Društvo Timočka krajina

ISTRAŽUJEMO: Da li je tender za RTB BOR „fingiran“ i koliko je ovaj gigant prodat „ispod“ cene?

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
rtb bor
foto: novosti.rs

Slučajno ili ne, samo par dana pre lokalnih izbora koji se danas održavaju u Majdanpeku biva prodat najveći gigant Istočne Srbije – Rudarsko topioničarski basen BOR.

Za strateškog partnera izabrana je Kineska kompanija „Ziđing majning grup“ i njoj će pripasti 63 odsto vlasništva nad tom kompanijom.

Ta kompanija je ponudila kupovinu udela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mesta.

U intervjuu koji je dao za „N1“ televiziju novinar Miša Brkić tvrdi da je tender za RTB Bor bio „fingiran“ i da su ruska i kanadska kompanija poslužile kao fikus na tom tenderu, kako bi ministar u petak mogao da izjavi da je sve bilo transparentno.

„Veliki rudnik, zapošljava mnogo ljudi. Već dugo se traži kupac ili strateški partner , ono što bode oči je zamena teza i razumem i zašto se ta zamena teza koristi.

Vest je objavljena dva dana pre izbora u Majdanpeku.

Ta priča o kompaniji u Boru trebalo bi da služi da se birači u Majdanpeku odluče da glasaju za političku stranku koja je navodno dovela kinesku kompaniju u Bor“, kaže Brkić.

S druge strane, diskutabilno je i pitanje „cene“ za koju je odlukom Vlade Srbije prodat ovaj Borski gigant.

Naime prema istraživanju pokreta „Dosta je bilo“, a pisanju „Bete“ odlukom Vlade Srbije da proda RTB Bor kineskoj kompaniji Ziđin za 350 miliona dolara, građani Srbije i budžet oštećeni za najmanje 10 milijardi dolara, koliko iznosi profit od buduće eksploatacije rude.

„Za razliku od prethodne tri neuspešne privatizacije, danas sa sigurnošću znamo da RTB Bor vredi daleko više od 350 miliona dolara. Prema našim stručnim procenama, RTB Bor trenutno vredi najmanje 50 milijardi dolara jer sva nalazišta nisu do kraja istražena“, navode iz DJB.

Osnov za takve tvrdnje DJB je pronašla i u podacima koji postoje o budućem rudniku Čukaru Peki, koji se nalazi nekoliko kilometara od Bora i koji je po karakteristikama sličan rudnom ležištu Borska reka u sastavu RTB Bor.

rakita.net

Prema njihovim informacijama, poslednja studija iz juna 2018. pokazala je da gornji i donji deo ležišta Čukaru Peki vrede 100 milijardi dolara. Procenjuje se da ukupan profit od eksploatacije kompletnog rudnog ležišta Čukaru Peki iznosi 10 milijardi dolara.

„Svedoci smo apsurdne situacije da na samo nekoliko kilometara imamo dva vrlo slična rudna resursa i po kvalitetu i po kvantitetu raspoložive rude, od kojih se jedan, u vlasništvu stranog kapitala vrednuje desetinama milijardi dolara, a brat blizanac (Borska reka u sastavu RTB Bor), u vlasništvu države, poklanja Kinezima u bescenje“, saopštio je DJB.

Iz tog pokreta su naveli da je od 2011. do 2015. država uložila u revitalizaciju RTB Bor 600 miliona dolara i ocenili da je „rasprodaja vitalnih nacionalnih resursa kao što je RTB Bor predstavlja najkraći put u bananizaciju države i pretvaranje Srbije u zemlju jeftine radne snage“.


zamedia.rs

„ŠTA ĆE BITI S RADNICIMA?!“

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da iz Rudarsko-topioničarkog basena (RTB) “Bor” nakon što ga je preuzela kineska firma Ziđin neće biti otpuštanja radnika, prenosi list „Kurir“.

Antić je za TV Prva na pitanje da li je 5.000 trenutno zaposlenih u RTB Bor previše i da li očekuje otpuštanja, rekao da smatra da je taj broj realan.

“Ovaj broj zaposlenih je realan ako se uzmu u obzir najavljene investicije i otvaranje novih rudnika, a predstavlja i obavezu stranog partnera. U ugovoru stoji da je kazna za svakog ispod 5.000 zaposlenih radnika (Zijin) u obavezi da u budžet Srbije uplati dve bruto zarade”, objasnio je Antić.

On je rekao i da najavljenu dokapitalizaciju Zijina očekuju odmah po zaključenju ugovora, a da nakon njihovog preuzimanja većinskog paketa očekuju realizaciju obavezujućih investicija.

Prema tvrdnjama pojedinaca uredba o „neotpuštanju“ 5000 radnika RTB-a Bor nije vremenski ograničena, pa samim tim ni previše sigurna…bar NE do trenutka dok država ne objavi ugovor sa kompanijom Ziđin.. ako to uopšte uradi!

Bilo kako bilo, u  sledećih šest godina kineska kompanija će investirati 1,26 milijardi evra, što će učiniti da RTB postane profitabilana kompanija.

Kakav će boljitak građanima ovog dela Srbija pomenuta privatizacija doneti… ostaje nam da vidimo. Ali jedno je sigurno. U RTB-u sada će se raditi punom parom… uz kontrolu „svetskih razmera“.

izvor: zaječaronline / b92/beta/N1/ kurir

Dodaj komentar