Društvo Izdvajamo

Imaginarna eksplozija u centru Zaječara (FOTO)

Imaginarna eksplozija u centru Zaječara izazvala je požar! Zbog toga su, u okviru pokazne vežbe koju su organizovali Vatrogasno spasilački bataljon Zaječar, Crveni krst i srednjoškolci Medicinske škole morali hitno da reaguju vatrogasci. Zbrinuti su učenici Medicinske škole koji su po scenariju glumili građane u sred požara!

Maske na licima zaječarskih srednjoškolaca verno su dočaravale povrede i opekotine koje mogu da nastanu u sličnim, realnim situacijama.

Da li ste se nekada zapitali, kako biste se ponašali ukoliko bi u vašoj blizini eksplodirala plinska boca? Da li biste znali da zbrinete povređene i ukažete im prvu pomoć?

Upravo na ovu temu, zaječarski vatrogasci, predstavnici Crvenog krsta Zaječar i učenici Medicinske škole organzovali su danas na gradskom trgu pokaznu vežbu pod nazivom „Zbrinjavanje nakon eksplozije plinske boce“.

Dr Gradislav Đorđević, potpredsednik Crvenog krsta Zaječar i instruktor za prvu pomoć kaže da je prilikom izbijanja požara najbitnije preduzeti pravilne mere.

Gradislav Đorđević

” Ukoliko niste sigurni kako da uklonite lako zapaljive materijale, pogotovo kada je u pitanju plinska boca, najbolje je da ne ulazite nasumice u taj prostor, već pozvati vatrogasce na 193, a potom i brojeve 194 i 192 i po dolasku vatrogasaca ili ekipa hitne obezbediti im prolaz kako bi oni dalje dejstvovali i spasili unesrećne”, kaže Đorđević.

U centru grada tokom pokazne vežbe pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice pokazali su svoju spremnost da reaguju odmah po pozivu i demonstrirali građanima kako treba pravilno i pravovremeno reagovati u tako opasnoj situaciji koja bilo kada može da se desi, rekao je Igor Dimitrijević, komandant Vatrogasno-spasilačka bataljona za okrug Zaječar.

” Ukoliko dođe do požara potrebno je samo okrenuti broj 193 i obavestiti vatrogasno-spasilačke jedinice, koje po pozivu odmah reaguju.

Današnja vežba je veoma uspešno odrađena, čemu svedoče i pitanja posmatrača koji nisu znali da li je požar stvaran ili je u pitanju samo vežba”, kazao je Dimitrijević.

U pokaznoj vežbi učestvovali su i učenici Medicinske škole, i to 6 članova u ulozi ekipe prve pomoći i 10 markiranata, koji su glumili nastradale.

Prema rečima direktora škole Davora Jankovića učenici su pokazali spremnost i primenili znanje koje su dobili od svojih nastavnika i instruktora u Medicinskoj školi.

” Osim ovih aktivnosti učenici naše škole stalno učestvuju na takmičenjima iz prve pomoći. Na republičkim takmičenjima su visoko pozicionirani. To su divna deca i zahvalio bih se instruktorima Tanji Živković, Tanji Đurđevski, Ljubici Živković i Ireni Živanović na vođenju ove ekipe”, kazao je Janković.

U današnjoj pokaznoj vežbi na gradskom trgu učestvovali su pripadnici Sektora za vanredne situacije- Vatrogasno spasilačkog bataljona Zaječar, predstavnici zaječarskog Crvenog krsta i učenici Medicinske škole.

Pogledajte galeriju fotografija:

 

 

Dodaj komentar