Kultura

Film o Arsenu Karađorđeviću 26. februara u zaječarskoj biblioteci

U čitalištu Matične biblioteke „Svetozar Marković” 26. februara zaječarskoj publici premijerno će biti prikazan dokumentarni film “Arsen, Karađorđević” o sudbini brata kralјa Petra i oca princa Pavla.

Zaječarci će prvi put imati priliku da vide arhivske fotografije koje ilustruju život glavnog junaka, kao i pojedine snimke tog srpskog kneza neobične i burne sudbine, ali i drugih znamenitih istorijskih ličnosti i događaja.

Film “Arsen, Karađorđević” kroz naučno-popularni pristup osvetlјava sudbinu jedne od najkontroverznijih ličnosti novije srpske istorije, unuka vožda Karađorđa.

Taj relativno nepoznat čovek, koji je živeo na raskrsnici dva burna veka, bio je kosmopolita, avanturista, duelista od koga su strepeli, ali i zavodnik koji je slomio srce jednoj od najlepših i najbogatijih žena Petrograda.

Nova intrigantna filmska priča stiže od autora filmova “Bili jednom Kalmici u Beogradu” i “Jego blagorodije baron Vrangel”, reditelјa Boška Milosavlјevića, producenata Milana Kićevca i Vladimira Backovića i koproducenta Marka Beatovića.

Film otkriva ko je bio Arsen Karađorđević – neustrašivi ratnik čiji su dvoboji i lјubavne afere služile petrogradskoj štampi da podigne tiraž, legionar, jedan od najodlikovanijih srpskih oficira, čovek koji je obeležio prelaz iz 19. u 20. vek kao jedno veoma opasno, ali i neverovatno romantično vreme.

Početak projekcije zakazan je za 18 sati.

Dodaj komentar