Društvo Izdvajamo

Gradski većnici i pomoćnici u borbi za najboljeg ajvar majstora

Na Trgu Oslobođenja u Zaječaru danas se, petu godinu zaredom, održava takmičenje u pripremi ajvara u sklopu karavana „Izađi mi na teglu“. Po prvi put svoje umeće u pripremanju “srpskog kavijara” pokazaće i čelnici grada Zaječara.

Članice gradskog veća i pomoćnice gradonačelnika predvođenje većnikom Vujadinom Miloševićem od ranih jutarnjih sati pekle su papriku na gradskom trgu kako bi u konkurenciji 15 ekipa odneli titulu najboljeg.

” Mi smo debitanti ove godine i našu ekipu čine žene iz kabineta gradonačelnika i moja malenkost, u ulozi kapitena.

Ekipu smo birali po lepoti, ne po umeću. Pa i ako ne napravimo najbolji ajvar, bar ćemo ostati upamćeni kao najlepša ekipa karavana “Izađi mi na teglu””, rekao je Milošević.

Ajvar koji pripreme, kako kaže, doniraćer zaječarskom Crvenom krstu.

“Male tajhne varjače”, Udruženje žena “Grljan”, Veljković Borka iz Vražogrnca, “Vredni momci Pavlović”, PG “Radojković”, “Prlićanci”, Izviđači “Đorđe Simeonović” “Timočki divljaci”, “Aleksandar”, Udruženje žena “Romula”, “Vredne Gamzigrađanke”…samo su neki od naziva 15 ekipa koje se danas takmiče u pripremanju ajvara na zaječarskom skveru.

Pavlović Desanka iz Rudne glave, kapiten ekipe “Vredne Vlajne” kaže da su došle da se druže, ali i nauče kako se kuva najbolji ajvar.

Željan Kalinović iz ekipe “Vredni momci” kaže da njihova ekipa u isključivo muškom sastavu svake godine učestvuje u pripremanju ajvara. Do sada su osvajali 3. mesto, a ove godine priželjkuju pobedu.

Organizatori manifestacije ističu da su obezbedili sve neophodne rekvizite za spremanje ajvara, a učesnici su bili u obavezi da ponesu samo „srećnu“  šerpu i tajni recept.

” U šestoj sezoni karavan će okupiti oko 500 takmičarskih ekipa i 5.000 učesnika koji će od avgusta do oktobra meseca ukrštajući svoje varjače napuniti oko 6.000 tegli ajvara.

Pored takmičarskog dela, organizovan je i bogat celodnevni program za posetioce, vredne nagrade za pobednike kao i edukativni dečiji program.

Od ove sezone, karavan ima i podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kao i podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave uz čiju pomoć je pokrenut i putujući Edukativni centar”, kažu organizatori.

Ko će ove godine odneti titulu i sesti na pobednički tron sazaće se 12. oktobra u velikom finalu u Beogradu.

10 komentara

 • Super…? Samo mozda ima nasih majki ,zena,baka, devojaka, tetaka , strina,kuma, komsinica ..koje ce to bolje da rade i naprave dobar ajvar od veselih celnika iodbornika Grada Zajecara…
  ???..A oni bi za to vreme mogli malo da SKUVAJU I UKUVAJU SOPSTVENO ZNANJE I STAV a potom ga PODELE SA GRADJANIMA ZAJECARA I ZAJECARSKIG OKERUGA OO TRANSEVROPSKOM Multimodalnom saobracajnom koridoru Istok koji AUTOPUTOM,ZELEZNICOM I DUNAVOM spaja CITAVU EVROPU OD ATLANDKOG OKEANS DO CRNOG MORA preko citavog ovog regiona Istocne Srbije ,Timocke krajine,Zajecarskog okruga i Zajecara…????? Jer su POKUSAJI ELIMINACIJE DRUMSKOG ASPEKTA (AUTOPUTA) ovog TRANSEVROPSKOG DRUMSKOG KORIDORA,ciji Krak B prolazi uz sam Zajecar i ide preko Granicnog prelaza do Varne i Burgasa na Crnom moru,a dolazi pravcem Beograd-Pozarevac -Kucevo-Majdanpek-Bor-Nikolicevo-Zajecar …(ukupna duzina Pozarevac-Zajecar 156 km)..U PUNOM JEKU….??? …IZMISLJENIM NOVOKONPONOVANIM i NOVOOBJAVLJENIM ,,Y krak AUTOPUTOM Markovac -Svilajnac-Despotovac-Bor,,
  ….Dok ONI KUVAJU AJVAR….

