Kultura

FOTOGRAFIJE KOJE PRIKAZUJU STVARNU SLIKU ONOGA ŠTO NAS OKRUŽUJE: U Radul begovom konaku otvorena izložba “Ekološka istina 2018”

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Kad je početkom 90-tih godina prošlog veka ekološki pokret u svetu, pa i u Srbiji, dostigao vrhunac, rodila se ideja za organizacijom naučno stručnog skupa koji će okupiti stručnjake iz svih oblasti koje su na neki način vezane za zagađenje i zaštitu životne sredine.

Inženjeri, biolozi, prostorni planeri, lekari i stručnjaci iz mnogih drugih oblasti su prikazali svoja istraživanja, a početkom 21. veka zahvaljujući tim istraživanjima izrodila se i izložba nfotografija pod nazivom „Ekološka istina“.

Istinu na temu ekologije je tako po 13. put iskazalo 380 autora iz oko 60-ak zemalja sveta, a na konkurs je ove godine pristiglo oko 5000 radova.

 

Osnivač i autor izložbe Radojica Raša Milojević  je podsetio da je izložba nastala kao prateća manifestacija naučnog ekološkog  skupa Zavoda za zaštitu zdravlja “Timok”,  ali je postala samostalna postavka i kao takva se održava već 13 godina.

Ovogodišnja izložba obuhvata izbor nagrađenih radova od ukupno 5000 koliko je pristiglo na konkurs iz celog sveta.

Na jednoj strani  mogu se videti fotografije na temu “Zemlja pati” na kojima je prikazano kako čovek uništava planetu ,a na drugoj strani je netaknuta priroda, koja treba da posluži kao primer kako zaštititi životnu sredinu, rekao je Milojević.

Ovo je kružna izložba, koju su pre Zaječaraca imali priliku da vide građani Sofije u Bugarskoj i Nove Gorice u Sloveniji.

A u Radul begovom konaku u Zaječaru može se razgledati narednih 10 dana.

Pokrovitelj izložbe je Grad Zaječar.

Dodaj komentar