fbpx
Kultura Mladi su budućnost - Zaječar moj dom

GORAN JEVTIĆ: Divno nam je bilo na festivalu i sve što ima 25. godina tradicije je vrlo značajno (VIDEO)

ZORANOV BRK ZA GLUMCA VEČERI  PRIPAO  GORANU JEVTIĆU – NAJDUŽI I NAJSNAŽNIJI APLAUZ UZ OVACIJE GOVORI DA OVAJ KOMAD ULAZI U NAJUŽI IZBOR ZA NAJBOLJU PREDSTAVU NA FESTIVALU PO OCENI PUBLIKE

Pretposlednje večeri Dana “Zorana Radmilovića” još jedan sjajan komad na daskama koje život znače, komad “39 stepenika” po romanu Džona Bekena i filmu Alferda Hičkoka i režiji Vladimira Aleksića, a u izvođenju beogradskog pozorišta “Boško Buha”.

Radnja komada je jednostavna, muškarac pokušava da pomogne ženi, agentu, kontraobaveštajcu. Kada agentkinja biva ubijena, on mora da se bori da spase sebe i istovremeno pokuša da raskrinka grupu stranih špijuna koji žele da se domognu važne državne tajne.

39-stepenika-komad

Publika je gledajući predstavu “39 stepenika” u režiji Vladimira Aleksića uživala, smejala se i aplaudirala na otvorenoj sceni. Ogroman trud ansambla Pozorišta Boško Buha publika je nagradila najdužim i najsnažnijim aplauzom uz ovacije na samom kraju što govori da je ova predstava ušla u najuži izbor za najbolju, po oceni publike, koja glasa nakon svake predstave.

Sve u svemu videli smo jednu urnebesnu komediju u kojoj je možda i svaki od glumaca zaslužio Zoranov brk. Pa ipak žiri je odlučio, kako je Željko Hubač rekao na dodeli, u paleti nekoliko sjajnih tumačenja, da Zoranov brk dodeli Goranu Jevtiću.

Ali, i da su nagradu dobili Andrija Milošević, Viktor Savić ili Anastasia Mandić izbor ne bi bio pogrešan.

Davor Marušić v.d. upravnika pozorišta i direktor festivala je podsetio prisutne da je Goran Jevtić ujedno i poslednji dobitnik nagrade „Zoran Radmilović“ na Sterijinom pozorju 2014. godine i izrazio nezadoljstvo što se ta nagrada više ne dodeljuje.

“Trenutno pokušavamo da kao Udruženje dramskih umetnika Srbije vratimo tu nagradu u okviru Sterijong pozorja ili kako god, jer smatramo da je to veliko ime srpskog glumišta i kulture. Ta nagrada koja ima tu veliku i dugu tradiciju treba i dalje da postoji”, istakao je Jevtić i dodao:

“Predstava je krajnje kolektivna i da ipak možda treba da se napravi presedan i da se Zoranov brk dodeli celom ansamblu. Jedan organizam su ovo četvoro ljudi. Tako da se svi dobro osećamo. Divno nam je bilo na festivalu i sve što ima 25. godina tradicije je vrlo značajno”.

Zanimljivo je da su se glumci u toku predstave i po nekoliko puta presvlačili.

39-stepenika2

“Andrija i ja smo kao ofingeri i mi samo stanemo i sve drugi rade”, rekao je kroz smeh laureat Zoranovog brka.

“To suštnski se pretvori u uživanje. To je suština predstave, ova predstava jeste jedan svojevrsni spektakal. Stvarno uživamo. Nešto ovakvo stvarno ne možete videti u Srbiji”, istakao je Andrija Milošević.

U Zaječaru je bio i Vladimir Aleksić, upravnik i reditelj komada koji nije krio zadovoljstvo reakcijama publike.

“Nema veče sreće za jednog reditelja nego kad čuje taj višeminutni aplauz”, rekao je Aleksić.

Dani „Zorana Radmilovića“ završavaju se večeras, kada će žiri saopštiti ko je dobio nagradu festivala za najboljeg glumca.

Tada će biti uručena i nagrada publike kao i nagrada „Krstomir Milovanović” za vizuelni identitet, a u čast nagrađenih biće izveden komad “”Frenki i Džoni” Narodnog pozorišta iz Beograda, a u režiji Tee Puharić.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar