Kultura

Irena Jovanović, umetnica iz Zaječara odsanjala „San o pejzažima“!

„Ova izložba akvarela je nastala lako, kao priča koja teče, kao boja koja sa vodom kapne tačno tamo gde treba. Pejzaži i priroda su moja velika inspiracija i energija koja me puni i preliva se iz mene kroz četku na papir“, objašnjava Irena Jovanović, umetnica iz Zaječara povodom samostalne izložbe akvarela pod nazivom „San o pejzažu“ koja je 9. maja otvorena u galerijskom prostoru „KomBank Art hol“.

Umetnica je, kako je izjavila za portal „Zaječar online“ inspiraciju našla u prirodi, a inspiracija i tema izložbe su pejzaži rađeni u tehnici akvarel, rađeni u ateljeu, kao sažeti i likovno transponovani utisak o pejzažima.

“ Uglavnom je reč o stilizovanim pejzažima u tehnici akvarela, koji su do te mere su stilizovani da možete da prepoznate boje koje označavaju nebo i zemlju i njihov odnos.

U pitanju je kreativna igra bojama, dakle nisu u pitanju realistički pejzaži, s obzirom da sam ja imala mnoge serije apstraktnih crteža jer mene privlači apstrakcija“, izjavila je Irena.

Za Irenu slobodno možemo reći da je zaista svestran umetnik.

Iako je po obrazovanju keramičar, ona piše i objavljuje poeziju, a bavila se i crtežom – figuracijom, a kasnije i apstrakcijom.

Osim keramičkih skulptura, izlagala je i kolaže, ulja na platnu i u svakoj od ovih tehnika pronašla je neki svoj izraz.

Akvarelima se bavi tek dve godine, a motiv za stvaranje je kako kaže pokušala da pronađe u prirodi.

„Pokušala sam da nađem neki taj motiv od koga bih pošla.

I pronašla sam ga u prirodi!

Meni su, dakle pejzaži bili povod da nastane u stvari ova izložba akvarela.

Ja volim prirodu i priroda me baš puni energijom!

Akvareli nisu rađeni u prirodi, rađeni su u ateljeu. Ali je meni bilo dovoljno da zamislim da sam u prirodi i da dobijem inspiraciju i da krenem da radim“, objašnjava Jovanoviić.

Izložbu od 30-ak stilizovanih akvarela koji ,kako ih autor opisuje, predstavljaju „jednu beskrajnu igru koja od realnog teži apstrakciji, novu maštu koja se uvek iznova rađa…“ svi zainteresovani mogu razgledati u holu „Politike“ u Beogradu do 21. maja.

O autoru izložbe:

Irena Jovanović je rođena 1971. godine u Zaječaru. Srednju likovnu školu je završila u Nišu, a zvanje diplomiranog slikara – dizajnera keramike stekla je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Član je ULUS-a i ULPUDUS-a od 1997. godine. Bila je član ZAART-a, udruženja zaječarskih umetnika. Postdiplomske studije je upisala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna. Bila je predsednik umetničkog saveta Narodnog muzeja u Zaječaru do 1996. do 2001. Osim samostalnih izložbi, učestvovala je na velikom broju grupnih izložbi i u radu većeg broja umetničkih kolonija. Živi i radi u Zaječaru, bavi se likovnim radom i pisanjem poezije na srpskom i engleskom jeziku.

Pogledajte galeriju akvarela:

Dodaj komentar