fbpx
Društvo

HRISTOS SE RODI! Običaji vezani za najradosniji hrišćanski praznik

Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista, to je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva i porodice, i obeležen je brojnim običajima koji imaju jedan osnovni smisao – da se sačuva i uveća porodica i imanje domaćina.

Jedan od najlepših božićnih običaja je miroboženje – prilika da se zavađeni pozdrave i poljube govoreći „Mir božji, Hristos se rodi“, da se oni koji su u svađi izmire dakle, u ovo doba godine koje treba da bude vreme opšteg mirenja i praštanja.

Pre svitanja, 7. januara, na Božić, zvone sva zvona na pravoslavnih hramovima, objavljujući početak najveselijeg hrišćanskog praznika.

Kako se čestita Božić

Božić se piše velikim slovom, dakle: „Srećan Božić“ Ali, božićni praznici pišu se malim slovom: „Srećni božićni praznici!“ Uobičajeni božićni pozdrav je: „Hristos se rodi“ ili „Mir božji, Hristos se rodi“ Na takav pozdrav odgovara se: „Vaistinu se rodi“ (Vaistinu znači stvarno, zaista.) Valja napomenuti da se ovako pozdravlja i govori od Božića sve do Bogojavljenja 19. januara. Imajte u vidu da Pravopis preporučuje „Hristos“, doslovno preuzeto iz grčkog jezika, a da se u ostalim padežima uobičajeno menja „Hrista, Hristu…“

Evo još nekih verovanja vezanih za ovaj praznik.

Na Božić bi trebalo raditi sve ono što vam je teško išlo tokom godine, jer se veruje da će nam ono što radimo na božićno jutro ići od ruke.

Voda koja se koristi za pranje suda u kojem je mešena česnica koristi se za zalivanje voćki, jer će tako bolje roditi, ili se, u gradskim uslovima, njome zaliva saksijsko cveće, da lepše cveta.

Testo koje ostane na rukama domaćice posle mešenja česnice takođe se stavlja na voćke, da bi dale više ploda.

U okolini Niša zabeležen je običaj da se pre božićnog ručka svi ukućani istovremeno izuju, jer će se tako pilići istovremeno izvoditi, žene brzo porađati, krave brzo i lako teliti, ovce jagnjiti.

U našoj tradiciji postoji običaj da se na Božićnoj trpezi ne smeju naći guska, patka, ćurka ili bilo kakva kokoš, zbog verovanja da je pernata živina simbol nazadovanja i rasturanja kuće, jer kljuca i baca zemlju iza sebe.

Primetićete da su, svi do jednog, ovi običaji u slavu porodice i napretka.

Zato – praštajte danas onima kojima je oproštaj potreban i provedite Božić sa onima koje volite, u miru i ljubavi.

Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici.

Dodaj komentar