fbpx
Društvo

SAZNAJEMO: Ovako bi trebalo da izgleda VIZITORSKI CENTAR na ROMULIJANI!

fotografija preuzeta sa portala: ISTmedia.com

Izgradnja vizitorskog centra na kasno-antičkom lokalitetu ”Romulijana” kod Gamzigradske banje, najavljivana još 2015. godine, uskoro bi mogla da počne, navodi portal IST Media.

Prema njihovim saznanjima Skupština grada Zaječara konkurisala je kod Ministarstva kulture Republike Srbije za izgradnju vizitorskog centra, a prema intervjuu koji je još 2015. godine za eKapiju dao tadašnji direktor zaječarskog Narodnog muzeja Bora Dimitrijević ukupna vrednost investicije iznosila bi 6.735.470 EUR.

“ Od te sume planirano je da 3.745.275 bude uloženo u izgradnju centra za posetioce, a ostalih 1.787.205 EUR u proširenje Narodnog muzeja u Zaječaru.

Od navedene sume za opremu bi bilo izdvojeno 560.000 EUR, za unapređenje saobraćajnog prilaza centru 452.000 EUR i za unapređenje saobraćajnog prilaza Maguri 775.205 EUR“, objasnio je za „eKapiju“ Bora Dimitrijević.

Predloženom strukturom finansiranje projekta iznos od 5.532.480 EUR bi bio obezbeđen kroz program Evropske unije, ali i novcem Vlade Srbije i Grad Zaječara.

  • Evropska unija bi sa 5.005.754 EUR finansirala 74,32% ovog projekta,
  • Vlada Republike Srbije bi sa 864.858 EUR učestvovala 12,84% u finansiranju
  • a sa 12,84% , odnosno 864.858 EUR trebalo bi da učestvuje i Grad Zaječar.

„eKapija“ navodi da za ovaj projekat nije planirano kreditno zaduživanje.

Studiju opravdanosti finansirala bi EU kroz program MISP, a idejni projekat Vlada Srbije. Evropska unija bi kroz svoje programe investirala u izradu glavnog projekta , kao i u tendersku dokumentaciju.

Eksproprijacija zemljišta spada u domen odgovornosti gradske uprave koja bi pokrila troškove.

Izvođenje radova bi bilo plaćeno udruženim snagama Evropske unije, Vlada Srbije i Grad Zaječar.

ekapija.com

Projektom je predviđena izgradnja centra za posetioce sa pripadajućom infrastrukturom i centrom za istraživanje, zatim pristupne saobraćajnice, biciklističke i pešačke staze. Takođe, predviđeno je i proširenje Narodnog muzeja u Zaječaru, kao i postavljanje oznaka na putevima i stazama za usmeravanje posetioca.

eKapija.com 

Centar za posetioce će sadržati sale za posetioce, konferencije, deo za boravak gostiju, kao i poseban depo za smeštanje vrednih eksponata nađenih na antičkom arheološkom nalazištu „Felix Romuliana“.

ekapija.com

Projekat vizitorskog centra je usklađen sa Master planom turizma Srbije – „Put rimskih imperatora“ koji je izradio Istraživački centar Ekonomskog fakulteta u Beogradu 2007. godine.

Inače, „Putevi Rimskih imperatora careva“ su jedna od najvažnijih turističkih ruta u Srbiji.

Ta ruta se prepliće i sa putevima vina i sa biciklističkom rutom koridora „EuroVelo 6“. Ključne atrakcije tog „istorijskog puta“ su Sirmium, Singidunum, Viminacium, Felix Romuliana, Trajanov most i Trajanova tabla.

izvor: eKapija.com

Dodaj komentar