fbpx
Politika

Gradski većnici dali saglasnost na POVEĆANJE CENE centralnog grejanja u Zaječaru

radijator

Nadzorni odbor Javno-komunalno stambenog preduzeća „Zaječar“ na sednici održanoj  29. avgusta ove godine doneo je odluku o Usvajanju više cene toplotne energije za korisnike daljinskog grejanja u Zaječaru.

Tim povodom danas se pred Gradskim većem našlo pomenuto rešenje, pa su većnici jednoglasno podržali Rešenje o davanju saglasnosti Javno-komunalno stambenom preduzeću „Zaječar“ da cenu toplotne energije poveća.

Novopredložene cene po kilovat-času neznatno su povećane u odnosu na dosadašnje zbog porasta cene mazuta na tržištu, tvrdi direktor javno-komunalno stambeno preduzeće Zaječar Ivan Žikić.

„Vlada Republike Srbije donela je uredbu o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom, a ove godine najveća nepovoljnost je ta što je cena mazuta u odnosu na pre dve godine povećana za čak 60 %“, napominje Žikić.

Prema njegovim rečima 2016. godine cena mazuta iznosila je 42,72 dinara po kilovat času, a samo 2 godine kasnije ta je cena veća u proseku za 60% i danas iznosi 67,94 dinara/kWh.

 

S tim u vezi Javno-komunalno stambeno preduzeće Zaječar bilo je primorano da na sednici Nadzornog odbora neznatno uveća varijabilni deo cene grejanja za korisnike koji su povezani na centralni sistem, pa će umesto 5,37 dinara po kilovat-času cena sada biti povećana za samo 4% i iznosiće 5,58 dinara po kilovat-času..

Fiksni deo prema rečima Žikića ostaje nepromenjen.

“ Uzimajući u obzir da je cena mazuta veća za 60 odsto, naše povećanje od 4% zaista je neznatno“, istakao je Žikić.

S obzirom na to da grejna sezona počinje 15.oktobra tekuće, a završava se 15.aprila naredne godine rok za podnošenje zahteva i postupanje nadležnog organa propisuje da je do 1. septembra tekuće godine JKSP „Zaječar“ bilo u obavezi da nadležnom organu podnese pisani zahtev za odobravanje cena toplotne energije za nastupajuću grejnu sezonu, što je i učinjeno.

Pomenutu odluku na narednom zasedanju razmatraće i odbornici Skupštine grada Zaječara.

2 komentara

Dodaj komentar