Društvo Izdvajamo

Finansiranje medija u Zajecaru: Prednost data televiziji iz Majdanpeka, beogradskim i niškim medijima

ilustracija/pixabay.com

U Zaječaru doneta odluka o raspodeli sredstava za medije. Prednost je data beogradskim i niškim medijima, kao i televiziji iz Majdanpeka, na čijem je čelu šurak gradonačelnika Zaječara.

Gradsko veće grada Zaječara, na sednici održanoj 31. jula, donelo je rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Zaječara za 2020. godinu.

Odlukom o budžetu grada Zaječara za 2020. godinu sredstva namenjena za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Zaječara u 2020. godini iznose 11.400.000,00 dinara. Konkurisala su 43 medija, a prošlo 11.

Ove godine, tročlana Komisija je odlučila da podrži projekte zaječarskih medija, ali data je prednost i beogradskim i niškim medijima, a najviše je podržana televizija iz Majdanpeka (T1). Inače, direktor ove medijske kuće je Igor Andrejević, brat supruge gradonačelnika Zaječara Ničića.

Sredstva podnosiocima predloga projekata raspodeljena su na sledeći način:

 

FOTO: printscreen/zajecar.info

Najviše novca dobila je Radio televizija Majdanpek, 4.100.000 dinara za projekat „Pogled u prošlost“- Opština Zaječar.

Komisija je za ovaj projekat ocenila da u okviru mere u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da se ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja, posebnu vrednost projektu daje usklađenost projekta sa realnim problemima, potrebama i prioritetima ciljnih grupa, postojanje identifikovanih i jasno definisanih potreba ciljnih grupa, razrađenost i izvodljivost plana realizacije projekta, raspoloživost neophodnih resursa za realizaciju projekta, postojanje stručnih i profesionalnih referenci predlagača projekta, koje odgovaraju predloženim ciljevima i aktivnostima projekta.

Predložene projektne aktivnosti doprinose razvoju medijskog pluralizma, razvoju ljudskih prava i istinitom, nepristrasnom, pravovremenom i potpunom informisanju građana, odnosno podesne su da ostvare javni interes u oblasti javnog informisanja definisan članom 15. Zakona o javnom informisanju i medijima.

Iz navedenih razloga, ceneći budžet i opravdanost troškova projekta, Komisija predlaže da se projekat podrži sa iznosom od 4.100.000 dinara.

Na drugom mestu je „Timok“ A.D. Niš, ogranak „Timok“ Zaječar, sa projektom „Zaječar još bliži građanima“. Njima je komisija odlučila da dodeli 1.590.000 dinara.

Komisija je za ovaj projekat obrazložila da u okviru mere u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da se ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja, posebnu vrednost projektu daje usklađenost projekta sa realnim problemima, potrebama i prioritetima ciljnih grupa, postojanje identifikovanih i jasno definisanih potreba ciljnih grupa, razrađenost i izvodljivost plana realizacije projekta. Iz navedenih razloga, ceneći budžet i opravdanost troškova projekta, Komisija predlaže da se projekat podrži sa iznosom od 1.590.000 dinara.

Međutim, nije podržan projekat besplatnih novina „Zaječarske Vesti“, koje su odlično primljene od strane Zaječaraca. 

Sredstva u iznosu od 892.000 dinara za radio i 400.000 dinara za sajt, odnosno ukupno 1.292.000. dinara, dobio je D.O.O. Radio Magnum. Ovom mediju komisija je dodelila sredstva za projekte „Mladi u fokusu“ i „Zaječar, moj grad – A, gde sam tu ja“.

Komisija je kazala da u okviru mere u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da se ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja, posebnu vrednost projektu daje usklađenost projekta sa realnim problemima, potrebama i prioritetima ciljnih grupa, postojanje identifikovanih i jasno definisanih potreba ciljnih grupa, razrađenost i izvodljivost plana realizacije projekta.

Projekat Za medie, „Reke i jezera Grada Zaječara“, podržan je sa 1.115.840 dinara. 

Komisija je za ovaj projekat ocenila da posebnu vrednost projektu daju odabir teme, inovativnost, postojanje identifikovanih i jasno definisanih potreba ciljnih grupa, razrađenost i izvodljivost plana realizacije projekta, raspoloživost neophodnih resursa za realizaciju projekta, postojanje stručnih i profesionalnih referenci predlagača projekta, koje odgovaraju predloženim ciljevima i aktivnostima projekta.

