Društvo

IZAĐI MI NA TEGLU: Zaječarci se danas bore u pripremanju najboljeg ajvara!

Na Trgu Oslobođenja u Zaječaru danas se, treću godinu zaredom, održava takmičenje u pripremi ajvara u sklopu karavana „Izađi mi na teglu“.

“Babina kujna”, “Čarolija”, “Milina dinastija”, “Čarobne domaćice”, “Selo u srcu”, “Prlićanci”, samo sui neki od naziva 15 ekipa koje se danas takmiče u pripremanju “srpskog kavijara”.

Među ekipama bili su prisutni i članovi iz različitih udruženja iz Zaječara, Zvezdana, Grljana i Gamzigrada, od najmlađih do najstarijih, a po prvi put ove godine organizovano je i takmičenje za najbolje okićen šator.

Nekada kao predvodnik ekipe “Zlatne ruke Crnorečja”, a danas kao vođa “Bakine kujne” Verica Tomić po treći put učestvuje u pomenutom takmičenju i ima u planu kako kaže, da i ove godine odnese titulu najbolje domaćice u pripremanju ajvara.

“Ja mnogo volim kuhinju i da pripremam stara jela.

Tajne za najbolje pripremljeni ajvar nemam, bitno je samo da se on priprema sa puno ljubavi i da čovek uživa u onome što radi”, poručila je dvostruka pobednica u pripremanju ajvara.

Ljiljana Vukotić, jedan od organizatora manifestacije istakla je da su organizatori obezbedili sve neophodne rekvizite za spremanje ajvara, a učesnici su bili u obavezi da ponesu samo “srećnu”  šerpu i tajni recept.

” Zahvaljujući brojnim partnerima uz čiju se pomoć karavan iz godine u godinu razvija, nagradni fond za ovu sezonu biće rekordan i iznosiće oko 1.500.000 dinara!

U četvrtoj sezoni karavan će okupiti oko 450 takmičarskih ekipa i 3.000 učesnika koji će  do 14. oktobra ispeći 12.000 kg paprika, što je, ako posmatramo u komadima, čak 100.000 paprika!

Ovo nam je 16 grad po redu u kome boravimo, a pobednici ovog takmičenja osvojiće popularni “Smederevac” šporet na drva, a sponzori su obezbedili i brojne novčane nagrade.

Po pobedničkom receptu ove godine pripremaće se jedna ograničena količina ajvara pod brendom “Bakina tajna””, istakla je Vukotić.

Veliko finale koje će okupiti pobednike iz svih gradova, održaće se 14. oktobra u Sokobanji gde će vlasnik recepta za pobedu biti krunisan za kralja ajvara i poneće titulu najboljeg ajvar majstora u 2017. godini!

Zoran Stamenković, direktor zaječarskog CEKIT-a istakao je da će u sklopu karavana biti upriličen i kulturno-umetnički program u okviru kojeg će na početku nastupiti dva kulturno-umetnička društva iz Zaječara, KUD “Penzioner” i KUD “Nikola Pašić”.

“Biće jedan deo muzičkog programa. U pitanju je starogradska muzika, koja je nekako prilagođena ovoj manifestaciji.

Mislimo da će program danas biti zaista bogat i pozivam sve građane da posete danas zaječarski trg”, istakao je Stamenković.

Takmičenje je započelo u 11 časova, a svečano proglašenje pobednika biće upriličeno večeras oko 19 časova.

Dodaj komentar