ekapija.com

Izgradnja vizitorskog centra na kasno-antičkom lokalitetu ”Romulijana” kod Gamzigradske banje, najavljivana još 2015. godine, trebalo bi da počne naredne godine, najavljeno je na zvaničnom sastanku koji je 16. januara održan u Narodnom muzeju Zaječar sa predstavnicima Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Iako je još 2015. godine tadašnji direktor zaječarskog Narodnog muzeja Bora Dimitrijević najavljivao da će ukupna vrednost investicije premašiti 6,7 miliona evra (o čemu smo pisali OVDE), prema izveštavanju pojedinih zaječarskih medija trenutno vrednost projekta je oko 3,6 miliona evra, uz mogućnost nekih korekcija.

fotografija preuzeta sa portala: ISTmedia.com

Prema rečima Maje Živić, direktorke Narodnog muzeja u Zaječaru korekcije će biti izvršene unutar samog vizitorskog centra i biće uvedeni neki dodatni sadržaji.

“ Što se tiče grada i Muzeja nema ničeg spornog jer je sva dokumentacija davno završena. Biće nekih manjih korekcija samog prostora unutar samog Centra, oko nekih dodatnih sadržaja.

Inače, prvi razgovori  oko Centra za posetioce su vođeni još 2008. godine, a već od 2010. godine je završen i finalizovan Generani urbanistički plan i Plan detaljne regulacije šire zone zaštite.

Predstavnici Vlade Srbije sad treba da potpišu ugovor sa Evropskom komisijom da bi uopšte nešto moglo da počne“, navela je Živić.

Projektom je predviđena izgradnja centra za posetioce sa pripadajućom infrastrukturom i centrom za istraživanje, zatim pristupne saobraćajnice, biciklističke i pešačke staze. Takođe, predviđeno je i proširenje Narodnog muzeja u Zaječaru, kao i postavljanje oznaka na putevima i stazama za usmeravanje posetioca.

FOTO: Ekapija.com

 

Celokupan posao je dosta kompleksan, pa će i njegova realizacija biti sprovedena kroz nekoliko faza.

“ Sve to je jedan prilično dugotrajan proces tako da će se cele ove godine raditi na pomenutim sadržajima. Pre početka izgradnje prvo će raditi na propratnim  sadržajima.

Radiće se na izmeštanje parkinga i na još nekim sitnim stvarima koje će se realizovati u hodu. Ono što je dobro je to što je predviđeno da se ceo Centar za posetioce radi u neke tri faze koje će se odvijatu uporedo“, potvrdila je Maja Živić.

Vizitorski centar biće namenjen turistima i istraživačima. U kompleksu će biti izgrađeni centar za posetioce, istraživački centar i objekti za smeštaj turista i istraživača, kao i poseban depo za smeštanje vrednih eksponata nađenih na antičkom arheološkom nalazištu „Felix Romuliana“.

FOTO: Ekapija.com

 

Izgradnja Vizitorskog centra ima za cilj poboljšanje turističke infrastrukture radi očuvanja kulturnog nasleđa i poboljšanja ekonomske moći Grada Zaječara.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here