Za Preduzeće za marketing, izdavačku delatnost, radio i televiziju HAPPY TV d.o.o. Beograd (Zemun), sa projektom „Prelo u Zaječaru“, Komisija je odlučila da dodeli iznos od 787.000 dinara.

Komisija je za ovaj projekat obrazložila da posebnu vrednost projektu daju odabir teme i autentičnost područja na koje se projektna aktivnost odnosi. Takođe, posebnu vrednost projektu daju i inovativnost, postojanje identifikovanih i jasno definisanih potreba ciljnih grupa, razrađenost i izvodljivost plana realizacije projekta, raspoloživost neophodnih resursa za realizaciju projekta, postojanje stručnih i profesionalnih referenci predlagača projekta, koje odgovaraju predloženim ciljevima i aktivnostima projekta.

Naredni projekat, „Lepa reč za lepši Zaječar“ podržan je sa 500.000 dinara, projekat je Agencije za proizvodnju radio i televizijskih programa Studio 101, Zoran Nikolić PR, Zaječar. Takođe, biće podržan i projekat sa 460.000 dinara „Zdravstvena zaštita u Zaječaru“, Manuela Radojković, PR Agencija za proizvodnju kinematografskih dela, audio vizuelnih proizvoda i televizijskog programa HELLOANIMATION iz Niša. Projekat „Znanje je u modi 2“ PR Agencija reklamnih delatnosti AS Media, Zaječar biće finansiran sa 292.000 dinara. Iz budžeta grada Zaječara sa 255.166 dinara biće finansiran i projekat „Vraćaju se rode u Zaječar“ „Timočke“ D.O.O. Zaječar.

Međutim, nisu podržani ni projekti neki od čitanijih portala, kao što su Zaječar Online i Glas Zaječara. Nije podržana ni lokalna televizija „F kanal“.

Projekat „Glasa Zaječara“ pod nazivom „Prijavi problem: Zajedno za lepši grad“ za čije sufinansiranje potraživano je 350.000 dinara, nije prihvaćen.

U obrazloženju se kaže da navedeni projekat je u skladu sa namenom sredstava iz Javnog poziva za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini. Međutim, projekat u celosti ne ispunjava kriterijum iz člana 18. stav. 1. Pravilnika i to: mere u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja. Projekat nije usklađen sa članom 18. stav 1. tačka 1. alineja 3. i tačka 2.alineje 1. i 4. Pravilnika. Naime, u projektu je neadekvatna usklađenost planiranih aktivnosti sa realnim problemima, potrebama i prioritetima ciljnih grupa, očekivanim rezultatima i potrebama ciljnih grupa, a neadekvatna je i razrađenost i izvodljivost plana realizacije. Iz navedenih razloga, predlog je da se projekat ne podrži.

Komisija nije podržala projekat ONLINE MEDIA NETWOК DOO, pod nazivom „Građanski radar“ za čije se sufinansiranje potraživalo 449.931,00 dinara.

Navedeni projekat je u skladu sa namenom sredstava iz Javnog poziva za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini. Međutim, Komisija navodi da projekat u celosti ne ispunjava kriterijum iz člana 18. stav. 1. Pravilnika i to: mere u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja.

„Predložena projektna aktivnost je šturo i nedovoljno definisana u delu koji se odnosi na opis, značaj, cilj… Ovo se posebno odnosi na usklađenost projekta sa realnim problemima, potrebama i prioritetima ciljnih grupa, potom u delu koji se odnosi na razvojnu i finansijsku održivost projekta, kao i merljivost indikatora koji omogućavaju praćenje realizacije projekta. Iz navedenih razloga, predlog je da se projekat ne podrži“, navodi se u obrazloženju Komisije.

Takođe, nije podržan ni projekat „Zaječar-sportska strana grada“ ONLINE MEDIA NETWOК DOO, za koji se potraživalo 423.158,00 dinara.

