fbpx
Društvo Izdvajamo Kultura

Felix Romulijana dobija svoj Vizitorski centar (FOTO)

Ideja o izgradnja vizitorskog centra na kasno-antičkom lokalitetu ”Romulijana” kod Gamzigradske banje, nastala još 2008. godine napokon će biti sprovedena u delo. Na oko 2300 m2, zahvaljujući donaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Prema rečima Maje Živić, direktorke Narodnog muzeja u Zaječaru, trenutna vrednost projekta je oko 3,2 miliona evra, uz mogućnost nekih korekcija.

Korekcije će, prema rečima direktorke, biti izvršene unutar samog vizitorskog centra uz uvođenje nekih dodatnih sadržaja.

FOTO: Zaječar online / Maja Živić

„Vizitorski centar biće namenjen turistima i istraživačima. U kompleksu će biti izgrađeni centar za posetioce, istraživački centar i objekti za smeštaj turista i istraživača, kao i poseban depo za smeštanje vrednih eksponata nađenih na Romulijani površine oko 300m2. Projektom je predviđena izgradnja centra sa pripadajućom infrastrukturom , kao i pristupne saobraćajnice, biciklističke i pešačke staze“, rekla je Živić.

Prema njenim rečima, izgradnja Vizitorkog centra neće biti sprovedena kroz nekoliko faza, kao što je ranije najavljeno, već će sve biti rađeno sinhrono.

“S obzirom da je sve prolongirano 11 godina na sednici Evropske komisije odlučeno je da se radovi odvijaju sinhrono.  Pre početka izgradnje prvo će uslediti infrastrukturni radovi, uvođenje vode i struje, izgradnja parkinga, a potom će se krenuti i sa izgradnjom samog centra. Predviđeno je da se svi sadržaji koji se sada nalaze raštrkani po kulama smeste pod jedan svod“, najavila je Živić.

Prema njenim rečima, sa novo-izgrađenim Vizitorskim centrom Romulijana će napokon dobiti objekat primeren njenom značaju sa brojnim sadržajima.

„Posetioci će imati priliku da uživaju u 3D šetnji i hologramu pod nazivom „Proširena stvarnost“, gde će uz pomoć mobilne aplikacije moći da se slikaju pored interpretacija boginje Кibele i 3D modela cara Galerija, kao i da digitalno iskopavaju detalje mozaika Feliks Romulijane“, navodi Živić.

Kako u samoj palati ima skoro 1800 m2 mozaika, koji su prekriveni peskom. Oni će prema rečima direktorke, makar u pristupnom holu biti otkriveni, a sa direktorom GIZ-a u toku su i pregovori da u nekom trenutku mozaici budu i natkriveni i zaštićeni.

U Vizitorkom centru će kako saznajemo biti izmeštena i sva arhitektonska plastika.

Maja Živić napominje da će Vizitorski centar biti sastavljen od nekoliko celina – od smeštajnih preko, istraživačkih do prostorija za posetioce.

„Za početak je predviđeno da se u okviru objekta izgradi 10 apartmana plus prihvatni put, kao i kafić restoran. Predviđena je i izgradnja apartmana za smeštaj saradnika koji će dolaziti iz zemlje i inostranstva, što bi u narednom periodu imalo za cilj poboljšanja turističke infrastrukture radi očuvanja kulturnog nasleđa i poboljšanja ekonomske moći Grada Zaječara“, navodi Živić.

U skladu sa onim što je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ predvidela radovi bi trebalo da krenu od leta 2020. godine ili na proleće 2021. godine. GIZ je inače jedini ovlašćen za sprovođenje i implementaciju ovog projekta od strane Evropske komisije.

Dodaj komentar