fbpx
Društvo Izdvajamo

ISTINITA PRIČA! Imali smo dodir sa zaraženim pacijentom ali nisu želeli da nas testiraju na koronu!

Krajem marta, na jednom odeljenju zaječarskog Zdravstvenog centra, kod starije pacijentkinje utvrđen je pozitivan nalaz na korona virus. Kako je praktično svo osoblje bilo u kontaktu sa pacijentkinjom a u tom momentu nisu raspolagali adekvatnom zaštitnom opremom, većina zaposlenih sa tog odeljenja tražili su da budu testirani ali im to nije bilo omogućeno! Umesto toga medicinsko osoblje je moralo da daje izjavu da li su koristili zaštitnu opremu, koje prema tvrdnjama više sagovornika portala Zaječar Online, u tom trenutku nije bilo u odgovarajućoj količini i da se, ukoliko nisu, izjasne zašto nisu!

Kako saznaje redakcija portala Zaječar Online od više izvora, na jednom odeljenju ZC Zaječar (konkretno odeljenje poznato redakciji) sredinom marta primljena je starija pacijentkinja koja je adekvatno zbrinuta (početna dijagnoza nije imala veze sa virusom), međutim u drugoj nedelji kod pomenute pacijentkinje počeli su da se javljaju simptomi koji upućuju na zarazu virusom covid 19. Ona je testirana i rezultat je bio pozitivan a kako je na odeljenju boravila skoro dve nedelje, i s obzirom da je dobar deo medicinskih radnika u tom periodu bio u kontaktu sa pacijentom,  postojala je velika verovatnoća da je neko „pokupio“ virus.

To se dešava u momentu kada na odeljenju nije bilo dovoljno zaštitne opreme, i svi mi koji radimo u zdravstvu smo svesni da je ovakav scenario moguć ali smo ostali u šoku kada smo nakon više insistiranja da budemo testirani, dobili odgovor da se to neće desiti a da će testiranje uslediti samo ako se kod nekog pojave simptomi – kaže sagovornik portala Zaječar Online (ime poznato redakciji).

Umesto testa naređeno nam je da se pismeno izjasnimo da li smo nosili zaštitnu opremu i ako nismo zašto nismo i to nam traže pretpostavljeni koji znaju da je zaštitna oprema više puta trebovana ali da su stizale znatno manje količine od traženih i to sa velikim kašnjenjem – dodaje naš sagovornik.

Iako smo svi nastavili da složno i profesionalno obavljamo svoje zadatke, osećali smo se iznevereno!

Prema podacima do kojih je došao portal Zaječar Online, za period od 15. marta kada je uvedeno vanredno stanje do kraja meseca, na tom odeljenju isporučena je samo jedna petina, odnosno oko 20% od trebovane količine zaštitne opreme. Kasnije, tačnije od 1. aprila stanje se značajno poboljšalo i u ovom trenutku ima dovoljno zaštitne opreme.

Pacijentkinja kod koje je nalaz bio pozitivan prebačena je u Niš a u međuvremenu je testirana i pacijentkinja koja je sa njom delila sobu i taj nalaz bio je negativan, što je i medicinskom osoblju ulilo malo nade i popravilo atmosferu na celom odeljenju, čak su se u narednim danima i šale zbijale u smislu, kad nije prešlo na „cimerku“ valjda nije ni na nas.

Kako saznajemo, nakon tri nedelje od ovog događaja, svi zaposleni na pomenutom odeljenju su bili dobro, kod nikoga se nisu javljali simptomi i situacija je redovna a da li je eventualno neko od zaposlenih virus preneo „dalje“, to nikada nećemo saznati.

Ipak, iz ovakvih situacija treba izvući pouke, samo sticajem srećnih okolnosti nije se desilo da posledice budu znatno nepovoljnije, pa ovaj tekst treba shvatiti kao apel da se u nekim budućim slučajevima svi zajedno ponašamo odgovornije!

*P.S.
Rodbina pacijentkinje, koja je bila prebačena u Niš i čiji je nalaz bio pozitivan, imala je naporan zadatak da pronađe baku i lokaciju gde su je sve prebacivali, ali se nakon svega ispostavilo da baka uopšte nije ni imala corona virus!

Dodaj komentar