„Navedeni projekat je u skladu sa namenom sredstava iz Javnog poziva za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini. Međutim, projekat u celosti ne ispunjava kriterijum iz člana 18. stav. 1. Pravilnika i to: mere u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja. Predložena projektna aktivnost je nedovoljno opisana i obrazložena, bez određenih inovativnih elemenata i novinarsko istraživačkog pristupa. Neadekvatna je razrađenost i izvodljivost plana realizacije, kao i merljivost indikatora koji omogućavaju praćenje realizacije projekta. Iz navedenih razloga, predlog je da se projekat ne podrži“, kaže se u obrazloženju.

3 komentara

 • jos jedna sramota od najgore vlasti !!!!! sram vas bilo gradsko vece !!! ali onaj odozgo vas gleda…proredice vas…a nemojte da se cudite zasto !!!! osiromasili ste ovaj grad…ponizili ga…a svi ste vi dosli ko zna odakle…sram da vas bude !!! neka vas se stide vasa deca…

 • Zaista veoma kriticki osvrt….U stvari maksimalno kriticki osvrt. OK. Gradjani Zajecara odlicno znaju da li je on opravdan ili nije. Iz njega treba i da razumemo ,jer to je glavna poruka ,ovog teksta, da su zajecarski lokalni mediji u ovoj podeli para …… totalno DISKRIMINISANI. OK.Razumeli smo. Kao i to da su potpuno favorizivani TV Majdanpek,( i da je to kako se inputira tekstom .,,surak -zet connection,, itd…😃 ) Kao i to da su u ovoj podeli.para apsolutno favorizovani niski i beogradski mediji . OK.
  I to smo razumeli.
  Ali u ovoj nasoj Srbiji…a po meni, i mozda sam subjektivan ,to je najzesce moguce izrazeno bas u celom ovom regionu Istocne Srbije i Timockoj krajini, u okviru raznih kritika stanja i ambijenta u medijima i oko njih..nikada ne postoji i tkz. ,,Princip ogledala,,. Sto znaci da ti lokalnii regionalni mediji mediji kriticki analiziraju i sebe i svoj rad i doprinos…
  Evo naprimer : KADA ,GDE I U KOM zajecarskom i timocko- krajinskom lokalnom i regionalnom mediju, i stampanom i elektronskom mediju , bez pojedinacnog prozivanja bilo koga od njih, a njhov broj se meri DESETINAMA ( novine, tv, radio ,portali..) …..dakle, KADA ,GDE I U KOM lokalnom i regionalnom mediju su gradjani Timocke krajine imali priliku da citaju, gledaju ,analiziraju, vrednuju ,kritikuju, diskutuju….. RELEVANTNE DOKUMENTE, DELOVE BROJNIH STUDIJA, RAZLICITE TEMATSKE MAPE (na desetine tih mapa)… itd…itd …
  Dakle , SVIH nabrojanih … sa pecatima i potpisima drzavnih ,vladinih i strucnih institucija (ministarstva, najstrucnijih projektantskih institucija u Rep .Srbiji i dr. ) ,upravnih okruga,skupstina gradova i opstina ,autora ,firmi nosilaca PROJEKTA : ,,MULTIMODALNI SAOBRACAJNI KORIDOR-ISTOK(CRNOMORSKI KORIDOR)….
