fbpx

Imaginarna eksplozija u centru Zaječara (FOTO)

Preporuka:

Nova akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša sprovešće još jednu akciju dobrovoljnog davaja krvi. Iz...

Turistička web platforma „Visit East Serbia” druga po posećenosti u Srbiji

U cilju sveobuhvatne promocije turističkih potencijala istočne Srbije, njene bolje vidljivosti i konkurentnosti Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije...

Produžen rok za autobuse sa „evro 5“ motorom zbog domaćih proizvođača

Produžen je rok domaćim proizvođačima novih teretnih vozila i autobusa da kompletiraju vozila sa standardom motora najmanje „evro 5”...
- Reklama -

Imaginarna eksplozija u centru Zaječara izazvala je požar! Zbog toga su, u okviru pokazne vežbe koju su organizovali Vatrogasno spasilački bataljon Zaječar, Crveni krst i srednjoškolci Medicinske škole morali hitno da reaguju vatrogasci. Zbrinuti su učenici Medicinske škole koji su po scenariju glumili građane u sred požara!

Maske na licima zaječarskih srednjoškolaca verno su dočaravale povrede i opekotine koje mogu da nastanu u sličnim, realnim situacijama.

Da li ste se nekada zapitali, kako biste se ponašali ukoliko bi u vašoj blizini eksplodirala plinska boca? Da li biste znali da zbrinete povređene i ukažete im prvu pomoć?

Upravo na ovu temu, zaječarski vatrogasci, predstavnici Crvenog krsta Zaječar i učenici Medicinske škole organzovali su danas na gradskom trgu pokaznu vežbu pod nazivom „Zbrinjavanje nakon eksplozije plinske boce“.

Dr Gradislav Đorđević, potpredsednik Crvenog krsta Zaječar i instruktor za prvu pomoć kaže da je prilikom izbijanja požara najbitnije preduzeti pravilne mere.

Gradislav Đorđević

“ Ukoliko niste sigurni kako da uklonite lako zapaljive materijale, pogotovo kada je u pitanju plinska boca, najbolje je da ne ulazite nasumice u taj prostor, već pozvati vatrogasce na 193, a potom i brojeve 194 i 192 i po dolasku vatrogasaca ili ekipa hitne obezbediti im prolaz kako bi oni dalje dejstvovali i spasili unesrećne“, kaže Đorđević.

U centru grada tokom pokazne vežbe pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice pokazali su svoju spremnost da reaguju odmah po pozivu i demonstrirali građanima kako treba pravilno i pravovremeno reagovati u tako opasnoj situaciji koja bilo kada može da se desi, rekao je Igor Dimitrijević, komandant Vatrogasno-spasilačka bataljona za okrug Zaječar.

“ Ukoliko dođe do požara potrebno je samo okrenuti broj 193 i obavestiti vatrogasno-spasilačke jedinice, koje po pozivu odmah reaguju.

Današnja vežba je veoma uspešno odrađena, čemu svedoče i pitanja posmatrača koji nisu znali da li je požar stvaran ili je u pitanju samo vežba“, kazao je Dimitrijević.

U pokaznoj vežbi učestvovali su i učenici Medicinske škole, i to 6 članova u ulozi ekipe prve pomoći i 10 markiranata, koji su glumili nastradale.

Prema rečima direktora škole Davora Jankovića učenici su pokazali spremnost i primenili znanje koje su dobili od svojih nastavnika i instruktora u Medicinskoj školi.

“ Osim ovih aktivnosti učenici naše škole stalno učestvuju na takmičenjima iz prve pomoći. Na republičkim takmičenjima su visoko pozicionirani. To su divna deca i zahvalio bih se instruktorima Tanji Živković, Tanji Đurđevski, Ljubici Živković i Ireni Živanović na vođenju ove ekipe“, kazao je Janković.

U današnjoj pokaznoj vežbi na gradskom trgu učestvovali su pripadnici Sektora za vanredne situacije- Vatrogasno spasilačkog bataljona Zaječar, predstavnici zaječarskog Crvenog krsta i učenici Medicinske škole.

Pogledajte galeriju fotografija:

 

 

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Zaječarska škola učesnik projekta „Škola za 21. vek“

Zaječarska Osnovna škola "Hajduk Veljko" učesnik je projekta "Škola za 21. vek". Radi se o programu koji realizuje British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. U...

Produžen rok za autobuse sa „evro 5“ motorom zbog domaćih proizvođača

Produžen je rok domaćim proizvođačima novih teretnih vozila i autobusa da kompletiraju vozila sa standardom motora najmanje „evro 5” za dve godine zbog njihovog...

Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva 18. januara slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru. Praznik se vezuje za slavu krštenja Isusa Hrista,...

Oblačno vreme u Zaječaru

Jutro izvan košavskog područja maglovito. Tokom dana malo do umereno oblačno i suvo, samo će se po pojedinim kotlinama i u Timočkoj Krajini magla...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: