Izdvajamo Politika

Ivica Dačić izabran za predsednika Skupštine Srbije, predloženo šest potpredsednika

ivica dačić

Ivica Dačić, dosadašnji ministar spoljnih poslova i predsednik SPS, izabran je danas na mesto predsednika Skupštine većinom od 225 od 226 prisutnih poslanika, dok je protiv bio jedan poslanik.

Predloženo je da Skupština ima šest potpredsednika o kojima ja otvorena rasprava: Vladimir Orlić, Stefan Krkobabić (SNS) i Radovan Tvrdišić (SPAS), Marija Jevđiž (SPS), Elvira Kovač (SVM) i Moamer Zukorlić (koalicija manjinskih stranaka).

Prethodno su poslanici zvanično konstatovali ostavku Ivice Dačića na funkciju prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova. Prema rečima predsedavajuće konstitutivnom sednicom Smilje Tišme time je prestao Dačićev radni odnos u Vladi.

Do izbora nove vlade, dosadašnja premijerka i mandatarka za sastav buduće vlade Ana Brnabić obavljaće dužnost šefa diplomatije.

Dačić se zahvalio na podršci prilikom izbora „na visoku dužnost predsednika Narodne skupštine“, a onima koji nisu glasali poručio da je ovo skupština svih građana i poslanika i zatražio od poslanika toleranciju za različita mišljenja uz uvažavanje političkih razlika sa željom da se radi u interesu građana.

On se zahvalio Aleksandru Vučiću koji, kako je rekao, s obzirom na izborne rezultate, nije morao da napravi takav predlog da bude predsednik Skupštine.

„Za svakog državotvornog političara najveća je čast biti na čelu nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti države. Mi našu vlast crpemo iz narodne volje i poverenja i zadatak u narednom periodu biće da doprinesemo političkoj stabilnosti zemlje“, rekao je Dačić.

Samo ujedinjena Srbija, kako je naveo, može da odgovori izazovima.

Dačić je kao svoj zadatak naveo da Skupštini štiti ugled, integritet i dostojanstvo i da na najbolji mogući način ostvaruju zakonodavnu i ustavotvornu  vlast u zemlji.

Dačić je rekao da mu je predsedavanje Skupštinom velika čast, i najveća funkcija koju je dosad obavljao.

Dačić je bio poslanik od 1992. godine, prvo u Skupštini SR Jugoslavije, pa u Skupštini Srbije, a danas je na mesto predsednika Skupštine došao s mesta ministra za spoljne poslove.

Poslanici Skupštine Srbije bi trebalo da danas izaberu i potpredsednike Skupštine i da Dačićevog dugogodišnjeg saradnika Veljka Odalovića imenuju na mesto generalnog sekretara Skupštine što je on već bio 2008-2012. godine.

izvor: insajder.net

Dodaj komentar