  Koji vec godinama i godinama na desetine, desetine i desetina hiljada gradjana, i u matici i u rasejanju, ovog potpuno demografski, ekonomski,socijalno…
  IZDISUCEG I POGRANICNOG regiona Republike Srbije…zovu ,,KORIDOR ZIVOTA,, ….Dakle…i na primer… :
  KADA I GDE I NA KOME ZAJECARSKOM I REGIONALNOM MEDIJU su Zajecarci i Timocani i Krajinci videli dokumente i mape ,,KRAKA B,, drumskog aspekta (AUTOPUTA) ovog TRANSEVROPSKOG (Atlanski okean -Crno more) i INTERKONTINENTALNOG (Evropa-Azija) MULTIMODALNOG KORIDORA (autoput/zeleznicki koridor/recni koridor Dunav-Majna-Rajna)… Knoji dolazi direktno u Zajecar GEOSTRATESKIM SAOBRACAJNIM pravcem Nikolicevo-Bor-Majdanpek -Kucevo-Pozarevac-Beogra -cela Juzna i Zapadna Evropa…A odlazi iz Zajecara GEOSTRATESKIM SAOBRACAJNIM pravcem Granicni prelaz ,,Vrska Cuka ,,- velika dunavska luka Ruse-strateske luke Varna i Burgas na Crnom moru….😃
  KADA ,GDE I U KOME
  ZAJECARSKOM I REGIONALNOM MEDIJU su Zajecarci, Timocani, Krajinci…su mogli da vide SVOJ ,, KRAK B,, ..SVOG TRANSEVROPSKOG AUTOPUTA …SVOG MULTIMODALNOG ,,KORIDORA ZIVOTA,,…😃 Pa ni u jednom….😃😃😃
  A… SVI nabrojani i lokalni i regionalni mediji u Timockon krajini i u celom ovom regionu Istocne Srbije od Pozarevca i Smedereva do Zajecera ,Knjazevca,Negotinani Kladova…IMAJU SVE TE DOKUMENTE,STUDIJE,TEMATSKE MAPE…itd…😃😃 Jer su ih i dobijali i dobijaju inblagovremeno i kontinuirano i stalno…
  Kao i SVE administracije opstina,gradova,upravnih okruga ,regionalnih privrednih komora,regionalnih razvojnih agencija,lokalnih turistickih organizacija…itd,itd…itd…😃 Pa zasto onda sve te dokumente,studije(delove) tematske mape i dr. … I naprimer ,,KRAK-B,, svog TRANSEVROPSKOG AUTOPUTA Zajecarci, Timocani,Krajinci,Homolci,Zvizdani,i drugi iz ovog regiona Srbije nisu videli u POSLEDNJIH PET (5) GODINA u svojim lokalnim i regionalnim medijima…😃.. A NISU…PET (5) DUGIH GODINA…😃😃😃…Eto ..
  naprimer zato je neophodan … ,,Princip ogledala,, …Kao i totalna eliminacija samocenzure…u medijima ovog regiona Rep.Srbije…😃😃😃 I gledano iz ovog ugla…zakljucak je veoma ,veoma jednostavan….I prost.. kao samar……Ako beogradski i niski mediji budu detaljno i precizno i kontinuirano i tacno informisale gradjane Zajecara o njihovom ,,KORIDORU ZIVOTA,, …i o SVEMU vezanom za razvoj i realizaciju ovog PROJEKTA …onda i treba sto pre da dodju u Zajecar…😃 U stvari.. NEOPHODNI SU…
  😂😂😂…Kao i poslednji nocni 🚞…u ovoj vreloj letnjoj noci velegrada…

 • P.S…..A posto je ponavljanje majka znanja… i sada
  osvezavajuci nocni vetar pocinje da hladi lisce ,klince koji sede u grupama, i sve nas ostale koji na parkovskim klupama disemo ovu novu svezinu …bas u prepunom velikom parku… da to odmah i iskoristimo… I posto SVI U SRBIJI ZNAJU da je SRUSEN I ELIMINISAN NEBULOZNI I SULUDI ,,Djerdapski koridor,,, sa vise saobracajnih traka …kroz najvecu klisuru Evrope…kroz Nacionalni park,,Djerdao,,..i od pre neki dan NOVI UNESCO GEO PARK …itd…i takodje SVI u Srbiji ZNAJU I KAKO JE SRUSEN (zasto,kako,ko…) …da samo jos kratko dopunimo vec postojece izuzetno,izuzetno dobro razumevanje Zajecaraca i Timocana o DRUGOM takodje nebuloznom ,suludom prekonocnom i novokomponovanom autoputu : Markovac- Svilajnac -Despotovac -Bor…😀 Koji od Despotovca do Bora takodje prolazi kroz novi (sesti) Nacionalni park Republike Srbije ,,Juzni Kucaj/Beljanica,,( cije je potpuno pripremljeno proglasenje …zbog prekonocnog crtanja tog nebuloznog ,,autoputa ,,
  …blokirano od kraja 2017.g…). , koji.prolazi kroz najvecu zonu vodoizvorista pitke vode uRepublici Srbiji…koji prolazinkroz najveci potpuno nenaseljeni prostor (bez ijednog sela i zaseoka) u Republici Srbiji, na Balkanu i Jugoistocnoj Evropi (i samo prava vazdusna linija iznad tog potpuno pustog i devicanski cistog planinskog predela izmedju Despotovca i Bora je duga53 km …a koliko ce biti duga realna trasa ovog,,autoputa,, kroz ovaj ogroman prostor bez ljudi stalnih stanovnika ..😀) ….Inace, deo ovog DRUGOG nebuloznog,novog i prioritetnog ,,autoputa,, od Despotovca do Bora … POTPUNO JE PARALELAN I U NEPOSREDNOJ BLIZINI (odmah tu iza brda..😀) sa takodje novim i TRECIM ,,drumskim prioritetom,, Paracin-Zajecar…..😂😂😂😂 A u svom prvom delu Markovac-Svilajnac-Desootovac…ovaj nebulozni i suludi ,,autoput,, je takodje i ponovo PARALELAN I ponovo U NEPOSREDNOJ BLIZINI VEC POSTOJECEG AUTOPUTA BEOGRAD-NIS…😂😂 …. Ali to je i razumljivo…Jer su OBA ova nestvarna , prekonocna ifaraonska ,,autoputa,, ( I PRVI I DRUGI)…. I IZMISLJENA … SAMO ZATO da bi se sa teritorije Republike Srbije TRAJNO I ZAUVEK ELIMINISAO GEOSTRATESKI TRANSEVROPSKI (Atlanski okean -Crno more) I IZNTERKONTINENTALNI (Evropa -Azija) MS Koridor Istok (CmK) … KOJI VRACA REPUBLIKU SRBIJU NA CENTRALNU GEOSAOBRACAJNU POZICIJU , A TIME I NA CENTRALNU GEOEKONOMSKU POZICIJU, NA BALKANU I JUGOISTOCNOJ EVROPI…😀😀😀 … A KADA ce SVE te tematske mape, dokumente ,studije…videti, citati ,diskutovstin,analizirati…Zajecarci i Timocani …??? E to treba pitati medije .. u.komsiluku…zar ne…? 😀😀😀 I za kraj.. znaju li Zajecarci i Timocani… koliko su Svilajnaac i Despotovac udaljeni od postojeceg autoputa Beograd- Nis…??? Pa ovoliko ; Svilajnac ..7(sedam) km..a Despotovac 22 (dvadesetdva) km…😂😂😂 Pa OBAOVA GRADA SU VEC UZ SAM AUTOPUT…
  😂😂😂😂….A koliko je Zajecar od najblizeg autoputa..? … A koliko Negotin…? A koliko Kladovo…? A koliko Majdanpek…? A koliko Knjazevac..? A koliko Donji Mlanovac? A koliko Kucevo…? itd,itd.itd …😂😂😂😂 Takodje Zajecarci i Timocani moraju i da znaju i novi standard Evropske unije (EU) koji kaze : U veoma bliskoj buducnosti SVAKI GRAD U EVROPI MORA DA BUDE UDALJEN NAJVISE 30 MINUTA VOZNJE (ne kilometara) OD NAJBLIZEG AUTOPUTA…😀… I za sam kraj ove male nocne parkovske GEOSTRATESKE pricice , elaboracije i edukacije …i malo lokalne istorije…Pozznato je da su nekada i premudrim Jevrejima Zajecarci pozajmljivali jaja na kantar…😂😂😂 A sada bi ineki da Zajecarcima da prodaju maglu na tone…😂😂😂 Maksimalno stetnu i maglu…Katastrofalno stetnu i otrovnu maglu… za buducnost….i Zajecara, i Timocke krajine i Istocne Srbije…i Republike Srbije….😀 Samo..nece da moze … to tako da ide…😂😂😂
  A ko ne veruje ..ima pozdrav direktno sa do juce prioritetnog i cuvenog ,,Djerdapskoklisurskog-nacionalnoparkovskog – visetracnog koridora,, …
  Alo bre….nije ovu Istocnu Srbiju i Timicku krajinu….a ni ovu nasu lepu Srbiju …nikome tatko ostavio u miraz…..😂😂
  A ko ne veruje..neka odmah trci… da pita tatka…😂😂😂 Kakvi bre nebulozni i suludi ,,koridori,, kroz Istocnu Srbiju…To nema da moze….. ..😂😂😂.

Dodaj komentar