fbpx

Intervju: Nesuđeni basista grupe Partibrejkers na 53. Gitarijadi (VIDEO)

Preporuka:

Obeležavanje Međunarodnog dana planina u Zaječaru

Planine si oduvek imale veliku ulogu u životu čoveka ali i svih živih bića. Planine obezbeđuju čistu pijaću vodu,...

Dve godine uspešnog rada zaječarske „Gostoprimnice“

Duhovno-misionarski kulturni centar Eparhije timočke "Gostoprimnica" u Zaječaru proslavila je drugu godinu uspešnog rada. Tim povodom  u "Gostoprimnici" je organizovano...

Nova česma u petak na zaječarskom skveru

Nakon uklanjanja stare česme, samo 20 metara dalje, u petak će biti postavljena nova koja će krasiti sam centar...
- Reklama -

Nesuđeni basista grupe Partibrejkers i veliki ljubitelj rok muzike. Voli garažni rok i družio se sa Milanom Mladenovićem iz grupe EKV. Predstavljamo vam Zorana Lutovca, predsednika Demokratske stranke iz jednog sasvim drugačijeg ugla. On je prve festivalske večeri na 53. Gitarijadi došao u društvu gradonačelnika Šapca, Nebojše Zelenovića.

Iako se sa političarima obično razgovara samo o politici, posetu Zorana Lutovca, predsednika Demokratske stranke Zaječaru i Gitarijadi iskoristili smo da popričamo o njegovoj nesuđenoj prilici da postane basista i uplovi u svet rokenrola.

  • Da li je tačno da ste svojevremeno imali priliku da postanete basista grupe Partibrejkers i šta se je tu dogodilo?

Lutovac: Dok sam studirao 1996. godine Cane i ja smo se našli na nekom intervju. Iz tog razgovora se videlo da mi je bliska njihova muzika i da smo bliski ovako. Pošto posle prve ploče nisu imali basistu, Cane je predložio da im se ja priključim, pošto smo na istim talasnim dužinama. Međutim nekako se desilo da me je život odveo na drugu stranu, ali sam oduvek bio i ostao veliki fan Partibrejkersa.

  • Jeste li samo konzument muzike ili svirate neki instrument privatno?

Lutovac: Nažalost ne sviram, ali volim da slušam rokenrol. Ovo što svira Vlatko Stefanovski je klasika. to volimo svi. Ali ja sam više orijentisan ka toj garažnoj muzici, kao što su Partibrejkersi, Disciplina kičme ili vaše komšije Goribor, oni su mi iz tog novijeg talasa jako dragi. Tu je i grupa Repetitor i još mnogo mladih bendova koji su izuzetno dobri. Mislim da je Srbija oduvek imala dobre rock bendove. U ono vreme stare Jugoslavije na prvom mestu je bila Engleska, a već na drugom Jugoslavija po rokenrolu, po njegovoj rasprostranjenosti i slušanosti.

  • Gde je sada rokenrol na muzičkoj sceni Srbije?

Lutovac: Nažalost danas smo ušli u neko vreme turbo-folka. Međutim, ja se iskreno nadam da će ta vatrica rokenrola, koja jew oduvek bila prisutna u Zaječaru da se proširi i na celu Srbiju.

  • Šta mislite o zaječarskoj Gitarijadi?

Lutovac: Gitarijada je jedina manifestacija na Balkanu koja je uspela da se održi 53 godine i to je sjajna stvar. Ona opstaje u konkurenciji jednog Exit-a, Arsenala i drugih festivala.
Mislim da je Zaječar mnogo duguje toj svojoj tradiciji i ne bi smelo da se desi da se ona uguši nekim drugim tonovima. Jer rokenrol zaslužuje mesto u Srbiji, a Zaječar tu zauzima posebnu poziciju.

  • Jeste li ranije dolazili na Gitarijadu?

Lutovac: Prvi put na Gitarijadi bio još 90-ih godina, ali sam svih ovih godina pratio ovaj festival preko medija. Uvek je velika pažnja bila posvećena zaječarskom festivalu, imali ste specijalne misije posvećene upravo gostima Gitarijade, tako da sam sve to itekako pratio.

  • S obzirom da ste ljubitelj garažnih bendova, šta biste poručili demo bendovima koji učestvuju na Gitarijadi?

Lutovac: Na zaječarskoj Gitarijadi rađali su se veliki bendovi! To što je neko demo bend samo znači da ljudi nisu saznali koliko su oni dobri. Dakle moraju da veruju u sebe i da veruju u rokenrol!

  • Zaslužuje li ovaj festival veći podršku države i Ministarstva kulture u svakom smislu?

Lutovac: Ovo je jedna od manifestacija koju bi država i grad trebalo da pomažu, jer ovo je ulaganje ne samo u omladinu, već i u tradiciju. Vi imate vrlo ozbiljnu tradiciju kojem retko ko može da se pohvali. 

Pogledajte intervju sa Zoranom Lutovcem iz drugog ugla, direktno sa 53. Gitarijade u Zaječaru:

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Učenici zaječarske Muzičke škole najbolji u Srbiji

Na republičkom takmičenju iz solfeđa i teorije muzike svi učenici zaječarske Osnovne muzičke škole "Stevan Mokranjac" osvojili su prve nagrade. Đaci ove muzičke škole godinama...

Odbojkašice Zaječara slavile kod kuće

U 7. kolu odbojkaške Druge lige "Istok", zaječarske odbojkašice ostvarile su još jedan maksimalni trijumf pred svojim navijačima. Sjajan niz ekipe Zaječara nastavljen je još...

Novi poraz košarkaša Mladosti

Ekipa zaječarske Mladosti upisala je poraz na gostovanju ekipi Trijumfa iz Niša, u okviru Druge regionalne lige "Istok 2". U 9. kolu regionalne košarkaške lige,...

29. „Novogodišnji turnir“ u malom fudbalu u Zaječaru

Povodom organizacije tradicionalnog "Novogodišnjeg turnira" u malom fudbalu, koji se svake godine održava u sportskoj hali u Zaječaru, održana je konferencija za medije. "Novogodišnji turnir"...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: