Društvo

,,I JA SAM MALALA – Obrazovanje je moć”: Marina Simeunović prva gošća programa

Foto: Dečiji centar

 ,,Dečiji centar’’ će u sredu 29. septembara ugostiti master pravnicu Marinu Simeunović. Druženje sa srednoškolkama/cima u Ekonomsko – trgovinskoj školi zakazano je za 10.50 časova. Istog dana gostovanje realizujuju u Nišu u Školi mode i lepote. U četvrtak 30. septembar 2021 druženje se nastavlja u Bujanovcu u Srednjoj školi ,,Sezai Suroi“ i Stručnoj školi ,,Sveti Sava“.

,,Marina Simeunović prva je gošća u okviru projekta ,,I JA SAM MALALA – Obrazovanje je moć”.

Marina Simeunović zvanje Master pravnice stekla je 2018 godine na Fakultetu za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu. Članica je Upravnog odbora Ženske romske mreže Srbije, članica Mreže Romkinja Balkana, istraživačica, osnivačica nekoliko romskih udruženja, pruža različite oblike edukacija u romskom, ženskom i omladinskom pokretu. Pre devet godina osnovala je ,,Inicijativu romskih studentkinja“ koja broji preko 266 studentkinja iz cele Srbije. Ova hrabra mlada žena izborila se za svoje snove, uprkos stereotipima prisutnim u našem društvu.

Foto: Dečiji centar

 

Danas pomaže proces emancipacije i mladih iz romske zajednice i edukuje romsku decu o temama značajnim za njih. Bori se da deca imaju prava na svoj izbor, bori se protiv dečijih brakova. Marina je tetka petoro dece.

Foto: Dečiji centar

Projektom je predviđeno da tokom 16 meseci, 24 devojke iz Niša, Bujanovca i Zaječara, budu osnažene i edukovane da kroz razvoj intrepersonalnih i digitalnih veština, promovišu vrednosti obrazovanja u školama, kroz medije i društvene mreže.

Osnovni cilj projekta je prevencija osipanja iz školskog sistema. podsticanje na ličnu inicijativu za promenom, kao i osnaživanje za učenje i otkrivanje mogućnosti karijernog napredovanja devojaka razvojem njihovih talenata i kapaciteta. Projekat je podržala Ekumenska inicijativa žena iz Omiša“, glasi saopštenje ,,Dečijeg centra“.

Dodaj komentar