU ODLUKU o MS Koridoru Istok (CmK)…?..kadva god da je ta odluka…A imaju SVE potrebne dokumente,informacije,objasnjenja,mape..SVE POTPUNO ISTO kao i SVI drugi gradovi i opstine sa ekonomskog prostora ovog koridora koji su svoje SKUPSTINSKE ODLUKE vec odavno doneli…? A SVE TO ISTO I IMAJU I ZNAJU…osim Gradske uprave Zajecara… i Regionalna privredna komora Regionalna razvojna agencija RARIS u Zajecaru,Zajecarski upravni okrug,Zajecarski zeleznicki sektor-Zeleznica Srbije…? A posto Zajecar nije Njujork i sve je vrlo blizu..i svi se znsju…, SVE OVO Zajecarci movu da lako provere u krugu ood 250-300 metara..?Ne treba im cak ni ?..A mislim da je i malo prezira vredno drzati TAKO DUGO u potpunom neznanju , dezinformisanosti i mraku SOPSTVENE odbornike,gradjane,privrednike..SOPSTVENI komsiluk,familiju ,kumove, skolske drugove…A ti l lokalni likovi od BLOKATORA… ako nesto nije jasno ili im smeta ..neka se URGRENT zale u BG ako imaju gde…A i mob. potpisnika ovog malog komentara iz ?…imaju vec godinama i godinama..? Kao i SVI slicni lokalni blokatori OVOG PROJEKTA iz nekih drugih gradova i opstina sa ekonomskog prostora MS Koridora Istok(CmK)..znaci 16 gradova i opstina…? I GDE su oni sada…??

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: