Društvo

Iz kabineta Slavice Đukić Dejanović Zaječaru 9,35 miliona dinara

Slavica Đukić Dejanović / FOTO: zajecaronline.com

Kabinet Slavice Đukić Dejanović, ministarke bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku u 2020. godini finansiranje dva programa podrške sprovođenje mera populacione politike u Zaječaru sa 11 miliona dinara. Reč je o programima ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta i projektu koji se odnosi na usklađivanje rada i roditeljstva.

Učešće lokalne samouprave u pomenutim projektima grad Zaječar finansiraće sa 1,65 miliona dinara, dok će kabinet Ministarke bez portfelja u drugoj fazi dodeljivanja sredstava projekte grada Zaječara finansirati sa 9,35 miliona dinara.

Kako saznajemo, u okviru posebnog cilja iz Strategije podsticanja rađanja za Usklađivanje rada i roditeljstva predviđeno je niz mera i aktivnosti, od onih koje se odnose na podsticanje za zapošljavanje mladih majki, suzbijanje neformalnog rada, pa do uvođenja licenci za privredne subjekte koji poštuju obaveze roditelja i daju podršku porodici. Predložene mere imaju  funkciju promovisanja ogovornog poslovnog okruženja prema roditeljima, odnosno senzibilisanje radne kulture na roditeljske obaveze.

Projekat usklađivanja rada i roditeljstva odnosiće se na direktnu finansijsku podršku porodici, i to na:

 • isplaćivanje jednokratnog roditeljskog dodatka,
 • mesečne isplata materinskog dodatka nezaposlenim majkama, u visini  najniže mesečne osnove doprinosa, do navršene treće godine deteta,
 • mesečne isplata porodičnog dodatka porodicama za treće i četvrto dete, u visini najniže mesečne osnovice doprinosa,
 • naknade cele plate za vreme trudničkog bolovanja,
 • besplatne udžbenike za svako treće i četvrto dete u osnovnoj i srednjoj školi,
 • oslobađanje od PDV na kupovinu prvog stana za parove mlađe od 35godina, sa smanjenjem rate sa povećanjem broja dece,
 • obezbeđivanje povoljnih kredita za započinjanje samostalnog biznisa za mlade parove)

Kao i na indirektnu finansijsku podršku porodicama, i to na: 

 • Umanjenje dohotka za oporezivanje za iznos naknade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta
 • Umanjenje dohotka za oporezivanje na ime izdržavanog člana u visini 40% prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji
 • Umanjenje dohotka za oporezivanje za iznos troškova boravka dece u predškolskim ustanovama, putne troškove i troškove stanovanja deteta van mesta boravka za vreme sticanja osnovnog i srednjeg obrazovanja
 • Oslobađanje plaćanja PDV-a za hranu, odeću, obuću i opremu za decu uzrasta do tri godine.

Pomenute mere uskoro će, kako saznajemo, detaljno obrazložiti gradonačelnik Zaječara Boško Ničić na nekoj od narednih konferencija za medije.

Podsećamo, na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje mera populacione politike za 2020. godinu stigle su 122 prijave iz 120 jedinica lokalne samouprave, a kabinet Slavice Đukić Dejanović će finansirati sve ove projekte za ukupno 650 miliona dinara, koliko je izdvojeno i prošle godine.

Vrednost svih projekata iznosi 827,8 miliona dinara, a lokalne samouprave će biti u obavezi da projekte finansiraju iz sopstvenih budžeta sa ukupno 177,8 miliona.

Dodaj komentar