Društvo

ISTRAŽUJEMO: Da li toplo vreme u ovom periodu šteti voću?

foto: radiomagnum.rs
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Neuobičajeno toplo vreme i visoke temperature za ovaj zimski period kod poljoprivrednih proizvodjača izaziva nedoumicu da li takve vremenske prilike mogu ostaviti posledice na voće.

Međutim, diplomirani inženjer Mihajlo Žikić, stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo ističe da toplo vreme u ovom periodu godine u Timočkoj krajini neće negativno uticati na kontinentalne voćne vrste, kao što su: višnja, šljiva, kruška i dunja, istakao je .

fira.rs

On napominje da jedino kod kajisije koja je poreklom iz toplijih predela može ranije krenuti vegetacija, a kasnije i stradati ukoliko dođe od prolećnih mrazeva.

“ U našim uslovima na kontinentalne voćne vrste ne bi trebalo da se odrazi ovo toplo vreme negativno.

U narednom periodu se najavljuje zahladjenje tako da bi trebalo voće da se vrati u normalu.

Naše kontinentalne vrste voća kao što su: višnja, dunja, kruška i šljiva traže određenu nisku temperature ispod 7 stepeni da bi normalno krenule vegetaciju u proleće”, napominje Žikić.

On je mišljenja da topli periodi mogu biti štetni za naše voćne vrste tokom februara i marta kada može doći do poremećaja zimskog mirovanja.

“ Ovo se naročito odnosi na kajsiju, koja je poreklom iz toplijih predela i može ranije krenuti vegetacija, to jest da iscveta i kasnije da strada od prolećnih mrazeva.

Što se tiče glavnih voćnih vrsta: višnje, šljive i dunje u našem kraju ne bi trebalo da bude posledica”, rekao je Žikić.

Prema njegovim rečima ,bilo bi dobro da poljoprivredni proizvođači iskoriste ove povoljne vremenske uslove kako bi završili agrotehničke mere koje nisu odradili ili će tek početi, kao što su: prihrana NPK đubrivima ili eventualno rezidba, a u ovom periodu to su glavni radovi u voćnjacima.

Dodaj komentar