 • ?..I da ih naucimo te cuvene ajvardzije….: …Ovaj NOVOKONPONOVANI i NOVOOBJAVLJENI
  ,, Y Krak AUTOPUT ,,..ide prvih 32 kilometra od Markovca preko Svilajnca do Despotovca… U NEPOSREDNOJ BLIZINI I PARALELNO SA PKSTOJECIMAUTOPUTEM BEOGRAD-NIS….??? A od Despotovca do Bora (vazdusna prava linija razdaljine je 53 km a kolika ce tek biti trasa autoputa kroz planinske masive Juznog Kucaja,Beljanice i Malinika ???!? )….ide kroz NAJVECI POTPUNO NENASELJENI PROSTOR Republike Srbije,Balkana i Jugoistocne Evrope,kroz NAJVECE IZVORISTE PITKE VODE u Republici Srbiji…kroz NAJSTROZIJE ZASTICENI PROSTOR POSLEDNJIH PRASUMA(npr Vitanovaca i dr.) u ovom delu Evrope..i.kroz prostor novog NACIONALNOG PARKA,,Juzni Kucaj/Beljanica,,…A autoputevi se.grade za LJUDE ,GRADOVE I SELA…JER SU DALEKO NAJSNAZNIJA I NAJEFIKASNIJA DEMOGRAFSKA I EKONOMSKO- RAZVOJNA OSA…. A NE za vukove i jelene…jer njima autoputevi ne trebaju… ????? Alo ajvardjije….??????? Narocito Vi sto ,,ZIVITE ZA KRAJINU,, i Zajecar……. ????…Jer to snomate drugi deo serije,,Selo gori a baba se ceslja,, ….???
  Pod nazivom ,,Selo gori a baba pravi ajvaj,,…????? I pozdrav za cuvene ajvardjije Grada Zajecara iz ? ..????

 • …samo mala ISPRAVKA Pozajevac -Zajecar -Granicni prelaz Vrska cuka je 156 km….Znavi : CENTRALNA TRASA
  AUTOPUTA MS Koridora Istok : Pozarevac-Kucevo-Majdanpek – 87 km;
  KRAK A: Teritorija Opstine Majdanpek -Negotin- Granicni prelaz Mokranje -51 km;
  Krak B: Teritorija Opstine Majdanpek-Bor Nikolicevo-Zajecar -Granicni prelaz Vrska Cuka -69 km..
  Cao ajvardjije…i samo mesajte..????

 • P.S. ?..Samo zaboravih da pitam ove cuvene zajecarske ajvardjije u crvenim keceljicama : 1) KO …I U CIJEM INTERESU… PONOVO pokusava DA ELIMINISE TRANSEVROPSKI MS Koridor Istok (CmK) koji Republiku Srbiju VRACA NA CENTRALNU GEOSAOBRACAJNU , A TIME I GEOEKONOMSKU , POZICIJU NA BALKANU I JUGOISTOCNOJ EVROPI. ? 2) KO … I U CIJEM INTERESU …PONOVO POKUSAVA DA ELIMINISE OVU NAJKRACU I NAJSNAZNIJU VEZU CITAVOG OVOG….POGRANICNOG…
  REGIONA ISTOCNE SRBIJE SA BEOGRADOM ?
  E ..sa tim nema zezanja.
  Tacka.

 • kakav bednik vujadin!!!a i ove domacice hostese..sobarice…hmmm….svasta mi pada na pamet.,.osim za vujadina..on je NULA!!!!

 • ja kada moja zena nesto dobro uradi nagradim je uvece ..hmmm…ce da dodjes vujadine da ti čika pokaze.nagradi…

 • Cekaj ova mala satirana je ona koja je plakala da ne moze da nadje posao jer je sve politicki u Zajecaru….cim je doticni dobio izbore dobila je posao…zasto se sada ne bunis kako tvoje prijateljice i prijatelji ne mogu i kod tvog sefa da nadju posao nego se kezis i mesas ajvar a dnevnica ti ide…sramoto.

Dodaj komentar