Društvo

Izlet za odrasla socijalno ugrožena lica u Zaječaru

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Centar za socijalni rad „Zaječar“ je u prvoj nedelje novembra organizovao jednodnevni izlet za korisnike usluge porodičnog smeštaja za odrasla i starija lica koja ovu uslugu koriste na području grada Zaječara.

Prema rečima Ivane Kirov, sociologa u Centru za socijalni rad, izlet je obuhvatio putovanje do Sokobanje, sa usputnim obilaskom etno sela „Ilino“ i kompleksa „Balašević“ na Rtnju.

„Duga tradicija brige o licima koja nisu u stanju da se brinu o sebi usled intelektualnih poteškoća, hronične bolesti, zanemarivanja i zlostavljanja u porodici, bez porodične brige i soclidarnosti, ogleda se kroz pružanje usluge porodičnog smeštaja za odrasla i starija lica kao mera društvene odgovornosti da se pomogne licu radi poboljšanja kvaliteta njegovog života“, kaže Kirov.

Sve je veći broj lica kojima se ova usluga pruža u odnosu na institucionalni oblik zbrinjavanja u domovima i ustanovama za smeštaj. Sa druge strane, sve je veći broj lica, odnosno porodica, koji se odlučuju i prijavljuju za pružanje ove usluge, kako u gradu tako i u ruralnim sredinama, kaže Kirov.

„Pre nekoliko decenija bilo to nekoliko lica i porodica. Danas, uslugu porodičnog smeštaja odraslim i starijim licima pruža 36 porodica u kojima su smeštena 52 lica, odnosno dvadeset muškaraca i trideset dve žene“, rekla je Kirov.

Prema njenim rečima svi sa nestrpljenjem očekuju novo druženje.

„Celodnevno druženje donelo je veliko zadovoljstvo i radost na licima kako korisnika tako i organizatora izleta – stručnih radnika u saradnji sa hraniteljima, uz želju za ponovnim druženjem i okupljanjem“, kaže Kirov.

Više od 35 godina na teritoriji Grada Zaječara postoje porodice koje se brinu o odraslim i starijim licima pružajući im brigu i negu u svojim porodicama.

Dodaj komentar